Møte fredag 21. november 2014

Publisert: 19.01.2015

Møtested: Svartjønnbua på Byafjellet i Steinkjer.
Til stede: Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders, Joar.

Innherred Cognac Club satset kveldens spesidaler på kun en flaske cognac da vi møttes til julebord på Turistforeningens hytte på Byafjellet i Steinkjer; Paul Giraud Heritage til 2.500 kroner. Som en sammenligning hadde vi også noen dråper Leopold Gourmel Age De Epices 20 carat (1.600 kroner) fra forrige møte i klubben.

Paul Giraud Heritage ble lansert på Vinmonopolet i november. Druene er dyrket på Girauds egne vinmarker i Bouteville, og blir trolig håndplukket - slik vi ved selvsyn så da vi besøkte denne cognacbonden for noen år siden. Cognacen er en blend fra årene 1946, 1947 og 1949. Etter å ha vært lagret på eikefat i cirka 65 år, var det ikke fritt for at forventningene var store.

Vi merket oss tørket frukt og lett urtepreg både i duft og smak. En meget god og elegant cognac, med hint av fersken, krydderpreg, kompleks uten å være alt for tøff, lang og elegant ettersmak, en cognac som tenderer mot ranchio. Uten tvil en meget god cognac fra Giraud, men den klarer ikke helt å overbevise – og vi stiller spørsmål ved om den er verdt prisen.

Leopold Gourmel Age de Epices 20 carat (1.600 kr) var uten tvil kveldens høydare da vi testet denne på vårt forrige møte. Duften ble karakterisert som herlig, lett, flagrende og sammensatt, med et fint og bratt stigene anslag og en ettersmak som er veeeldig lang. Også denne med antydning til rancio.

Men det er så rart med det, en kvalitetscognac møter gjerne sin overmann i en eldre kvalitetscognac. Paul Giraud hever fanen høyt med sin Heritage, og festlyden var ikke det minste i tvil om at bonden fra Bouteville stakk av med hovedpremien under julebordet i villmarka – mens ribba bygynte å få riktig temperatur ute ved bålet.

Neste møte: Hos Tore i januar.

Kveldens cognacer
Kveldens cognac var Paul Giraud Heritage. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.


Møteoversikt