Møte fredag 10. november 2017

Publisert: 13.02.2018

Møtedato, sted:
10.11.2017 Hos Joar

Til stede:
Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders og Joar

Verten lanserte to cognacer for gjestene i kveldens test.

Larsen Cognac

I 1919, i en alder av 24, forlot Jens Reidar Larsen Norge og ble med en lastebåt på vei til Amerika. Båten viste seg å ha behov for noen store reparasjoner og en lang mellomlanding i Bordeaux endret unge Larsens liv for alltid. Han våget seg nordover til Cognac, som snart ble Jens Reidar Larsen hjem - ikke minst på grunn av en viss ung fransk kvinne. Larsen utviklet en ekte lidenskap for Cognac, og i  1926 tok han i bruk sin erfaring og grunnla Larsen Cognachus. I 2000 møtte ICC  Frédéric Larsen. Sjefen for Larsen cognac gjestet Levanger der hans bestefar bodde fra han var to år til han ble 13.  Larsen Cognac ble i desember 2013 solgt til Remy Martin. Seks måneder senere ble det solgt igjen, til dagens eiere som er det finske statlig eide ALTIA.

Larsen 90th Anniversary

Larsen Cognac fylte 90 år i 2016. For å feire dette, lanserer huset en ny cognac tradisjonell som uttrykker den samme stilen som Larsen Cognac hadde for 90 år siden. Jens Reidar 90ths Anniversary Cognac er en hyllest til Jens Reidar Larsen, grunnleggeren av Larsen Cognac. Den eldste eau-de-vien er mer enn 10 år. Druer hovedsakelig fra Fins Bois-området. Kvaliteten ligger mellom VSOP og XO.  Selve flasken er helt blå – stilig, og visstnok av historisk Larsen-karakter.

Maxime Trijol

Selv om Maxime Trijol er et relativt nytt cognacmerke og ikke minst ny produsent på det norske markedet, har Trijol-familien cognactradisjoner tilbake til 1859. Familien disponerer over 63 hektar med vinmarker i St Martial Sur Né, som ligger både i Petite Champagne og Grande Champagne. De to underområdene skilles ad ved elven Né som renner gjennom eiendommen. Egne vinmarker dekker imidlertid bare 10 prosent av behovet. Først på 1990-tallet var markedsstrategien klar. Den innebar en sterk satsing på eksport. I dag utgjør den 94 prosent av salget. Av det destillerte volum som inngår i Maxime Trijol-porteføljen utgjør Grande Champagne 15-20 prosent og Petite Champagne 25 prosent.

Maxim Trijol Fins Bois 1975

40 år gammel årgangscognac, cognac tradisjonell  fra Fins Bois. Vintage cognac, også kjent som Millesime cognac, betyr at dette er en cognac fra ett år og fra en innhøsting.

Kveldens cognacer: Larsen 90th Anniversary og Maxime Trijol Fins Bois 1975.

Klikk på bildet for flere bilder av etikettene.

Vurderinger

Larsen 90th Anniversary, 70 cl, kr 600,00, varenummer: 5895701

Fargen er klar og gylden. Duften er middels med innslag av blomster, krydder og treverk, og den er mer frisk enn sødmefull. Smaken har mer i seg enn den lukter, men har ingen punsh. Den er lett og litt for tynn, har noe fatpreg med innslag av muligens kaffe. Ettersmaken er en aning besk. Dette er ingen cognac du sier heyyy… om, og vi håper at grunnleggeren av Larsen Cognac blir hedret med en mer utviklet cognac når 100-årsjubileet skal markeres om ni-ti år.

Maxime Trijol Fins Bois 1975, 70 cl, kr 1 550,00, varenummer: 3396901

Klar kobberfarge og nærmest transparent. Duften bærer bud om kvalitet, og inneholder blant annet vanilje, banan, rosin og mye moden frukt. God sødme, varm og feit. Smaken er nær himmelsk. Fatpreget er varmt, en rund og god cognac med tydelig innslag av pepper. God fylde. Dette er en 40-åring med mye power, selv om innslaget ikke er eksplosjonsartet. En meget god cognac som tenderer mot ranchio. Et svært hyggelig bekjentskap som du ikke glemmer med det første. En cognac som er lett å anbefale!


Etter kveldens test bød verten på middag bestående av stekte grønnsaker og scampi i en spicy saus - for under hundrelappen… Hvitvinen kostet derimot mer! En trivelig kveld der praten dreide seg mye om cognacopplevelser og tidligere idrettsprestasjoner.

Neste møte: Julebord på Skistua 2. desember.

Møteoversikt