Maritimt cognactreff

Publisert: 10.11.2018

Møtedato, sted:
09.05.2018 I naustet til Joar på Bogatangen

Til stede:
Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders, Joar. Guest start: Bjørn Gunnar Ericson, naustmedeier.

Kveldens cognacmøte var lagt til naustet til verten. Bølgeskvulp ved bredden av Beitstadfjorden la på ingen måte noen demper på kvelden. Tre cognacer ble presentert etter tur:

Bisquit Cognac 

Huset Bisquit Cognac ble etablert i 1819 av Alexander Bisquit da han var 20 år gammel. Dette var like etter at Napoleon falt og handelsrestriksjonene ble opphevet. Alexander var en eventyrlysten handelsmann som raskt fikk stort volum på eksporten sin. Han var også kjent for å tidlig være kresen på valg av eiketønner. Det sies at han hver søndag var på markedet i Jarnac, og ga en 5 franc gullpenge til den tønnemakeren som produserte den beste tønnen. Alle deler av firmaet er samlet i Chateau de Ligneres i Ligneres-Soneville i området Fins Bois. Selv om de har 205 hektar vinmarker, gir dette bare 12-18 prosent av behovet deres for vin til destillasjon. Resten kjøper de av andre vinbønder. Lagrene deres inneholder cognacer som dateres tilbake til 1819, året da Bisquit ble etablert.

Bisquit Cognac Prestige,  1 liter kr. 760 på taxfree

Det er få opplysninger å finne om denne cognacen, men kvaliteten skal ligge rundt Napoleon og være produsert på druer fra området Fins Bois.

Selection Olivier Blanc

Olivier Blanc er mannen bak cognac Leopold Gourmel, en karismatisk cognacbonde som har gitt oss mange fine smaksopplevelser ut fra sin egen filosofi om hvordan cognac best lages. Nå har han lansert fire cognacer på det norske markedet fra like mange mikro-produsenter under samlebetegnelsen Selection Olivier Blanc.

Craft Cognac XO Artisanal Pierre de Segonzac Grande Champagne

Dette er en cognac fra Grande Champagne som Olivier Blanc har satt betegnelsen craft på, slik vi også finner på blant annet øl, gin og cider. Det var derfor kun et spørsmål  om tid før de første craft-cognacene ble presentert. Craft cognac er ingen offisiell betegnelse, men skal signalisere at man tar hånd om hele produksjonen fra start til mål, og at cognacen skal være så “hjemmelaget” som mulig og stikk motsatt av profesjonalitet slik mange mener kjennetegner de “fire store” cognachusene. Braastad Cognac har sagt det på denne måten: “The difference between a craftsman and a robot: A robot will try to make it exactly like before. A good craftman will try to make it better”.

Jean Fillioux 

Dette cognachuset ble grunnlagt i 1880. All produksjon er fra egne vinmarker i hjertet av Grande Champagne.

Jean Fillioux Millésimé 1994

Jean Fillioux profilerer seg mot det de betegner som håndverks-cognac, vanligvis i små produksjoner, og denne 1994 Millesime Grande Champagne er ikke noe unntak. Høstet og destillert i 1994. Vinen til denne kvaliteten er hentet fra en bakketopp kalt “La Pouyade”. Fillioux  har ofte destillert cognac for de fire store cognachusene, men destillatet fra La Pouyade er reservert egne cognacer.

Kveldens cognacer: Bisquit Cognac Prestige, Selection Olivier Blanc S.O.B. XO Artisanal Pierre de Segonzac Grande Champagne og Jean Fillioux Millésimé 1994.

Klikk på bildet for flere bilder av etikettene.

Vurderinger

Bisquit Prestige, 100 cl, kr 760,00

Fargen er gylden, og i duften kjenner du vanilje og mye sødme. En aning fusel kan muligens komme av at cognacen luftet seg for kort tid i glaset før den ble smakt på. Smaken dør ganske fort ut. En grei cognac med aromaer av muskat og kaffe og hint av eik, men likevel litt pregløs, og du kan nok få mistanke om at den er søtet i meste laget.

Léopold Gourmel Selection Olivier Blanc XO Artisanal Pierre de Segonzac, 70 cl, kr 1 557,00, varenummer: 7958301

En kobberfarget cognac. Duften er tøff og på grensen til å være metallisk. Kjennes nokså pregløs og livløs ut. Smaken, derimot, er overraskende god. Litt kantete og tøff, innslag av pepper. Savner noe mer sødme.

Jean Fillioux Millésimé 1994, 70 cl, kr 1 428,00, varenummer: 2886201

Briljant og delikat gylden farge. Duften er fruktig med en touch av aprikos, men inntrykket er ikke helt overbevisende selv om den er klart best av de tre i kveldens test. Denne cognacen er det noe med, var det første som slo oss etter å ha smakt på den. En ren, frisk cognac med mye body. Du kjenner mye frukt, men samtidig er eikepreget vel fremtredende.


En fin kveld i et maritimt miljø, der verten vartet opp med en velsmakende fiskesuppe som seg hør og bør. Ut i de sene nattetimer bega vi oss heimover, og til alt hell og alles overraskelse var det ingen som havnet på sjøen.

Møteoversikt