Julebord lørdag 26. november 2011

Publisert: 26.01.2012

Møtested: Hos Tore
Til stede:  Tor Anders, Arnstein, Frank, Joar og Tore

Julebordet 2011 ble også denne gang arrangert hos Tore. Verten serverte god, tradisjonell julemat, og cognacene til årets høydepunkt var sett fram til med forventning.

  • Bache Gabrielsen Pure & Rustic 100 % Folle Blanche. Ca. 550 kr. Utsolgt fra produsenten.
    Bache Gabrielsen og serien Pure & Rustic er rene og usminkede cognacer som var skreddersydd for Vinmonopolets lansering av cognac brut i mars 2005. Pure & Rustic består av en rekke cognacer som verken er tilsatt sukker, treekstrat eller karamell, alle designet av kjellermester Jean-Phillippe Bergier. 100 % Folle Blanche kom høsten 2011 i kun 400 flasker, og er utsolgt fra Vinmonopolet.

  • Prunier Petite Champagne Brut Vintage 1988. Best.nr. 5984201, kr. 1.390,-
    Maison Prunier er en gammel familiebedrift startet av Jean Prunier (1665-1732) som bedrev handel med og frakt av cognac. Først på begynnelsen av 1800 tallet bygget Francois Prunier (1768-1843) opp produksjonsfirmaet slik det står i dag etter å ha anskaffet seg vinmarker i området rundt St-Jean-d’Angély. Slik har driften gått fra far til sønn inntil Alphonse Prunier døde i 1918 uten arvinger. Nevøen til hans enke tok over driften og førte den videre til sin sønn Claude Burnez som sammen med sin søster i dag leder bedriften.

  • Château de Montifaud Millesimé 1972. Best. nr. 3327901, kr. 1.355,-
    Chateau de Montifaud ligger i hjertet av Cognac, ved landsbyen Jarnac-Champagne. Huset har vært eid av familien Vallet i flere generasjoner. De eier vinmarker i Grande og Petite Champagne. De selger kun av egen produksjon – til Europa, Russland, Baltikum, USA, Canada og Sør-Afrika.


Tre julebordscognacer: Bache Gabrielsen Pure & Rustic 100 % Folle Blanche, Prunier Petite Champagne Brut Vintage 1988 og Château de Montifaud Millesimé 1972. Klikk på flaskene for detaljert bilde av etikettene.

Bache Gabrielsen 100 % Folle Blanche Prunier Petite Champagne Brut Vintage 1988 Château de Montifaud Millesimé 1972

Vurdering

Bache Gabrielsen Pure & Rustic 100 % Folle Blanche
Frank
Dette er en ganske så lys cognac, og tankene går automatisk i retning av en brut. Lukta er etter min mening ganske floral, i retning fiol. Kan det være en borderie? Samtidig er det også en del sødme her, men ikke spesielt mye. Anslaget er utvilsomt godkjent. Smaker vokser og ligger lenge i ganen. Det florale jeg mener å kjenne i lukta er ikke like mye til stede i smaken. Her er det sødmefylte, fruktige som får dominere smaksbildet. Det er noe i retning av rosin, sviske her. Dette er en fullmoden cognac som absolutt er verdt å anbefale.
Joar
Tiltalende gul farge. Ikke akkurat det du forbinder med en julebordscognac, men ... Cognacen har mye duft, og du blir litt overrasket over hvor skarp den er i starten. Utpreget innslag av trevirke. Tørr. Også smaken er skarp i starten. Etter hvert trer vanilje tydelig fram, og du kjenner pepper i finishen. Kanskje litt lite body. Jeg tipper at dette er en brut, og at det er en cognac i Pure & Rustic-serien til Bache Gabrielsen.
Tor Anders
Lys gylden, en brut? Lukta er god, langt fra ung og uferdig, noe av mandel? ”Skinnet bedrar”, dette er en ulv i fåreklær. Smaken er fin, litt skarp, men helt OK! Varer imidlertid ikke lenge, anslår det er en VSOP av god alder.
Tore
Vakker og fin, lys farge, godt heng i glasset. Har en fin sødme i lukta, identifiserer noe fruktighet også. Kanskje litt lite spenst, men lukter godt. God sødme i smaken, har lite stigning i smaken ved første møte, men kommer seg betraktelig i lengden etter hvert. Jeg liker denne cognacen, den er balansert og god - men blir kanskje litt anonym.
Arnstein
Lys gylden cognac med god lukt av blomster, rosin og eik. Anslaget er ganske skarpt, men smaken er frisk. Passes sødme, men jeg tipper denne er uten tilsetninger. God varighet og med en aning pepper på slutten av smakskurven. En frisk og god cognac, men ikke en typisk julebordscognac.

Prunier Petite Champagne Brut Vintage 1988
Frank
Denne er mørkere slik svært mange cognacer er. Helt sikkert en tradisjonell sak. Den har en kraftig, fyldig lukt. Rund og behagelig og en god del sødme her. Et ganske kraftig anslag og svært mye ”body” gjør at tankene går i retning av cognacer vi har smakt og som har høyt alkoholnivå. Lengden er likevel noe skuffende. Jeg finner mye sødme og et karakteristisk fatpreg. Utvilsomt en voksen cognac som befinner seg på øverste halvdel av skalen.
Joar
Gråbrun metallisk i fargen. Ikke spesielt tiltalende, men veldig transparent. Noe skarp duft, men sødmen trer fram etter hvert. Innslag av vanilje og mørke frukter. Duftinntrykket gjør seg også gjeldene i smaken. Dette er en tøffing som brenner på tunga. Fatpreg. Kaffe. Krydder. Jeg savner litt mer varme, og den dør litt for fort ut. Det er viktig å gi denne cognacen god tid, da vil du kjenne at dette er en rik cognac. Likevel, ingen favoritt, og den er vel i dyreste laget.
Tor Anders
Middels gylden, en anelse fuktig og en anelse tøffere enn kveldens første cognac. God og behagelig på smak, vanskelig å karakterisere, den stikker litt, men utvilsomt en cognac av god alder.
Tore
Fargen er en aning mørkere enn den første, men likevel kanskje en ung cognac? Dufter sødmefylt og mye. Synes noe som minner om mørk sjokolade og trevirke/fat trenger gjennom i lukta. Smaken er god, har sødme men er også litt mineralsk? Har et meget godt anslag og varer også passe. Virker som en cognac som har fått noen år på fatet - men ikke helt er der. Dette blir en litt spesiell men meget god cognac. Når ikke helt opp til det man ønsker på julebordet - og kanskje litt for spesiell for folk flest.
Arnstein
Gylden farge, men litt grå? Fruktig, bløt lukt med innslag av mandel og sviske. Godt anslag, sødmefylt og med smak av tørket frukt. Virker ganske sammensatt, og med bra lengde. Kanskje litt "tøff". En god julebordscognac.

Château de Montifaud Millesimé 1972
Frank
Rødbrun. Innbydende. Tradisjonell. Enormt god lukt. Fløyelsmyk, mye naturlig sødme. Smaken har også det fløyelsmyke ved seg. Jeg liker cognacer som utfordrer noe på den måten at den har ranchio og noe tøffhet i seg. Denne synes jeg blir for søt og for snill. Svært lett å drikke. Det er utvilsomt en klassecognac, men for tam etter min smak.
Joar
Endelig en cognac med skikkelig julebordsfarge, det vil si rødbrun. Duften følger opp fargeinntrykket. Dette en en fruktig cognac med sydlandske varme frukter. Vanilje og krydder. Smaksanslaget er enormt, og jeg føler for å bruke uttrykket rancio, selv om den muligens er noe for søt. Nydelig! Dette er en cognac som er på høyden med en gang, og som blir værende der lenge. En utpreget julebordscognac som er så fyldig at den er til å bli mett av.
Tor Anders
Adventsfarge! Sødme, fruktfat ved første åndedrag! God, lang, kompleks smak – litt stikkende også denne, men en perfekt cognac til store anledninger, f.eks. et julebord i ICC.
Tore
Fargen er dyp brunrød og nisseaktig ;-). Skikkelig julebordsfarge, mao. Denne har MASSE sødme, herlige dufter og lukter rosin og vanilje. Gir lovnader og antyder klasse! Anslaget er "kånge" og smaken varer og varer - anslår det i kvalitet som en Nortug-spurt ! Topp julebordscognac - slik en julebordscognac SKAL VÆRE!
Arnstein
Rød, gylden farge. Nydelig, sødmefylt og varm lukt av frukt og eik. På smak er den også meget god. Kanskje litt i overkant med sødme, men godt sammensatt og med innslag av torv og eik. Meget bra lengde. Denne cognacen er ikke krevende. Det er rett og slett en skikkelig julebordscognac!

 
Kveldens kunstneriske innslag var det Ferdinand og William som sto for. Arnstein lot seg forbløffe av Ferdinand's tryllekunster.

Verten tok imot med en forrett av kamskjell og hvitvin. Etter smakingen ble det servert tradisjonell norsk julemat med ribbe som viktigste ingrediens. Julebordquisen til Tor Anders ble som vanlig vunnet av Frank, men alle fikk premier.

Neste møte: 28. januar 2012 hos Tor Anders.

Møteoversikt