Julebord lørdag 27. november 2010

Publisert: 04.11.2011

Møtested: Hos Tore
Til stede:  Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein, Tore

Årets julebord i Innherred Cognac Club ble avviklet i tradisjonell stil, men også med innslag som satte deltakerne i skikkelig julestemning. Verten hadde tatt enkelte medlemmenes ønsker veldig seriøst, og etterkom dette med å servere velkomstdrinken ved Fossemvatnets bredder. Stemmingsfullt lyssatt av fakler og ett svært bål, ble julegløggen inntatt i ca. 17 minus på Tangen. Minusgradene måtte vike da vi inntok residensen, der verten vartet opp med følgende cognacer:

 • Mekow VS Varenr. 3492301 Kr. 385
  Den russiske tsar Alexander II sendte i 1862 de to tyske brødrene Auguste-Christophe og Gustave Meukow til Cognac-regionen for å velge ut cognac til tsaren, samt å sikre tilgangen til cognac. Brødrene likte seg godt i regionen, de fikk gode kontakter her, og 1. august 1862 etablerte de cognachuset Meukow sammen Charles Levoire. Eksporten gikk hovedsakelig til Russland og Norden. I 1880 ble også engelskmannen Thomas Shepherd partner. Om cognacen i seg selv finnes lite eller ingen informasjon, ut over at dette er en V.S og at den er lagret på forholdsvis små tønner.

 • Bache Garbrielsen Petite Champagne Vintage 1973 Varenr. 5323802 Kr. 419
  Denne elegante årgangscognacen fra 1973 er laget på hvitvin destillert på Ugni Blanc druen dyrket i Cognacs kalkholdige Petite Champagne distrikt. Druene kommer eksklusivt fra vinbonden M. Laidets sin 6 hektar store eiendom i landsbyen Sainte Seurin de Palenne, og er derav en Single Estate, i tillegg til en årgangscognac. Den hvite vin som er basis for denne cognacen er dobbeldestillert av destilleri Thomas i Ars. Deretter er den lagret på eikefat fra Limousin skogene.

 • Braastad Château de Triac Réserve de la Famille Varenr. 3332401 Kr. 999,90
  Denne kommer fra våre venner hos Tiffon/Braastad. Cognacen er mellom 40 og 60 år, og er hentet fra familiens egne marker på grensen til Grande Champagne. Cognacen har blitt lagret på gamle eikefat, for det meste av Tronqais.

 • J. Normandin-Mercier Petite Champagne Extra Varenr. 5285801 Kr. 1.500
  Dette cognachuset holder til like utenfor kystby La Rochelle. Huset drives av fjerde generasjon Normandin-Mercier, Jean-Marie. Huset leverer cognacvarianter hovedsaklig fra Grande Champagne og Petit Champagne.

Julebordets fire cognacer: Meukow VS, Normandin-Mercier Petite Champagne Extra, Braastad Chateau de Triac Reserve de la Famille, Bache Gabrielsen Petite Champagne Vintage 1973. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Meukow VS Normandin-Mercier Petite Champagne Extra Braastad Chateau de Triac Reserve de la Famille Bache Gabrielsen Petite Champagne Vintage 1973

Vurdering

Mekow VS
Frank
Kobberbrun på farge. Lukta har noe klart uferdig over seg. Den er også ganske sødmefylt. Den er også ramm. Anslaget er ganske kraftig. Smak av sviske. Gir seg ganske rakt. Ikke like mye sødme i smaken som i lukta. Mye eik (eikespon?). En kjedelig konjakk.
Joar
Fin aprikosfarge. Duften er ikke bra, her lukter det ungt og uferdig, men mener likevel å ane innslag av pepper. Denne cognacen er skarp på tunga, den brenner litt og har lite sødme. Dette er en ung cognac som vel egner seg best til drinker.
Tor Anders
Lys, gylden – uferdig på lukt, litt ram, dog slår en aning av sødmefylt friskhet så vidt inn etter hvert. Denne er relativt ung, smaken er ikke verst, den antatte alderen tatt i betraktning.
Arnstein
Medium lys, gylden farge. Lett fruktig lukt, men også litt umoden/ram. Tradisjonell smak med lite særpreg, men passe sødme. Medium lengde, mye eikepreg. Grei nok, men uten særpreg. Virker litt umoden.

Bache Garbrielsen Petite Champagne Vintage 1973
Frank
Nydelig lukt med et preg av sitrus. Godt anslag, voksende, og smaken ligger lenge. Varm med mye fruktighet og sødme. Litt for mye tanniner. Blir noe snerpete på slutten. Utvilsomt en cognac med særpreg dette. Anbefales absolutt.
Joar
Tiltalende ravgul farge. Duften er nydelig og kompleks, med innslag av krydder, blomster og frukt - aprikos, samt vanilje og eik. Smaken er god og utfordrer deg. En aning tørr og snerpete. Laaang og konsentrert ettersmak. Innslag av eik. Aning beisk helt i avslutningen. Meget god smak, selv om duften er enda bedre. En voksen cognac som i likhet med ICCs medlemmer har beholdt sin unge fyrrighet. Best i test.
Tor Anders
Mye sødme, fruktig, kjenner lukt av moden eple her. Nydelig smak, som kan kjennes litt sterk. Smaken er lang, ingen tvil om at dette er nydelig vare.
Arnstein
Medium lys, gylden farge. Lukta er som god parfyme, i positiv forstand. Vanilje og en aning sitrus. Smaken er kompleks og godt sammensatt. God balanse mellom sødme og syre. God lengde. En god cognac, milevis foran den første.

Braastad Château de Triac Réserve de la Famille
Frank
Nydelig lukt. Fløyelsmyk, mandler og nøtter. Perfekt anslag, ikke for mye, ikke for lite. Lang ettersmak uten alt for mye sødme. Aner mørk sjokolade, tobakk, lær og et snev av krydder mot slutten. En cognac som befinner seg best på øverste hylle. Bør prøves.
Joar
Rødlig farge som minner om kobber. Rund og god duft med innslag av søt frukt, vanilje og krydder. Duftinntrykket er dempet, for dempet etter min smak. Smaker av gammel cognac, men ettersmaken er ikke veldig lang og den stiger lite. Markert fatpreg og noe blomster. En cognac som definitivt har lagt ungdommen bak seg. Virker noe satt - og dermed også litt kjedelig.
Tor Anders
Den mørkeste av kveldens cognacer så langt. Rund lukt, dyp og moden. Litt stikkende smak? Middels varig – en cognac som ligger godt over middels nivå, uten å være fullendt.
Arnstein
Mørk gylden, lett rødlig. Behagelig lukt av røde bær og fat. Varm og god, sammensatt smak. Smaken gjenspeiler lukta. God sødme, medium lengde og en aning krydder mot slutten. En god og trygg cognac, fin for julebord!

J. Normandin-Mercier Petite Champagne Extra
Frank
Ganske mørk konjakk. Lukta er rund og god. Har ”body”, fylde. Et forsiktig anslag, men så sitter smaken som et skudd. Topp. Rik på smak, fet, ranchio. Meget god!!
Joar
Uvanlig dyp rødbrun farge. Dyp duft med en god del sødme, men den burde vært mer intens. Innslag av tobakk og lær. Smaken er stor og med kjellerpreg, dette er uten tvil en kvalitetscognac som har ligget svært mange år på fat. Innslag av tørket frukt. Stor konsentrasjon, men skulle gjerne ha sett at den hadde hatt mer livlighet i seg. Dessverre er den litt kjedelig - selv om dette er en meget god cognac som med en touch av julekrydder garantert vil gi deg en fin kveld foran peisen mens julanatta senker seg.
Tor Anders
Mørk, kobberbrun. Som fjerde og siste cognac ut i kveldens felt er det vanskelig å yte denne rettferdighet – men det er likevel ingen tvil om at dette er en svært god cognac, moden og varm.
Arnstein
Mørk, rød-brun farge. God lukt av røde bær og krydder! Komplekst og meget godt anslag. Ligner litt på nummer 3, men enda mer utpreget. Lang smakskurve hvor kryddersmaken kommer tydelig fram. Ranchio! En deilig cognac!

  Galleri
Bildegalleri. Klikk for flere bilder!

Etter endt smaking ble det servert særdeles tradisjonell julemat med ribbe, medister, pølser, hjemmelaget rødkål/surkål. Selvsagt ledsaget av en bedre aquavite og juleøl. Nytt av året var også et musikalt innslag av Sanna (14 år) som vakkert sang ”Kjærlighetsvisa” og ”Tir Na Noir”. Gode julebordscognacer gjorde seg også til karamellpudding som var desserten. Resten av kvelden ble viet litt mer cognac, JulebordsQuiz (Frank soleklar vinner), samt nærmere planlegging og diskusjon av neste års stooooooooore høydepunkt: Ny tur til Cognac.

Neste møte: 26.02.2011 hos Tor Anders.

Møteoversikt