Møte lørdag 27. august 2011

Publisert: 03.10.2011

Møtested: Hos Frank
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Klubben er klar for en ny sesong. Om ikke lenge, i begynnelsen av oktober, skal vi av gårde på vår fjerde tur til Frankrike og Cognac. Det er nok godt mulig at dette gjorde sitt til at det ble et fartsfylt møte. Tre tradisjonelle og en utradisjonell cognac ble prøvd ut.

Château de Montifaud
Dette cognachuset ble stiftet i 1837. Selv om ordet chateau brukes i navnet, så har ikke denne produsenten et slott i tradisjonell forstand. Chateau-navnet er reservert for Cognac-områdets eldste familier som eier og driver sine cognachus. Ch. de Montifaud har eiendommer i Grande og Petite Champagne. Far og sønn, Michel og Laurant, står for blendingen av cognacene. Ingen andre slipper til, ennå. Huset lager ingen Fine Champagne, bare Grand og Petite. Huset produserer også årgangscognac. www.chateau-montifaud.com

  • Château de Montifaud Napoleon Cigar. Varenr. 3375401 Kr. 625,-
    En 15-18 år gammel cognac. Den er ganske robust av seg, og er nok tilpasset en god cigar. Alkoholstyrken er 46 %.

  • Cognac Reserve Special Michel Vallet. Varenr. 9077901 Kr. 550,-
    Er også en variant fra Chateau de Montifaud. Ligner ganske mye på Napoleon, men er noe mildere i smak. Sannsynligvis en cognac ca 20 år gammel.

Prunier
Cognachuset Prunier er en produsent som vi har mange positive opplevelser med, blant annet Prunier 20 Ans er en god cognac. www.cognacprunier.fr

  • Prunier XO Tres Vielle Grand Champagne. Varene. 4794401 Kr. 530,-
    En cognac som bare bekrefter at dette er et kvalitetshus. Firmaet har holdt det gående siden begynnelsen av 1700-tallet. Produserer også årgangscognac.

ABK6
Cognachuset ABK6 har vi stiftet bekjentskap med flere ganger tidligere, og byr på et bredt spekter av spennende cognacer. I sommer landerte de overraskelsen Ice.

  • ABK6 Ice. Ikke tilgjengelig i Norge. Pris i Frankrike: 37 euro
    Cognac Ice smakte vi litt ut på kvelden – som en frisk drink etter middagen. Kanskje burde vi startet kvelden med denne for å yte den mest mulig rettferdighet. Andre cognachus, f.eks. Hennessy, har gjort forsøk på å markedsføre cognac i kombinasjon med tonic e.a., uten at vi vet hvordan markedet har respondert. Uansett så tror vi faktum er at cognac-landet Norge ikke har fått øynene opp for denne måten å nyte cognac på, som whisky-bransjen har lyktes så godt med.


Kveldens fire cognacer: Château de Montifaud Napoleon Cigar, Prunier XO Tres Vielle Grand Champagne, Cognac Reserve Special Michel Vallet og ABK6 Ice. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Château de Montifaud Napoleon Cigar Prunier XO Tres Vielle Grand Champagne Cognac Reserve Special Michel Vallet ABK6 Ice

Vurdering

Château de Montifaud Napoleon Cigar
Frank
En lys brun, brilliant cognac. Lukta er moden og med hint av vanilje og blomster. Anslaget er medium og godt. Cognacen er ganske fyldig. Jeg aner også en liten smak av krydder mot slutten. Den er også ganske sterk, og er nok en cognac tilpasset en god cigar.
Joar
Gul, tiltalende og lekker farge. Duften er herlig, varm og tykk – men ikke søt. Innslag av eik. Kanskje litt lite særpreg. Smaken gir et meget godt førsteinntrykk. Anslaget er stort, og det varer og varer og stiger. Spriten svir litt i munnhulen, og det er vanskelig å si hva man kjenner, noe som kan komme av at det er litt lite særpreg også i smaken. En tørr og tøff cognac.
Tor Anders
Lys gylden på farge, rund og god lukt, men det er noe her som tyder på at dette ikke er en cognac av de eldste årganger. Noe skarp på smak, men ellers er dette totalt sett en cognac i øvre middels sjikt, dog uten noe klart særpreg som gjør opplevelsen uforglemmelig.
Tore
Liten viskositet og heng i glasset. Oransje farge med stiiiiilig fargespill. Lukten har sødme, fat, trevirke, jordsmonn i seg. Cognacen gir et tøft smaksbilde, sødmen fremtrer etter en stund og anslaget har lengde – når man gir den litt tid. Plomme eller liknende i smaken. Dette er kort og greit en god til meget god cognac.
Arnstein
Lys gylden farge. Den har en delikat lukt av vanilje og fataromaer. Nydelig anslag, bløtt og kraftig på samme tid. Fyldig og fruktig på smak og en aning krydder mot slutten. En meget god start på sesongen!

Cognac Reserve Special Michel Vallet
Frank
Også denne er lys-brun og brilliant. Lukta er virkelig innbydende og jeg synes det fruktige og sødmefylte dominerer luktbildet. Merkbart svakere anslag enn den forrige cognacen. Smaken kommer mer etter hvert og den ligger lenge i munnen. Smaken domineres vel mye av sødme, etter min smak. En cognac i øvre middelklasse.
Joar
Tiltalende brungul farge som er noe dypere enn Napoleon. Meget god og dyp duft av moden frukt. Innslag av vanilje, druer og rosiner. En cognac som byr på mye duft, men dessverre merker du også et skjemmende innslag av noe urent. Anslaget er rolig med middels lengde. Her får du ingen smakseksplosjon, dette er heller en sødmefull, snill og rund cognac.
Tor Anders
Lys gylden, som en moden byggåker i august. Lukta oppleves som litt besk i første omgang, men den blir faktisk mye bedre etter hvert, noe av blomster kan anes her. Avdempet smak, ikke kraftig – men den varer ganske lenge. Aner noe brent eik i smaken her.
Tore
Gyllen og fin farge. Synes denne er litt flat i lukta, eller at noe annet forstyrrer lukta. Har nok sødme, men fremtrer ikke. Eple, frukt, fat i smaken. Denne har et ubestemmelig anslag – kanskje på en måte for rund i anslaget. Gir dermed ikke den helt store opplevelsen smaksmessig – men dette er også en god cognac.
Arnstein
Lys gylden, litt rødlig farge. Lukt av vanilje, treverk og pære, men litt uren? Et relativt forsiktig anslag med mye sødme. Litt «ullen» i smaksbildet, rund og avdempet. En god cognac, men ikke mye særpreg.

Prunier XO Tres vielle Grand Champagne
Frank
Forholdsvis mørk, noe som lover godt i og med at dette ikke er en av de billigste cognacene. Kompleksitet. Her er det mye smak med en gang. Fyldig og fet cognac. Ranchio. Kryddersmak. Denne cognacen er det noe med, i positv forstand. Nydelig!!
Joar
Fargen er rødlig og tiltalende, og har en fin viskositet. Duften er nydelig (!!!) og frisker opp minner fra en fin høstdag i frukthagen. Tydelige innslag av tropiske frukter med aprikos og kjærlighetsfrukt helt i front. Dyp og sødmefull. Smaken er sofistikert, kompleks og lang, og den stiger. En moden cognac som jeg er sikker på må ha mange år på baken. Den virker ekte, helt fri for lumske tilsetninger. En cognac med særpreg, og som jeg vil betegne som en klassecognac. Når jeg får vite prisen, er det bare en ting å si: Løp og kjøp!
Tor Anders
Mørk gylden farge, lukta kjennes moden og varm – fruktig, vanskelig å si hvilke frukter som stikker seg fram. Smaken skuffer ikke etter den gode luktopplevelsen – voksen og kompleks. Klasse over denne!
Tore
Denne har viskose, farge, heng i glasset som «ungdommen liker». Et penselstrøk mørkere enn de to forrige. Dyp og konsentrert lukt som lover godt og inneholder passe med sødme. Synes lukten preges av banan, jordsmonn og vanilje. Knallgod i smak, ligger lenge i munnen og mener bestemt at smaken avsluttes med pepper etter at du har kost deg med denne. Klart en kvalitet over kveldens andre cognacer. Prismessig er dette gull, og ja – jeg har allerede vært og sikret meg en på polet. Fint for høstens kommende kvelder.
Arnstein
Rødlig gylden, henger i glasset. En dyp og varm, delikat lukt av vanilje og sukat. Denne cognacen er deilig kompleks allerede i anslaget. God sødme, fruktig, god varighet og med tydelige krydderaromaer mot slutten av smakskurven. Klasse!

ABK6 Ice
Fellesuttalelse
ABK6 Ice presenteres i en spennende flaske, som med sin design gir assosiasjoner til nettopp ice.
Konservativ som mange av oss cognacentusiaster er, antar vi en skeptisk eller lattermild mine når vi får servert cognac over isbiter. Cognac on the rocks – vel, vel... Likevel må vel også cognacbransjen forsøke å få innpass i nye markeder og hos et nytt publikum. I så måte er ABK6 et spennende prosjekt og et interessant initiativ. Både duft og smak forteller at dette må være en ganske ung, fruktig cognac. Etter hvert som drinken blir kaldere, trer en noe spicy tone frem. Vi hadde dessverre problemer med å følge aroma-trinnene som omtales i “bruksanvisningen”, og noen aromasensasjon kunne vi ikke påvise. Som konklusjon kan vi kanskje driste oss til med følgende: En artig drink som det kan være morsomt å servere sine gjester. En introduksjon for en ny type publikum som synes ren cognac blir for sterkt, men som kan synes dette er spennende. En frisk og kald drink som absolutt kan egne seg som en aperitif på terassen en varm sommerkveld.
 

Arrangøren stilte med en Chablis til medlemmen ved ankomst. Etter cognacsmakingen stod maten for tur som besto av ulike varianter av fisk. Det ble servert sushi, rakfisk og spekesild. Steinvikholm akevitt og Lysholm Ice passet godt til. Til slutt et ostefat med både blåmuggoster, brie og camambert. En god Rioja-vin, Coto de Imaz 2004, kompleterte smaksbildet. Vi satt på verandaen i nydelig temperatur til langt over midnatt. Så, da klokka nærmet seg 04.00, tok Tore som sistemann taxi hjem - uten bankkortet i lomma...

Neste møte: Tur til Cognac 8. - 13. oktober.
Julebord: 26. november.

Møteoversikt