Møte lørdag 14. september 2013

Publisert: 10.10.2013

Møtested: Hos Joar.
Til stede: Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders, Joar.

Høyt hevet over gateplan ble gjestene tatt imot av en spent vert som hadde store forventninger til kveldens tre cognacer. Etter litt sprudlevann og småprat, tok det derfor ikke lang tid før gjestene ble geleidet opp til kvistetasjen der følgende tre cognacer skulle testes:

 • Jons Utvalgte XO Grande Champagne 4.Underdrivelse J.Normandin-Mercier. Kr. 1.400 0,7 liter. Varenr. 9955401.
  Dette er en av Jon Bertelsens «Jons Utvalgte X.O Underdrivelse». En serie cognacer med en felles paraply-brand der Bertelsen har samlet seks unike cognacer fra fire forskjellige produsenter. Alle eldre enkelt-årganger, singel-cask, uten noen form for tilsetningsstoffer og i et begrenset opplag. Stikkord er enkeltfat, minimum 30 års fatlagring, ingen smakstilsetninger, tappet ved fatstyrke. Kveldens cognac er en Grande Champagne, 43,7 %, og destillert i 1979.

 • Bache-Gabrielsen Cuvée Solène No. 99 Vieux. Kr. 809 0,7 liter. Varenr: 3263501.
  Etter år med prøvesmaking i Cognacs distrikter, fant vinkelner Toralf Bølgen og Bache-Gabrielsens kjellermester Jean Philippe Bergier frem til flere Cuvéer som har fått navnene etter døtrene deres - Anna, Maria, Solène og Selma.
  Solene er fra Grande Champagne og er valgt ut blant de beste årganger og partier fra familien Vergnion i landsbyen Lignières-Sonneville. Samtlige destillater er fra midten av 60-årene, og beskrives av opphavsmennene som en cognac for de store anledninger. Navnet sitt har den etter Solène Bergier født i 1995, den franske venninnen til Anna og Maria Bølgen og datter av Jean Philippe. Cognacen er laget på druer av Ugni Blanc, holder 40 %, og årgangene er 64, 67 og 68, med en gjennomsnitt på 46 år.

 • Jons Utvalgte 1.Utskeielse J.Normandin Mercier. Kr. 1.000 0,5 liter. Varenr. 134602.
  Dette er del 2 av Jon Bertelsens nye serie Utvalgte X.O. 2. november 2012 lanserte Bertelsen "Jons Utvalgte X.O Utskeielse J.Normandin-Mercier". Jon Bertelsen viser med dette at fokus på kvalitet og pris er en sentral del i denne serien. Kanskje kommer det en ny utskeielse fra Jon på et senere tidspunkt. Denne utskeielsen bryter egentlig med alle prinsipper brut-kongen Jon Bertelsen er kjent for. Bertelsen forklarer følgende overfor CognacFan Norge:
  "Jons Utvalgte X.O Utskeielse er en cognac som allerede var "ferdigblendet", og som inneholdt bl.a sukker, noe som jeg i prinsippet ikke ønsker å bruke i produkter under min signatur. Men etter å ha smakt på cognacen, skjønte jeg med en gang at dette var en helt spesiell cognac av høy høy klasse! Jeg bestemte raskt for at dette var noe jeg måtte gi ut, og hva passer ikke da bedre enn at jeg kaller denne cognacen for Jons Utvalgte X.O Utskeielse? Dette er en cognac av høy klasse, og til en fornuftig pris. Her er også selve karaffelen en del av "pakken".
  Jons Utvalgte 1.Utskeielse J.Normandin-Mercier inneholder destillater fra Grande Champagne. Alkoholprosenten er 46%, tappet ved fatstyrke. Dobbeldestillasjon med bunnfallet. Lagret siden 1992 på eikefat fra slottets egen hage. 9,7 gr sukker pr liter. Lagringstid: 20 år.

Kveldens cognacer
Kveldens tre cognacer: Jons Utvalgte 1.Utskeielse J.Normandin Mercier, Bache-Gabrielsen Cuvée Solène No. 99 Vieux, Jons Utvalgte XO Grande Champagne 4.Underdrivelse J.Normandin-Mercier. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.

Vurdering

Jons Utvalgte XO Grande Champagne 4.Underdrivelse J.Normandin-Mercier
Frank
Fargen er klar, lys og gylden. Tiltalende. Halve nytelsen med cognac ligger i duften. Denne cognacen har en middels kraftig duft, den er sødmefylt med hint av banan, men det er ingen tvil om at blomsterduften også gjør seg gjeldende. Jeg aner også et visst fatpreg og noe olje. Mye smak her. Ikke stikkende, men god fylde. Preget av noe røyk og eik. Forholdsvis tørr, altså ikke så sødmefylt i smaken som i duften. Ettersmaken er middels lang, men varm og god. En cognac for viderekomne. Absolutt å anbefale.
Joar
Fargen er innbydende klar og varmgul. Duften er meget god, varm og innsmigrende uten spritstikk av noe slag. Jeg kjenner blomster, vanilje, banen, mandel – en god del sødme. Dette er en «moderne» cognacen som har mye god smak, kanskje en aning skarp i kantene. Ettersmaken er lang og nokså tørr. En meget god cognac!
Tore
Fargen er klar og gyllen. Lukten er intens - og meget god. Masse lukt som preges av røyk, torv, litt krydder og nøtter. Smaken har en god del mindre sødme enn smaken - men er god. Har anelse av røyk/torv i smaken også. Anslaget er middels og kanskje litt tørt. Forholdsvis lett, men også krevende. Sannsynligvis en brut? Tøff, samtidig lett og krevende cognac som ikke er for pyser. Meget god.
Tor Anders
Farge: Lys, strågul. Henger bra i glasset, sa en - og det stemmer. Ellers har denne en frisk, middels sterk og god lukt, her er det hint av aprikos og fersken. Smaken er ørlite skarp i kantene, men den har god fylde - selv om det her er lite sødme i forhold til lukta. Litt røyk, en anelse tøff smak, kanskje fordi dette er kveldens første? Middels lang ettersmak.
Arnstein
Farge: Lys gylden. Middels kraftig duft av frukt, olje, vanilje og banan. God sødme. Smaken er relativt kraftig og med god fylde. Mindre sødme enn ventet. Middels lengde. En god cognac, men noen vil kanskje synes den er litt vel "tøff".

Bache-Gabrielsen Cuvée Solène
Frank
Fargen er bronse, retning brun. Middels styrke i lukta, som er sødmefylt og fruktig. Noe i retning godt moden pære. Smaken er fyldig og rund. Den beveger seg i retning av fersken og sitrus. Ettersmaken er voksende, fet, søt og varm. En kjempegod cognac!
Joar
Denne cognacen har en tradisjonell farge – bronse. Duften er kompleks – den er varm, tykk, du kjenner moden frukt (rosin), fat. Meget sødmefull og svært god. Cognacen har mye smak med god fylde, men er kanskje ikke så feit som duften skulle tilsi. Du kjenner både røyk, sitrus og krydder. Ettersmaken er lang og muligens litt beisk i avslutningen, men samtidig er den fruktig med innslag av appelsin. Denne cognacen er det klasse over, og er så desidert et godt kjøp.
Tore
Fargen er klar, bronsjefarget og intens. Duften er middels kraftig, har mye dybde med fruktkarakter. Rosiner, eple og banan preger lukta. Sannsynligvis også noe pepper. Smaken er meget god, har fin sødme og litt kaffe i seg. Synes også smaken har plomme, eik og banan, samt noe sitrusaktig i seg. Veldig bra anslag og lengde. Meget bra cognac, sødmefylt og god lengde som i enden av anslaget fyller munnhulen med sødme. Når vi senere får vite prisen på denne - så er dette absolutt valuta for pengene.
Tor Anders
Mørk gylden, varm farge i glasset. Middels intens duft, svak sødme, ikke spesielt fruktig, men god - usikker på hva det er i lukta på denne. Fyldig smak og rund, kanskje litt kortvarig. Men totalt sett må denne karakteriseres som varm og god, mer mot krydder enn frukt - også her kan det kjennes an ening røyk/eik. Dette er en kvalitetscognac, en selvsikker en som ikke trenger å gjøre så mye ut av seg.
Arnstein
Klar, rødbrun farge. Nydelig duft av røyk, fat, krydder og vanilje. Meget godt anslag. Den er rund og fyldig, med innslag av sitrus og krydder. Lang ettersmak med god sødme. En cognac etter min smak!

Jons Utvalgte 1.Utskeielse J.Normandin Mercier
Frank
Fargen er gylden, bronse. Middels kraftig lukt, rund, kompleks med blomster og frukt, god sødme. Nydelig anslag og fantastisk smak. Den fyller munnen med så mye godt. Rund, svært fyldig uten å være skarp. Kompleks. Lang og nydelig ettersmak. Dette er kveldens vinner, for min del. Anbefales.
Joar
Bronsefarge. Her får du mye god, varm og ikke minst ren duft med svært mye sødme. Spritstikk er fullstendig fraværende. Når du tar den første smaken, er det som å få fløyel i ganen. Herlig smak fyller hele munnhulen. Det er som å gå opp i 3. grad av nytelse. En kompleks cognac som ikke er skarp men som på ingen måte er flat heller. Dette er vakkert. Dette er voluminøst. Dette er en kompleks cognac som jeg vil anbefale på det sterkeste.
Tore
Klar og bronsjefarget. Lukta er intens og sødmefylt og skikkelig kompleks. Sammenliknet med den første mer avdempet på en måte. Veldig usikker - men tror faktisk jeg liker LUKTA av den første best. Lukta preges av jordsmonn, nøtter og "noe" urteaktig, mener jeg. Smaken er fantatisk og meget rund avdempet. Eik, masse sødme, fersken og VOLUM. Anslaget er meget balansert, samtidig preget av nevnte volum. Fyller HELE munnen og gir en utrolig dybde. Detter er vakker cognac x 3 – meget, meget bra og blir klart kveldens vinner.
Tor Anders
Mørk gylden, sødme i lange baner i lukta - forfriskende, her lukter det fruktfat med overvekt av moden banan. Fantastisk god og fyldig smak, kompleks, denne er plukket fra øverste hylle. Nyt! Kveldens testvinner etter min smak.
Arnstein
Klar, rødbrun farge. Middel kraftig, moden duft med innslag av krydder og nøtter. Meget fyldig og rund smak. Kompleks sammensetning med bl.a. krydder og sitrus. Denne har alt du kan ønske deg. Klasse!Etter blindtesten, ble utfordringen å mene noe om hvilke cognacer som er brut/tradisjonell, samt å rangere etter alder. Frank fikk full scoore på den første oppgaven, da han pekte ut Jons utvalgte Underdrivelse som en brut, de øvrige to som tradisjonelle. Å angi alder er fryktelig vanskelig, og her bød de tre utvalgte cognacene på overraskelser. Dette er fasiten: Solene 46 år, Jons Underdrivelse 34 år, Jons Utskeielse 20 år.

Det er heller ingen underdrivelse å si at middagen ble en utskeielse, da gulasjen så ut til å falle i smak hos festlyden. Anne-Betsys fruktige marengskake falt uten overdrivelse også i smak.
Praten gikk uanstrengt og uvanlig langt inn i de små nattetimer, noe som vitnet om en vellykket kveld.

Neste møte: 11. oktober hos Tor Anders.

Møteoversikt