En kveld med Château Montifaud

Publisert: 10.11.2018

Møtedato, sted:
13.04.2018 Hos Tore

Til stede:
Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders, Tore

Verten var særdeles hemmelighetsfull før kveldens møte, og gleden var desto større da det viste seg at Tore hadde invitert cognacekspert Thor Rosvold fra Skatval som hadde med seg et godt utvalg cognacer fra Château Montifaud.

Thor Rosvold har ICC kjent i mange år, og det er ikke mange forunt å ha så mange kontakter i Cognac som det han  har. Hans kompetanse på området er stort, og denne kunnskapen deler han gladelig med andre interesserte. Château Montifaud hadde vi gleden av å besøke for en del år siden, og vi vet godt hva denne produsenten har å by på, så stemningen og forventningene til kvelden steg raskt.

Historien forteller at Château Montifaud fremstilte sine åtte (!) første flasker cognac i 1830. Først i 1904 ble det fart over sakene, og siden er denne cognacprodusenten blitt kjent for å lage fantastiske cognacer  -hovedsakelig fra Petite Champagne. Familien har full kontroll på hele  prosessen, fra druene de dyrker på egne marker til den ferdige cognacen. All gjæring foregår på ståltanker, og det som skiller Château Montifaud fra mange andre produsenter er at de reduserer alkoholstyrken veldig, veldig sakte. 

Château Montifaud var blant de første som begynte å tappe årgangscognacer. Den første ble produsert og forseglet i 1970 og tappet rundt 2000-tallet. 

En særdeles dramatisk episode i Château Montifauds historie skjedde da Morisse, bestefar til dagens  driver Michelle, druknet i et av cognachusets blandekar. Michelle er sjette generasjon siden starten i 1837.

Vi har opp gjennom årene testet de fleste av kveldens kvaliteter, men en gjennomgang og smaking av kveldens fire cognacer samt en pineault ble likevel en smakfull opptur.

Thor Rosvold hadde mye godt i sekken da han møtte oss på Aksnes ved Fossemvatnet.

Klikk på bildet for flere bilder av etikettene.

Vurderinger

Château Montifaud VSOP, 70 cl, kr 470,00, varenummer: 3497501

Den mest solgte VSOP`en i Norge. Den er en ren Petite Champgane, med en gjennomsnittalder på 8-10 år.

Vår mening: Ganske floral smak. Lett å like. Søtlig ettersmak. En god VSOP.

Château Montifaud XO Silver, 70 cl, kr 680,00, varenummer: 1698501

Ble lansert i Norge i 2015, og er en ren cognac fra Petite Champagne. Har ligget over 20 år på 350 liters limousinfat. 

Vår mening: Et prisgunstig alternativ sammenlignet med en rekke dyrere cognacer. Aromatisk og behagelig med preg av tørket frukt.

Château Montifaud Millésimé 1977, 70 cl, kr 1 750,00

Også en ren Petite Champagne. De som kjøper denne i dag får -78-årgangen. Senhøstede druer med lang modningstid. Modning på brukte fat fra Troncais.

Vår mening: Mørk sjokolade, krydder og vanilje i duften. Tørket frukt og sviske i smaken. En nydelig cognac!

Château Montifaud 150th Anniversary, 50 cl, kr 1 649,00, varenummer: 5847502

Chateau Montifuade feiret 150-årsjubileum i 2016, og det ble feiret med denne flasken som det ble laget kun 1.866 flasker av. Innholdet er en blend av elementer fra alle seks generasjoner som har drevet familiebedriften. Eldste element er fra 1860, den yngste fra 2015. Ble utsolgt fra Vinmonopolet i mai i 2018.

Vår mening: Duften er aromatisk og meget behagelig. Rik men balansert smak med en avslutning som sitter vel og lenge. En utmerket cognac, for å si det forsiktig!


Vi fikk også smaket Château Montifaud Vieux Pineau des Charentes Rouge. Dette er en sterkvin som lages ved at man blander druemost og cognac eaude-vie. Fatlagret i hele 10 år. Velegnet til en god dessert eller en god blåmuggost - og utmerket til gåselever! Koster for øyeblikket 260 kroner på Vinmonopolet.

En herlig cognackveld, der vi også ble servert pizza fra vertens egen pizzaovn. Velsmakende den også!

Neste møte: 9. mai hos Joar.


Møteoversikt