Møte lørdag 28. november 2015 - julebord

Publisert: 15.12.2015

Møtested: Skistua på Byafjellet i Steinkjer
Til stede: Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Årets julebord var lagt til den tradisjonsrike Skistua på Byafjellet i Steinkjer, som etter sigende serverer skigåerne Europas beste havresuppe. Men det var alt annet enn havresuppe vi hadde i tankene, da vi trasket den bratte stien opp til den sagnomsuste tømmerhytta. Frank hadde cognacen i ryggsekken, og etter å ha fått tent opp på peisen og satt ribba i steikovnen, viste det seg at det var tre ulike cognacer han fristet med - som alle ble blindtestet.

Peyrat 1989 Grande Champagne, 46 prosent, kr. 791,- 0,7 liter. Utgått fra sortimentet til Vinmonopolet.

Dette cognachuset holder til i Cognac by. Grunnleggger Henry Peyrat startet business med vin og sprit tidlig på 1900-tallet. Flere generasjoner senere er det i dag Phillippe Peyrat som er sjefen, og han la i 1998 om hele driften til organisk produksjon. Peyrat satser på markedene i Russland, USA, Europa og Skandinavia. 1989-årgangen er lagret minimum 24 år på eikefat.

En svært transparent cognac, lys kobber, et snev av grått. Mye duft, spesielt av krydder, men også om noe som til forveksling kan minne om fjøs... Noe sødme som bringer tankene inn på rosiner i rom, men du kan også føle et snev av sitron – og en touch av kakao. Smaksanslaget er ganske stort med god fylde som varer lenge og følger duftbildet, men ikke så sødmefull som i duften. Også smaken er noe syrlig.

Dudognon Heritage Grande Champagne, 41 prosent, kr. 1.800,- 0,7 liter. Best.nr. 425401.

Cognachuset Dudognon holder til i den lille byen Lignieres Sonneville. Huset har levert konjakk siden 1776, men ble ikke introdusert på det norske markedet før tidlig på 2000-tallet. Heritage er fatlagret i minimum 40 år, druer kun fra egne vinmarker, ingen tilsetning av farge, sukker eller treekstrakt, ifølge produsenten.

Fargen tenderer mot gul og er i likhet med forgående cognac meget klar. Duften bærer mye krydder i seg, særlig pepper. Smaken er meget god. Den er moderne og kombinerer på en grasiøs måte en lett og samtidig fyldig stil. Innslag av søt frukt og mandel. Anslaget er forsiktig, men det vokser og er mer varig enn den første cognacen i kveldens test. Arnstein mener med overbevisning å kjenne stikkelsbær i smaken, selv om andre mener å kjenne en mer tropisk frukt. En nydelig cognac! Kveldens beste.

A.E. Dor Weidemann Exclusive kunstnercognac, 40 prosent, kr. 370,- 0,5 liter i 2007. Utgått fra sortimentet til Vinmonopolet.

A.E. Dor Exclusive ble utgitt av A.E. Dor og Innherred Cognac Club i forbindelse med Steinkjer bys 150-årsjubileum i 2007. Det er en blend av ulike cognacer, hovedsaklig fra Grande Champagne og Petite Champagne, med en alder på ca 15 år.

Lys rødlig på farge, og meget klar. Endelig en cognac med dyp og varm duft. Innslag av eik, noe som passer svært godt til tømmerhytta som huser kveldens test. Meget god og rund smak uten å være tannløs, men anslaget kunne så klart vært større. En meget behagelig cognac, med frukt, solbær og bringebær i smaken. Muligens også en aning aprikos. En cognac uten kanter og som ikke utfordrer deg i særlig grad. En cognac mange vil like.

 

Sjefkokk Tore vartet også ved årets julebord opp med en utrolig god festmiddag bestående av den tradisjonelle ribba, medisterkakene, pølsene, krødkålen, surkålen – og sausen! Arnstein hentet opp fra ryggsekken - til alles glede - sin sagnomsuste sjokolademousse. Vi spiste til vi nesten sprakk – men bare nesten. Etterpå drakk vi mer, og mimret over den fantastiske turen til Cognac vi hadde i juni.

 

Neste møte: 23. januar 2016 hos Tore.

Kveldens cognacer
Kveldens cognacer: Peyrat 1989 Grande Champagne, Dudognon Heritage Grande Champagne, A.E. Dor Weidemann Exclusive. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.Neppe har det vel vært drukket slike edle dråper på Skistua som det ICC hadde med seg i sekken. Her er det Frank, Tor Anders og Arnstein som takker for seg etter et særs hyggelig julebord i den trivelige hytta. Klikk for større bilde.

Møteoversikt