Møte lørdag 30. oktober 2010

Publisert: 24.11.2010

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Stemningen var upåklagelig blant ICCs medlemmer da de gjorde sin entre hos Joar. Verten bød på tre cognacer i den offisielle testen som foregikk som blindtest. To av dem er blant de aller mest solgte cognacene i verden, mens den tredje ikke engang selges på Vinmonopolet og således er temmelig ukjent for nordmenn. Systembolaget har imidlertid denne cognacen som var kveldens outsider.

  • Courvoisier VSOP, varenr. 636101. kr. 451,-
    Courvoisier regnes som en av «de fire store» innen cognac. Huset ble etablert i 1843 av Felix Courvoisier. Før cognachuset ble stiftet, skal det ha fått besøk av keiser Napoleon som tok med seg flere tønner cognac til St. Helena, der de kalte cognacen for «The Cognac of Napoleon». Dette anses for å være den første hedersbenevnelsen som ble knyttet til Courvoisier cognac. Om dette var avgjørende for etableringen av cognachuset Courvoisier, sier historien ingenting om. I 1869 fikk huset rett til å kalle seg «Fournisseur officiel de la Cour Impériale» (Offisiell leverandør til det keiserlige hoff). Dette sertifikatet finnes den dag i dag i Courvoisiers museum i Jarnac. I 1909 kom huset på engelske hender, og etter hvert skapte Courvoisier seg et godt omdømme på verdensbasis. Fra like etter 2. verdenskrig til 1970-tallet ble huset ledet av norskættede Christian Braastad. I dag eies huset av spritselskapet Allied Domecq. Courvoisier bruker kun Ugni Blanc-druer til sin cognac, og henter druer og vin fra cognacområdene Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois. Deres utvalg består av ni ulike kvaliteter, seks frembys i Norge.
    Courvoisier VSOP. Oppgitt fatlagringstid: 8/12 år. Vin fra druetypene Folle blanche og Colombard. www.courvoisier.com
  • Rémy Martin VSOP, varenr. 7701, kr. 449,-
    Rémy Martin er det nest største av cognachusene. De regnes som en av «de fire store» innen cognac, sammen med Hennessy, Martell og Courvoisier. I tillegg til egne vinmarker kjøper de inn eaux-de-vie fra 1.250 andre vinbønder. Rémy Martin er det eneste av «De fire store» som er grunnlagt av en lokal Cognac-innbygger, av Paul-Emile Rémy Martin i 1724, og firmaet har overlevd både den franske revolusjonen og vinlusangrepet på 1870-tallet. Rémy Martin bruker utelukkende cognac som stammer fra de to beste områdene, Grande og Petite Champagne. Alle konjakkene deres inneholder minimum 50 % Grande Champagne, slik at de kan kalles Fine Champagne. Noen er også ren Grande Champagne. Etter krigen bestemte huset seg for å satse på VSOP, og dette viste seg å være et vellykket trekk da omsetningen økte veldig. Rémy Martin har et utvalg på ni kvaliteter i sin portefølge, seks av dem selges på Vinmonopolet. I dag er det Dominique Hériard Dubreil som leder huset. Til lagring brukes kun eiketønner lagd av Limousin eik. De eier et eget selskap som lager tønner. I 2006 var det 15.000 besøkende hos Rémy Martin.
    Rémy Martin VSOP. En Fine Champagne cognac med 55 % druer fra Grande Champagne og 45 % fra Petite Champagne. Laget på druer av Ugni blanc, Folle blanche og Colombard. Lagret i et snitt på ca. 10 år. www.remy.com
  • Le Reviseur 10 years old XO, nr. 119 SEK 379,-
    Francis Abécasse i den lille kommunen Claix driver to vingårder i Cognac: Domain de chez Maillard i Fins Bois som produserer Cognac Leyrat, og cognachuset Domain du Maine Drilhon i Petite Champagne som står bak Le Reviseur. I tillegg kommer cognac ABK6 som er en blend av cognac fra de to gårdene. Claix ligger 13 km sør-vest for Angouleme. Ved en sideelv til Charente – De Claix - har Francis Abécasse sine vinmarker.
    Le Reviseur 10 years old XO. Fra Petite Champagne. Oppgitt fatlagringstid: 10 år. Er mest kjent i Skandinavia og Øst-Europa. www.reviseur-cognac.com

Kveldens tre konjakker: Rémy Martin VSOP, Courvoisier VSOP og Le Reviseur 10 years old XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Rémy Martin VSOP Courvoisier VSOP Le Reviseur 10 years old XO

Vurdering

Courvoisier VSOP
Frank
Brilliant, rød-brun. Lukta er sødmefylt, moden og forsiktig. Anslaget er også ganske så forsiktig. Smaken eller er nokså kjedelig. Det er søtsmaken som får dominere, og den blir litt ”vassen”. Smaken gir seg ganske raskt. Totalt sett en ganske kjedelig greie, dette.
Joar
Fin, tradisjonsrik cognacfarge av rødlig kobber. En god del sødme i duften. Lite særpreg, men en duft mange vil like. Innslag av eik og vanilje og mandel. En safe duft. Ganske mye smak som ikke stiger selv om den er ganske lang. Litt metallisk eller syrlig. Tørr. Ikke mye særpreg å finne her heller. En typisk allemannscognac.
Tor Anders
Lys gylden, noe uferdig på lukt, denne kan faktisk virke ganske ung, men ikke uferdig på en negativ måte. Lite smak, nesten pregløs, ved første møte, den forsvinner nesten som dugg for sola – litt vassen. Lukt av karamell?
Tore
Farge: Fint heng i glasset, raule farge med oransje snitt. Lukt: Forholdsvis skarp, lite sødme (men den kom seg etter hvert), aning mandel i lukta. Smak: Lite sødme og en aning mineralsk. Moderat anslag som ikke imponerer på noe vis og har samtidig en veldig tørr avslutning i smaksbildet. Virker noe ung. En helt grei og ordinær cognac som ikke skiller seg ut på noen måte.
Arnstein
Rød-brun farge. Sødmefylt lukt med innslag av røde bær. Smaken er ikke spesielt kraftig. Det er overraskende lite sødme, lukta tatt i betraktning. Moderat lengde og en aning mineralsk. En cognac i midt-skiktet.
Rémy Martin VSOP
Frank
Rød-brun farge denne også. Lukta preges av rosin, moden plomme. Smaken er moden. Mildt anslag og mye sødme. I courvoisier VSOP var det bare sødme, men i denne finner jeg også en aning kryddersmak langt der bak, og det gjør dette til en mer spennende cognac, gir noe mer særpreg. Dette er en cognac som løfter seg over gjennomsnittet i sin klasse.
Joar
Tiltalende farge - utrolig lik Courvoisier. God og elegant duft, men den gir ikke veldig mye. Ikke mange vil ha mye å utsette på denne, men det store særpreget finner du ikke. En god del sødme i smaken av moden frukt. En veldig imøtekommende vsop som mange vil like.
Tor Anders
Lukter nesten litt pizzakrydder i starten (litt av en assosiasjon…), den er ikke i øvre aldersklasse denne heller. Sødme i smaken, middels lang ettersmak, i det hele tatt virker dette å være en middelshavsfarer i cognac-verdenen. Kommer seg imidlertid etter å ha blitt snust på og smakt flere ganger.
Tore
Farge: Likdan farge, kanskje litt mer viskositet i glasset. Lukt: Har en fruktig sødme over seg, men hint av både banan/frukt og jord/rosin. Noe eikepreg i lukta også. Smak: Godt anslag uten å vare veldig lenge, fin sødme og litt trevirke i smaken. En god cognac men som samtidig ikke gir NOK trøkk i anslaget liksom. Dette er nok en cognac som passer for mange.
Arnstein
Samme rød-brune farge som den første. Lukta er så forsiktig at jeg har problemer med å karakterisere den., men der er absolutt ikke ubehagelig. Moderat anslag med passe sødme. Ganske moden og med eike-preg. Bra lengde. Absolutt em grei cognac.
Le Reviseur 10 years old XO
Frank
Nok en cognac med den rød-brune framtoningen. Denne har et tøffere anslag, noe mer maskulin. Den har særpreg. Finner smak av mørk sjokolade, en aning kaffe. Smaken ligger lenge i munnen. Mye smak. Absolutt en cognac å anbefale.
Joar
Som de øvrige i kveldens test - så godt som helt lik farge. Kveldens klart beste duft med et snev av aprikos og appelsin. Fruktig. Innbydende. Smaken følger opp duftbildet, selv om jeg gjerne skulle hatt mer av den og den forsvinner for fort. Innslag av fat, appelsin og nøtter. Kveldens vinner som byr på litt særpreg og mye god sødme og aroma.
Tor Anders
Denne har ganske mye sødme i smaken, men den kan virke litt kunstig. Vanskelig å karakterisere, men dette er en cognac noe over middels kvalitet.
Tore
Farge: Lik farge som de 2 første - i det hele tatt veldig vanskelig å skille disse 3 på farge. Lukt: Her er det sødme, florale innslag og samtidig litt mineral i lukta. Smak: Denne har litt spenst i både smaken og anslagt. Gir en passe balanse mellom trøkk/spenst og sødme. Gir litt nøttesmak som jeg liker. En god cognac som skiller seg litt ut fra de andre.
Arnstein
Rød-brun, mot gylden på farge. Meget behagelig lukt av tørket frukt, sviske og fat. Smaken treffer også godt. Fruktig, moderat sødme og et hint av mandel. Moderat lengde. En god cognac i denne prisklassen!

 

Etter smakingen ønsket verten velkommen til bords, og til en smakfull kreolsk kyllinggryte a la Maja. Til dessert ble servert en hjemmelaget pana cotta. Ett av kveldens mange tema som ble diskutert, var neste års tur til Cognac. Som vanlig var stemningen upåklagelig, og selskapet sang seg inn i de små timer mens de smakte seg gjennom store deler av vertens rikholdige barskap...

Neste møte: Julebord 27. november hos Tore.

Møteoversikt