Møte (julebord) lørdag 2. desember 2017

Publisert: 20.02.2018

Møtedato, sted:
02.12.2017 Skistua på Byafjellet

Til stede:
Joar, Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders

En håndplukket og en selvblandet på julebordet

En cognac fra absolutt øverste hylle, fra produsenten hvor druene fortsatt plukkes for hånd, sto på programmet under den offisielle smakingen på ICC-julebordet på Skistua lørdag 2. desember. I tillegg hadde den cognacansvarlige tatt med en egen blend, i all beskjedenhet selvsagt, fra vårt besøk hos Bache Gabrielsen i 2011.

Paul Giraud Héritage

Paul Giraud Héritage ble lansert på Vinmonopolet i november 2014. Druene er dyrket på Girauds egne vinmarker i Bouteville, og blir trolig håndplukket - slik vi ved selvsyn så da vi besøkte denne cognacbonden for noen år siden. Cognacen er en blend fra årene 1946, 1947 og 1949. Etter å ha vært lagret på eikefat i cirka 65 år, er dette en cognac som bør innfri selv den mest kresnes forventninger.

Blending Session in Bache Gabrielsen cellars 10.10.2011 Tor Anders Hovik

Bache Gabrielsen er et hus med produkter som vi har hatt gleden av å stifte bekjentskap med mange ganger. Vi besøkte også huset i 2011. Vår vert den dagen var ingen ringere enn kjellermester Jean-Philippe Bergier, en moderne, korrekt og svært vennlig mann med et humoristisk potensial. Bache Gabrielsen ble som kjent grunnlagt av A. Edmond Depuis i 1852, men norskifisert da herrene P. A. Rustad og Thomas Bache-Gabrielsen kjøpte huset i 1905. I dag har firmaet 20 ansatte (10 på kontoret og 10 i flaskeavdelingen), i Norge et kjent og stort cognacmerke som virkelig har gjort det godt med nye og gode varianter de siste årene.

Under vår blending session (som det heter på fransk) i 2011 måtte kjellermester Bergier ha stilt god cognac til vår disposisjon, for cognacen som ICC fikk servert på julebordet på Skistua i 2017 falt på ingen måte gjennom. Til stor overraskelse for ICC-medlemmene, og enorm lettelse for den som hadde tatt sjansen på å sette BG-cognacen opp mot Paul Girauds Héritage.

Kveldens cognacer: De to første fra venstre inngikk i den offisielle smakingen - Blending Session in Bache Gabrielsen cellars 10. 10. 2011 Tor Anders Hovik og Paul Giraud Héritage. Videre smakte vi Brillet XO, Normandin Mercier Rare, Bache Gabrielsen Fins Bois og Hardy Noces d`Or.

Klikk på bildet for flere bilder av etikettene.

Vurderinger

Paul Giraud Héritage, 70 cl, kr 2 650,00, varenummer: 1822701

Paul Giraud Héritage ble lansert på Vinmonopolet i november 2014. Druene er dyrket på Girauds egne vinmarker i Bouteville, og blir trolig håndplukket - slik vi ved selvsyn så da vi besøkte denne cognacbonden for noen år siden. Cognacen er en blend fra årene 1946, 1947 og 1949. Etter å ha vært lagret på eikefat i cirka 65 år, er dette en cognac som bør innfri selv den mest kresnes forventninger.

Bache Gabrielsen Blending Session 10.10.2011 (Tor Anders Hovik), 20 cl

Fargen står til det dunkle miljøet på Skistua. Veldig klar, briljant, kobber. Fy fa… så god duft. Tørr, varm, distinkt, syrlig sødme, pepper og andre krydder, fatpreg - denne har ligget lenge på gamle fat. Vi aner et lite brentpreg. Tilnærmet kompleks duft. Smaken er ganske tøff, den er der med en gang, du aner treverk, men i motsetningen til duften synes vi ikke at smaken er kompleks. Vi savner mer volum, og den dør skuffende fort bort. Konklusjonen er at det er mer med lukta enn smaken, og at krydderlukta etter hvert kjennes litt overdreven. Men du verden; en veldig god Cognac - og når vi får høre at dette er en egen blend fra Tor Anders så vil ovasjonene nesten ingen ende ta. For en debut!


Etteranmeldte cognacer

Er det julebord så er det julebord, og den ene flaska etter den andre dukket opp etter at den offisielle smakingen var over.

Bache Gabrielsen Fins Bois

Strågul farge. Duften er varm, ikke veldig kraftig men god. Varme frukter, noe fatpreg. Smaken punkterer dessverre for fort. En helt grei cognac, men heller ikke mer.

Normandin Mercier Rare

Nokså rødlig farge. Her kjenner du mye duft som er nokså intens og som kan kjennes en aning skarp, men den er veldig god. Dette er en cognac som ligger lenge og godgjør seg i munnhulen. Nokså maskulin. En meget god cognac!

Brillet XO

Farge som nylig pusset kobber. Her får du mye god lukt, blant annet av rosin, banen og pære og noe fat. Smaken er meget god og harmonisk.

Hardy Noces d`Or

Rødbrun farge. Duften er kjempegod, og fantastisk er et ord som høres. Også smaken er det klasse over, og inneholder aprikos og andre røde frukter. Lukt og smak harmonerer godt.


Ellers forløp julebordet - for øvrig det tredje på rad på Skistua - som forventet. Tores nydelige julemat med øl og akevitt slo an, og ellers ble det fyring på peisen og hyggelig samvær ut i de små timer. Alle stilte, stort sett, friske og raske til frokost med medbrakt brød, juice og pålegg dagen etter.

 

Neste møte: I februar hos Tor Anders.

Møteoversikt