Vårmøte lørdag 16. juni 2012

Publisert: 29.08.2012

Møtested: Hos Tore – Forneselva, Fossemvatnet og Aksnestangen
Til stede:  Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein, Tore

Verten lanserte denne gangen et helt nytt konsept for å velge ut cognac. Man tager det man haver i penger, går inn på vinmonopolet i Steinkjer – og lar seg overraske. Med andre ord var dette cognac valgt på impuls og innfallsmetoden – noe som viste seg slett ikke å være så dumt heller. Det er lov å ha litt flaks!.

  • J.Normandin-Mercier Petite Champagne Single vineyard de Ste Lheurine Kr. 550,-. Best.nr. 2074401
    Petite Champagne, brut, 100 prosent Ugni Blanc. Lagret på fat i 12 år.

  • Le Reviseur Cognac Elodie Kr. 799,-. Best. Nr 9392901
    Cognac Brut, Fin Bois. 40 %. Fatlagret i minimum 17 år før tapping.

Kveldens cognacer
Kveldens to cognacer: J.Normandin-Mercier Petite Champagne Single vineyard de Ste Lheurine og Le Reviseur Cognac Elodie. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.

Vurdering

J.Normandin-Mercier Petite Champagne Single vineyard de Ste Lheurine
Frank
God og tiltalende lukt av frukt, pære. Friskhet. Smaken matcher lukta, men er noe mer sitrusaktig. Anslaget er godt, men ettersmaken er ikke spesielt lang. Fruktigheten får dominere smaksbildet gjennom hele opplevelsen. Noen flere år på tønne hadde gjort den enda bedre.
Joar
Tiltalende dyp gyllengul. Duften er varm, med innslag av fat og vanilje og tørket frukt. Aning mineralsk i smaken. Utpreget fatpreg, tørr og med innslag av blomster. Lang, konsentrert ettersmak.
Tor Anders
Lys gylden farge, sommerkveld. Fruktig lukt, smaken er frisk, det kan kjennes noe av plomme og aprikos. Rund og mild, ikke stikkende. Anslår denne til å være av god VSOP-kvalitet og en cognac bra over det gjennomsnittlige.
Tore
Lys og sommerlett - som solnedgangen på Aksnestangen. Meget godt heng i glasset (kanskje fordi tempen er kaldere enn normalt?). Lett lys gyllen. Lukta har meget bra sødme - synes den lukter fantastisk. Jordsmonn og rosin i lukta. Smaken er litt besk først i anslaget. Kommer seg betydelig. Ingen "rysare" men ligger behagelig i munnen. Meget god cognac uten å kanskje være veldig gammel. LIKER denne.
Arnstein
Gylden, med en fruktig og sommerfrisk duft. Godt og smått komplekst anslag. God sødme mot slutten, men ikke spesielt lang. Kanskje noe ung, men jamt god!

Le Reviseur Cognac Elodie
Frank
Lukten av nøtter og vanilje trer fram. God sødme. Anslaget antyder en kvalitetskonjakk. Smaken er kompleks. Aner et visst preg av krydder i ettersmaken. Anbefales.
Joar
Ferskenfarge. Forholdsvis lite duft, men med innslag av litt krydder og fat. Smaken er meget god. Fyldig, moden, bra dybde med noe sødme i finishen. Fat. Vanilje. En cognac for menn.
Tor Anders
Lys gylden også denne, den lukter nokså lite, smaken er noe mer stikkende enn den første, men den varer lenge og det blir etter hvert tydelig at dette er en både moden og kompleks cognac.
Tore
Eksakt samme sommerfarge som første - mindre heng i glasset på denne. Lukta er adskillig mer kompleks, men har ikke samme sødme. Har et tydeligere fatpreg. Ser for meg at denne er eldre. Smaken har skikkelig punch, sødme, trøkk med en gang. Kompleks smak og anslag som ligger lenge. Smaker mye sødme, jord og eple/frukt. Dette er kvalitetscognac - helt klart. Tåppvara da gjærn!
Arnstein
Gylden farge. Frisk lukt som er både søt og syrlig. Rosin og/eller sviske. Godt sammensatt i smaken, hvor man også kjenner hint av krydder. God sødme og god lengde. Klasse!


Flere bilder
Klikk på bildet for å se flere bilder fra vårturen.

Forneselva – vår lokale variant av Charente!

Til noen innledende dråper regn og fin temperatur, møtte klubbens medlemmer opp på haciendaen til unge Suul ved Fossemvatnets bredder. Det ærefulle oppdraget med å transportere en helt ny elvebåt ble umiddelbart iverksatt. Forneselva som flyter stille nedover dannet en fin ramme rundt starten av vårturen og fiskekunnskapene til klubben ga fort resultater. Første gjedde satt på kroken etter noen få minutter, og Tor Anders kan huke av på antallet fiskesorter fanget. Frank viste seg å være en meget habil elvebåtroer, og litt otring på vannet ga også resultater i form av en fin ørret – ganske sikkert grunnet Joars dyktige håndtering av oterfjøla.

Ekspedisjonen endte opp på Aksnestangen der båltenning, oppsett av levegg og forberedelse til kvelden foresto. Verten serverte salmalaks med ponzu-saus, ledsaget av en tørr riesling til forrett. Fersk Fossemørret bålstekt i folie ble en slager som ”mellomrett”.

Selve smakingen ble gjennomført i friluft også – noe som kanskje gir litt utfordringer i form av temperatur på cognacen, men Joar vet råd – armhuler er en utmerket plass for å få varmet et tulipanglass.
Hovedrett var helstekt entrecote, med hjemmelaget potetsalat, lokal laks fra Binde, løkmarmelade fra Inderøy (anbefales på det sterkeste). Rødvin – en Valpolicella, fikk selvsagt føtter å gå på – selv om enkelte vil påstå at ”en Bayer” er den ”nye vinen”.

Bålvarme, gløtt av sol, kaffe fra svartkjel og 2 gode cognacer dannet en fin ramme rundt resten av kvelden som serveringsmessig ble avsluttet med en overraskende dessert i form av en sjoklademousse servert på ”sølvfat” av vertens kelnerspire Ferdinand.

Den gode samtalen, den vakre sommerkvelden og at enkelte er mer slitne enn andre får ta skylden for at vi ikke rakk å inspisere hull 18 på golfbanen…

Alt i alt en ”lun” kveld i god klubbtradisjon, som viser at kortreist er velreist!

Neste møte: 1. september hos Joar

Møteoversikt