Møte lørdag 30. april 2016

Publisert: 31.10.2016

Møtested: Hos Tor Anders
Til stede: Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Kvelden før arbeidernes internasjonale festdag hadde Tor Anders trommet sammen til møte, hvor cognacer fra kjente og svært kjære hus sto på bordet. Sammen med to cognacer fra Vinmonopolets bestillingsutvalg sto en flaske fra vertens eget lager på programmet – han var svært spent på om cognacen som ble tatt med hjem etter Frankrike-turen i 2015 kunne hamle opp med smaksprøvene fra mer kjente hus. Her var det bare å la vårstemningen slippe til.

Brillet Collection Limitée 1990. Pris: 700,- (50 cl). Varenr. 1736802 (bestillingsutvalg).

En elegant, høyreist flaske fra en kvalitetsprodusent i hjertet av Cognac- ett av de mange husene ICC har besøkt (2004) og hvor vi er blitt tatt varmt imot (les gjerne referatet fra turen). Dette er en variant som ifølge Vinmonopolets omtale skal ha en duft av frukt og vanilje. Dette er en brut fra Grand Champagne, laget på ugni blanc-druer. Gjennomsnittsalder ligger på ca. 25 år. Alkoholstyrke på 43 prosent.

Chez Bacou XO. Pris: Ca. 500 kroner (70 cl.)

På gården hos Christian og Sylvie Martin i hjertet av Grand Champagne har det etter hvert utviklet seg et imponerende lager av god cognac, og XO-kvaliteten fra Chez Bacou kan etter hvert sammenlignes med det meste og beste. I sitt enkle, men sjarmerende utsalg i sokkeletasjen på bolighuset på gården selger ekteparet Martin sine edle dråper, som heldige forbipasserende kan stoppe og kjøpe. De små cognacprodusentene i distriktet har også sitt eget utsalg i Segonzac, hvor opptil flere ICC-medlemmer har latt pengene løpe av med seg og sikret seg gode kvaliteter som er tatt med hjem (godt innenfor tollfrikvoten).

Léopold Gourmel Age du Fruit. Pris: 825,- Varenr. 3182801 (bestillingsutvalg).

Nok en gang en cognac som vekker minner fra vår første tur til Cognac (2002), en uforglemmelig opplevelse sammen med Leopold Gourmel-husets eier Olivier Blanc (se referat fra turen). Vi har tidligere smakt kvalitetene Age de Fleur (blomster) og Age des Epices (krydder) – denne gangen var det duket for fruktvarianten. Vi har tidligere også smakt flere andre varianter fra Gourmel, som er kjent for sine lyse, lekre og naturlige cognacer – uten unødig jåleri og tilsetninger. Dette er en brut, laget på druene ugni blanc, folle blanche og colombard. Alkoholstyrke: 41 prosent.

Vurderinger

Brillet Collection Limitée 1990

Tiltalende gulbrun farge. Litt lite duft, men den som er der er OK. Søtlig og fruktig åpning. Du aner litt eple. Mye eik - toasta fat. Litt skarp. Mandel og mørk sjokolade. God. Smaken er god og frisk. Middels varighet. Medium sødme, og er søtere på lukt enn på smak. Ettersmaken er ikke så søt, men mye eik/fat i avslutningen. Og i bakgrunnen er det som vi hører Graves-ordførerens karakteristiske kråkelatter: Har vi bommet fullstendig?!

Domaine Chez Bacou XO

Her er klubbmedlemmene rett og slett ikke helt på bølgelengde. Mens noen mener dette er en kompleks, varm, dyp og intens cognac som fortjener de store ovasjoner, så er andre mer reserverte i den forstand at dette er en helt all right cognac noe over snittet - men heller ikke noe mer enn det. Smaken er der med en gang, den varer nokså lenge og kjennes kompleks. En meget god cognac du kan kose deg lenge med. Heia, Christian og Sylvie Martin!

Léopold Gourmel Age du fruit

Det er vår i lufta, sa verten da han bar inn denne cognacen. Gul på farge, som eplejuice. Ingen dufteksplosjon denne gang heller. Lite fatpreg. Du kjenner innslag av syrlig eple eller pære. Bra lengde. Gi deg god tid, og du vil etter hvert kjenne en ganske så god og vinøs lukt. Konklusjonen er at dette er en god og lett cognac for fine sommerkvelder. En sommercognac, rett og slett! Og her er vi temmelig sikre på at vår venn i Gente nikker anerkjennende...

 

Etter smakingen sto vertens bacalao for tur, den slo også denne gangen godt an. Internasjonalen ble ikke sunget, men frimodige ytringer om smått og stort hørte som vanlig med til kaffen og kvalitetssikringen av kveldens cognacer utover kvelden og natta. Ett av de tunge diskusjonstemaene viste seg å bli russefeiring før og nå. Alt i alt en vellykket kveld.

 

Neste møte: 17. september hos Frank.

Kveldens cognacer
Kveldens cognacer: Brillet Collection Limitée 1990, Gourmel Age du fruit og Domaine Chez Bacou XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.

Møteoversikt