Møte lørdag 23. januar 2016

Publisert: 17.03.2016

Møtested: Hos Tore
Til stede: Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders, Tore

Årets første møte i Innherred Cognac Club bød på en stor utfordring for verten, da Vinmonopolet ikke tidsnok klarte å fremskaffe det som skulle være kveldens "flaggskip". Da var gode råd dyre, som ble løst ved å ta en telefon til en av de andre medlemmene og be han ta med seg ei flaske. Og som sagt så gjort. Kveldens utvalg, som ble blindtestet, ble dermed:

Tesseron VSOP Evolution, 40 prosent, kr. 452,50 0,7 liter. Varenr. 4338601

Paradisene imponerte stort da Innherred Cognac Club besøkte Tesseron i deres hovedkvarter i Chateauneuf i juni 2015. Det spesielle for dette huset er at de satser kun på eldre cognac, men er blitt overbevist om å lage en VSOP for det norske markedet. Men bortsett fra denne, sender de ikke cognac ut på markedet som er yngre enn 12 år. VSOP Evolution har modnet 5-8 år i fat av Limousin.

Delamain Pale & Dry, 40 prosent, kr. 675 0,7 liter. Varenr. 3052301

Pale and Dry er en Grande Champagne som utgjør ca. 80 % av Delamains salg, og er husets yngste cognac. Er sammensatt av cognac som er 20-25 år gammel. Etter blendingen har den en alkoholprosent på 50. Lagres så i 2 år. Blir uttynnet med "vielles faibles", meget gammel og svak cognac (ca 15 %). Pale and Dry betyr at den er lys.

Vallein Tercinier Hors d´Age Reserve de la Maison, 42 prosent, kr. 1.250 0,7 liter. Varenr. 1086801

Vallein Tercinier er en familie som har været i Cognac-området i mer enn 500 år. I 1850 startet de produksjon av cognac, og i dag er det 5. generasjon som driver huset, kjellermesteren likeså. Det er Louis Tercinier som står for produksjonen, mens søsteren Catherine står for den kommersielle delen av firmaet som drives fra Domaine des Forges, cirka 30 km vest for Cognac. De mange cognackvalitetene fra dette lille huset er primært blends fra Grande Champagne og Petite Champagne. Vallein Tercinier Hors d'Age er en blanding av mer enn 20 forskjellige Grande og Petite Champagne cognacer, hvorav den yngste er 40 år gammel og den eldste 50 år.

Vurderinger

Tesseron VSOP Evolution

Lys gul. Ganske mye duft, innslag av eik, vanilje og rosin, moden plomme, pepper og mye mandel. Smaken er tynn, flat og nokså tam. En ordinær cognac som bør passe perfekt for deg som er glad i mandelpudding eller polentagrøt - for den lukten og smaken var det jaggu mye av her. Synd at Tesseron er overtalt til å besudle sine mange gode kvaliteter på denne måten.

Delamain Pale & Dry

Lys bronse på farge som kan minne om eplejuice. Og eple finner du definitivt i duften, som er syrlig men skuffende flat og tam. Smaken er ganske lang, men savner fylden som kjennetegner en god cognac over gjennomsnittet. Smaken er god og mer distinkt enn den første i kveldens selskap, men når vi får vite at dette er en Pale & Dry fra Delamain, så synes vel de fleste av oss at de mange lovordene om denne cognacen er i fleste laget.

Vallein Tercinier Hors d´Age

Fargen er mørk kobberbrun og rødlig. Kompleks duft som er varm og sødmefull. Du aner tropiske frukter, mørke bær (solbær), kaffe, sjokolade. Og så har denne cognacen i tillegg en tørr og nokså intens duft av noe vi rett og slett ikke helt klarer å beskrive. Smaksanslaget følger i stor grad opp duftinntrykket og er nydelig med stor grad av harmoni. Den er der med en gang og sitter lenge. Det kraftfulle anslaget etterlater seg solbær, lær, fat, ingefær og tre. En vinøs cognac langt over gjennomsnittet, men enkelte i laget synes det rett og slett blir litt mye av den.

 

Verten har aldri vært i India, men maten han kokkelerte var likevel inspirert av dette ufattelig mangfoldige landet som i all sin fattigdom lager herlig spennende mat. Forretten var en Pakora som er friterte grønnsaker i en indisk krydret røre med tilhørende yougurt/mangodip. Hovedretten bød på Goan Lamb Vindaloo ledsaget av basmatiris, raita, sitronmarinert løk og nanbrød. Og til slutt desserten - frossen, knust mango med chili som satt som den skulle.

 

Neste møte: 30. april 2016 hos Tor Anders.

Kveldens cognacer
Kveldens cognacer: Tesseron VSOP Evolution, Delaman Pale & Dry og Vallein Tercinier Hors d´Age. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.

Møteoversikt