Møte lørdag 26. januar 2013

Publisert: 19.02.2013

Møtested: Hos Arnstein
Til stede: Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Årets første møte fant sted i Haugvegen. Verten hadde denne gangen valgt ut tre cognacer med råstoff fra Fins Bois, med nokså ulik alder. Det anses som et faktum at cognac fra Grande Champagne trenger flest år på baken (i tønna) for å nå sitt potensiale. Men hva med Fins Bois, hvor lang lagringstid trenger cognac fra dette området? Det var dette spørsmålet verten hadde håp om å finne svar på. Disse kandidatene ble vurdert med basis i Joars nylig utarbeidede testskjema:

  • Leyrat Fins Bois XO Aged 8 Years Kr. 450,- Best. nr. 5817801
    Cognac Leyrat er Francis Abécassis' "premium brand", men denne tradisjonelle cognacen er vel ikke akkurat den dyreste i sortimentet. Det er en Fins Bois, basert på Ugni Blanc og er fatlagret i 8 år.

  • Prunier Fins Bois XO Kr. 180,- (20 cl) . Best.nr. 223004
    Dette er en brut versjon (uten tilsetningsstoffer) som ble lansert på Vinmonopolet 4. januar 2013, i basisutvalget (kategori 2) på 20 cl. flasker. Dette er en Fins Bois som er fatlagret i over 16 år.

  • Leyrat XO Fins Bois Kr 850,-. Best. nr. 9449601
    Fullt navn: "Leyrat XO Dom.De Chez Maillard Fins Bois". Nok en Leyrat basert på Ugni Blanc druer fra Fins Bois. Dette er en brut som har vært lagret i ca. 30 år.

Kveldens cognacer
Kveldens tre cognacer: Prunier Fins Bois XO, Leyrat Fins Bois XO Aged 8 Years og Leyrat XO Fins Bois. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.

Vurdering

Leyrat Fins Bois XO Aged 8 Years
Frank
Middels dyp gyllen. Klar. Duften er medium sterk. Preges av fat og sødme. En aning ung/uferdig. Smaken er kraftig, kanskje noe skarpt anslag. Fatpreg i smaken også. Framstår som ganske tørr, og dette gjør sitt til at den ikke preges like mye av sødme. Middels lang ettersmak. Savner noe friskhet, den blir litt tam, etter min smak.
Joar
Fin lys og gul farge. Transparent. Middels kraftig duft. Førsteinntrykket er ikke dårlig, men etter å ha luktet på andre cognacer, kjenner du at duften på denne cognacen er uferdig og ikke helt god. Innslag av vanilje, mandel og sitrus. Forsiktig sødme. Førsteinntrykket når du smaker på den, er at denne cognacen har ganske mye smak. Den er litt skarp, men samtidig lett. Vanilje og eik. Ettersmaken er tørr og har middels lengde. Noe skuffende til å være flaggskipmerket Leyrat fra Francis Abecassis.
Tor Anders
Strågul på farge, klar. Lukt: Denne gir et litt uferdig førsteinntrykk, uten å være direkte ram eller fuselpreget – men den virker nokså ung. Lukta blir imidlertid noe bedre etter hvert. Smaken er bedre enn lukta, relativt rund og en god del sødme – middels lengde. Anslår denne til å være i tenårene, har mye å gå på for å havne på en av de øverste hyllene.
Tore
Ganske lys i farge, middels gylden - medium viskose og heng i glasset. Fruktig og pepperaktig duft, en lett cognac som ikke lukter veldig mye. Touch av frukt og fat/eik i lukta. Litt fatpreget smak, har en ok lengde og en del sødme i smaken - men blir litt for tørr etter å ha ligget i munnen en tid. Uten tvil en god cognac - har et særpreg men virker kanskje litt ung og blir for tørr for min smak.
Arnstein
Klar, medium gylden farge. Middels kraftig lukt av frukt og fat og kanskje litt pepper? Anslaget er midels kraftig, har lite sødme og har litt fatpreg. En grei cognac (intet mindre), medium lengde men etter min smak litt for lite sødme.

Prunier Fins Bois XO
Frank
Framstår med et merkelig utseende. Den er uklar og strågul, helt annerledes enn den Prunier XO vi kjenner fra tidligere smaking. Dufter ikke så mye, men er sødmefylt og tiltalende. På smak synes jeg denne blir noe pregløs. Det er ganske lite sødme, men en en del sitrus, kanskje smaken av eple. Vi har smakt Prunier tidligere, og denne var en skuffelse i forhold til det. Uforståelig at det lages en cognac som framstår som ”grumsete”.
Joar
Tror aldri jeg har sett en cognac som gir et så lite flatterende inntrykk. Denne cognacen er uklar, er bleik gul, og minner rett ut sagt om heimlaga eplesaft. Duften er svak, med innslag av frukt - nærmere bestemt eple. Smaken er lett, du kjenner vanilje og frukt også her. Ettersmaken er middels, tørr og er nokså pregløs. I beste fall kan man si at denne cognacen er interessant, men jeg kan dessverre ikke anbefale den. Dette var skuffende til Prunier å være.
Tor Anders
Uklar farge! Et ganske pussig utseende til cognac å være, lys strågul. Middels intens duft, kjenner tydelig sitrus umiddelbart her, må vel bety at dette er en fruktig cognac? Smaken er bedre, relativt kraftig – men lite av det sitrusaktige som jeg kjente i lukta. Smaken sitter i middels lengde, tipper at denne har en noe høyere alder enn den første.
Tore
Meget mystisk - strågul og lys farge , men er rett og slett uklar (eplesaft-aktig). Den lukter også eple, har sødme og frukt i seg. En god og intens lukt som også har ett vist innslag av sitrus. Sødmefylt smak, medium lengde og også noe sitrusaktig i smaken. Ikke en dårlig cognac - men blir forvirret av det pussige utseendet. Anslaget er bra, har sødme og har en slags friskhet over seg. Den er ikke dårlig, ikke veldig god - men litt "artig".
Arnstein
Strågul farge, uklar. Middels kraftig, sødmefylt lukt av vanilje, frukt og olje. Smaken er relativt rund med innslag av sitrus. Har medium sødme og virker ganske frisk/fruktig. I ettersmaken, som har medium lengde, blir den litt tørr. En grei cognac, men ingen "høydare".

Leyrat XO Fins Bois
Frank
Brilliant med bronsefarge. Vakker! Varm duft, mye sødme, voksen og ren. Her er det mye smak. Godt anslag. Fyldig, fet. Lang og god ettersmak. Dette er en cognac etter min smak. Her kan man bruke tid på å lukte og smake og kose seg.
Joar
Tiltalende farge – kobber, briljans. Duften er intens, med toner av røyk, fat, vanilje og krydder. Denne cognacen har mye smak, den er lett skarp, er fyldig og du kjenner eik. Ettersmaken er middels lang og vel så det. En meget god cognac, og den desidert beste i kveldens utvalg. Den mangler likevel noe fylde og ekstra sødme for å kunne kalles en klassecognac, men absolutt en cognac jeg vil tale varmt om.
Tor Anders
Dyp gylden farge, klar. Middels intens duft, men svært god og kompleks – urter og nøtter? Ganske kraftig. Smaken er god og rund, god fylde og rett og slett den beste av kveldens tre cognacer. Smaken er imidlertid ikke av det lengste slaget, middels skår her. Men du vil gjerne ha denne i samlingen for passende anledninger.
Tore
Bronsjefarget, har et gyldent skjær over seg og ligger pent i glasset. Lukta har mye mer sødme enn de andre - har innslag av eple, banan, vanilje og blomster. Smaken har meget god fylde, smaker litt kaffe/mørk sjokolade kanskje. Anslaget har pønsj og du kjenner denne lenge i munnhulen. Veldig bra cognac som sikkert er over 25 år. Dette er en meget god og skikkelig røveraktig cognac - nesten klasse.
Arnstein
Klar og bronsefarget cognac med nydelig lukt av vanilje, frukt, fat og krydder. Smaken er fyldig og kompleks. God sødme. Middels varighet og litt tørr mot slutten av smakskurven. En god cognac!

 

Etter smakingen kunne verten diske opp med overraskelsespakke i aluminiumsfolie som viste seg å inneholde ulike typer fisk og grønnsaker, et sunt måltid forsamlingen satte pris på.

Etter kaffe og dessert bød Tor Anders på et kåseri (med bilder) fra ferieturen i Frankrike sommeren 2012, noe som vekket lysten på flere turer til det forjettede land.

Neste møte: 9. mars hos Tore.

Møteoversikt