Julebord lørdag 1. desember 2012

Publisert: 30.12.2012

Møtested: Peilehytta på Oftenåsen
Til stede: Joar, Arnstein, Frank, Tore og Tor Anders

Et spenstig forslag fra et av klubbens mange kreative hoder resulterte i at årets julebord ble lagt til et sted hvor det neppe er avholdt mange lignende møter tidligere, nemlig Peilehytta på toppen av Oftenåsen. Her våket norske soldater over mulig fiendtlig aktivitet fra vår mektige nabo i øst gjennom den kalde krigen, og denne første desemberkvelden i 2012 kunne man godt kjenne at et kaldt gufs fortsatt hang igjen – dog i helt bokstavelig forstand nå, ettersom en isende østavind gjorde den utendørs delen av julebordet til en tøff opplevelse. Men med Joars overraskende cognacgløgg (som ble servert og fortært på tur opp) innenfor vesten, ble det en trivelig stund med sprakende bål i stor panne. Med et mektig skue ut over Steinkjer under en skinnende stjernehimmel, ble opptakten til kveldens innendørs cognacsmaking den aller beste.

Kveldens tre utvalgte var:

  • Bache Gabrielsen Christmas Cognac XO Kr. 399,90 (50 cl) Varenr. 141102
    Denne julecognacen fra en gammel og kjent produsent er blandet av destillater fra Fins Bois, Grande Chamnpagne, Petite Champagne og Borderies. Med noen eldre og noen yngre bestanddeler, oppgir produsenten at julecognacen har en gjennomsnittsalder på over 20 år. Dette er altså Bache Gabrielsens julehilsen til det norske folk – en blend som de selv mener er både rik og rund, med innslag av appelsin, tørkede frukter og krydder. Det får være opp til hver enkelt å bedømme – Bache Gabrielsen har vi uansett mange gode erfaringer med, og vi kan f.eks. henvise til vårt besøk hos huset høsten 2011.

  • ABK6 XO Christmas Edition Kr. 439,90 (50 cl) Varenr.106002
    Dette er også en produsent vi har gjort oss gode erfaringer med, og vårt besøk hos firmaet som ledes av mannen med etternavnet som innbyr til ordspill, Francis Abécassis, er også behørig dokumentert på våre sider her på Internett. Leyrat og Le Reviseur er som kjent andre innbydende merker som kommer fra denne produsenten i Domaine de chez Maillard i Claix. Nå har huset servert norske cognacnytere en juleblend (tradisjonell) som utelukkende er laget på ugni blanc-druer, og produsenten oppgir at denne utgaven er dobbeltdestillert i tradisjonelle og enkle apparater (alambic) med en lagringstid på 10 år på fat fra limousin. Sukkerinnhold: 10 gram per liter.

  • Jon Bertselsens utvalgte XO Grande Champagne 6. Underdrivelse – Jean Fillioux Kr. 1200,- (70 cl) Varenr. 99551
    Den entusiastiske cognacmannen fra Senja, Jon Bertelsen, er på banen med en ny serie hvor de seks cognacene har et sett med fellesnevnere (i tillegg til den relativt stive prisen, den billigste koster 1200 kroner – mens den dyreste er priset til 1800 kroner). Her er husene Ragnaud Sabourin, J. Normandin-Mercier (begge ble avlagt besøk av ICC i 2002), Dudugnon og Jean Fillioux representert. Bertelsen ønsker med disse – ifølge seg selv – å presentere cognacer med en helt ekstraordinær kvalitet. Dette betyr varer langt utover det folk flest forbinder med XO-kvalitet. Her har Bertelsen sikret seg unike cognacer fra små produsenter, ublandet (fra samme tønne). Eldste destillater er fra før 1966, yngste fra 1980. Vi kjenner alle historier om overmodige festdeltakere som har smelt en flaske med brunt innhold på bordet ut i de små timer og ropt ”XO!” – med det resultat at folk har latt seg imponere. Den tid er nå forbi, i og med Jon Bertelsens skattejakt i utvalgte kjellere.

Kveldens cognacer
Kveldens tre cognacer: Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO, ABK6 XO Christmas Edition og Jons Utvalgte XO Grande Champagne 6.Underdrivelse Jean Fillioux. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO ABK6 XO Christmas Edition Jons Utvalgte XO Grande Champagne 6.Underdrivelse

Vurdering

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO
Frank
Fargen er klar og gylden. Klassisk. Duften er forholdsvis moderat og den har et klart fatpreg. Andre ingredienser er det florale, en god del sødme, vanilje. Dette er en ganske fet cognac. Smaken har også et tydelig fatpreg. Jeg finner også en aning av anis og kaffe i smaken. Ettersmaken er ikke overveldende lang, og den blir etter hvert nokså tørr. En god cognac.
Joar
Klar og bronsebrun – klassisk cognacfarge. Førsteinntrykket av duften er middels og vel så det, med innslag av fat, krydder og vanilje. God sødme. Smaken er klassisk rund fra denne produsenten, og også her kjenner du trevirke, samt kakao og særlig mandel. God duft, men en noe ubestemmelig smak.
Tor Anders
Lys gylden farge, duften gir en svak assosiasjon til eple, i hvert fall frukt. Noe vaniljepreg dukker faktisk også opp etter hvert etter som luktearbeidet skrider fram. Smaken vil jeg beskrive som relativt myk og lett, med en behagelig porsjon sødme – her kan det faktisk være noe som minner om sherry. Ettersmaken er middels lang og middels varm – samtidig frisk. En OK cognac, absolutt – men neppe fra øverste hylle.
Tore
Klassisk farge med en viss dybde. Fint heng i glasset. Tydelig preg av jord og nøtter i lukten, og fat er fremtredende. En viss sødme finnes men ikke spesielt fremtredende. Smaken er røykaktig, har god sødme (mer enn lukten), smaken har kanskje tøtsj av noe mørkt (kakao, kaffe, fat/jord???). Er litt flat i anslaget, men ligger ganske lenge og har en litt tørr avslutning. En klassisk god cognac med fin sødme og smak - anslaget blir noe tamt for min del - men for all del - dette er en god cognac.
Arnstein
Fargen er klar, medium gylden. Lukt av medium styrke, frukt, sviske og nøtter, middels sødme. Smaken er myk og rund med tydelig fatpreg og passe sødme. En grei cognac, men uten særpreg.

ABK6 XO Christmas Edition
Frank
Klar og ravgul. Middels styrke på lukta. Her er det også mye sødme, fruktig. Nøtter. Meget god lukt. Smaken domineres av tørket frukt og et klart sherrypreg. Smaken står ikke helt i stil med lukta. Den er ikke nødvendigvis dårligere, men er tørrere, mindre fruktig. Denne kan absolutt anbefales til jul.
Joar
Fargen er dyp gylden og klar – ganske så tiltalende. Duften er middels, og jeg kjenner røyk, kaffe, fat og krydder. Fin sødme fra vanilje og søte frukter. En meget god, fyldig og varm duft. Smaken er relativt skarp, men jeg synes den er svært god og fyldig med innslag av tørkede frukter. Litt skuffende lengde på ettersmaken, men sitruspreget er positivt. ABK6 skuffer heller ikke i jula!
Tor Anders
Klar, dyp farge – noe som minner om bronsefarge her, faktisk. Duften er i starten ganske svak, men den kommer seg – mer skarp enn rund og god fylde etter hvert som man blir kjent med denne cognacen. God lengde på smaken, dette er samtidig en ganske frisk og varm cognac som jeg vil plassere godt over middels i en totalvurdering.
Tore
Klassisk farge med litt brillians i. Ser blank ut på en måte. Masse lukt, mener vi kjenner både blomster og frukt. Virker FEIT ut fra duften. Smaken er en aning bitter - selv om den har god sødme, og etter hvert som den ligger blir den fruktig på enden. Anslag og lengde på smak er meget godkjent og har et eikepreg jeg liker. Denne cognacen har masse karakter og er rett og slett god.
Arnstein
Klar, medium gylden farge. Nydelig lukt av tørket frukt. Smaken er en aning bitter/tørr, men fruktig. Vanilje er fremtredende i smaken. Medium lengde. Også dette er en grei cognac, men smaken holder ikke helt det lukta lover.

Jon Bertselsens utvalgte XO Grande Champagne 6.Underdrivelse Jean Fillioux
Frank
Klar og gylden. Fyldig lukt. Mye sødme, fruktig. Smaken er fyldig og preges av kaffe, eik, røyk. Smaken tørker ut en del mot slutten, men helhetsinntrykket er svært positivt. Det er en varm og innbydende cognac.
Joar
Klar, rødlig veldig fin og tiltalende farge som gir et positivt førsteinntrykk ut over det vanlige. Duften nærmer seg intens, med tydelig innslag av blomster, sitrus, krydder og vanilje. Fin sødme – god og varm. Dette lover godt! Smaken er kompleks, skarp fyldig, varm og meget god. Sitrus her også. Ettersmaken er frisk og feit, varm og ikke minst lang. En cognac i det øvre sjikt som jeg uten tvil kan anbefale!
Tor Anders
Middels lys, gylden farge, et nokså standard utseende og ganske så lik kveldens to første smaksprøver. Det lukter frukt, denne må være mer utviklet enn de to første på bordet. Smaken er rund med god fylde, det er en aning av noe brent her hvis man kjenner godt etter. Varm, lang smak som bærer bud om kvalitet – dette er en cognac som kjennere vil vite å sette pris på etter et vellykket julebord.
Tore
Klassisk, klar og gylden - ser feit ut i glasset. Intens og sødmefylt (lurer på om det kan være en brut). Kompleks lukt som jeg har generelt store utfordringer med å skille ut HVA det er. Smaken er kraftig fra første øyeblikk, gir floral sødme og en anelse røyk i smaken ... hmm, godt. Ettersmaken ligger lenge i munnen og er skikkelig feit. Cognac med masse karakter, spenst og sødme. Anbefales!!
Arnstein
Klar, medium gylden og lett rødlig farge. Intens og nydelig lukt av frukt og hegg. Nydelig anslag, nær ranchio i kompleksitet. Ikke spesielt mye sødme men god lengde. En veldig bra cognac!

Flere bilder
Klikk på bildet for å se flere bilder fra julebordet.

Det ble et svært minneverdig julebord på mange måter – ikke bare på grunn av god cognac og spektakulære omgivelser, men i høyeste grad også fordi Tores ribbemiddag med hjemmelaget rødkål og alskens godt tilbehør gjorde et dypt inntrykk på klubbens medlemmer. Her var det smaksopplevelser fra øverste hylle, noe selskapet ikke unngikk å bemerke opptil flere ganger. Arnstein tradisjonsrike sjokolademousse toppet det hele. Herlig!

Til vår alles store glede ble tradisjonen med å synge ”O helga natt” tatt opp igjen, nesten som i gamle dager – på Oftenåsens topp så vi imidlertid ingen grunn til å ha trykt tekst for å gjennomføre forestillingen. Nå forløp den gode samtalen og ytterligere nytelse av medbrakte drikkevarer som en drøm resten av kvelden, før oppvask og rydding ventet. Vi fant veien ned til sivilisasjonen på stort sett stødige grusstier, og vi ser allerede fram mot å gjøre oss nye erfaringer med julebord utenfor allfarvei.

Godt nytt cognacår!

Neste møte: 26. januar 2013 hos Arnstein

Møteoversikt