Møte lørdag 22. august 2010

Publisert: 19.11.2010

Møtested: Hos Frank
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Sesongens første møte skulle avholdes her på Ølvisheim. Ansvarlig arrangør hadde lenge sett fram til dette. Lysten på litt ekstra god konjakk hadde vokst fram i løpet av sommeren.

Medlemmene ble, i det flotte sensommerværet, møtt med en hvitvin på verandaen, men den offisielle delen med prøvesmaking kunne vi ikke vente lenge med.

Kveldens tre konjakker var:

 • Bache Gabrielsen, Petite Champagne. Pris: ca kr 450,-
  Bache Gabrielsen har de siste årene kommet med mange nye interessante konjakker. Denne er ingen untagelse i så henseende. Denne cognacen er laget i samarbeid med den tradisjonsrike ”Bouilleure de cru”, familien Riffaud i landsbyen Echebrune, som ligger i distriktet Petite Champagne, noen kilometer sørvest for byen Cognac. Ugni blanc-druene kommer kun fra Riffauds lokale druemarker og er derfor en ”single estate”. Den hvite vin som er grunnlaget for denne cognacen er dobbeltdestillert i siste halvdel av 1990-tallet av familiens kvinnelige destillatør, Annick Riffaud. Siden destillasjonen har den ligget på små franske eikefat i Riffauds tradisjonelle kjeller i Charente-regionen. Denne relativt unge petite champagne framstår som lett, frisk, ballansert og meget elegant.
 • Tesseron Lot No53. Pris: kr 1250,-
  Tesseron lager cognacer fra områdene grand- og petite champagne. Huset drives i dag a tredje generasjon. De har to eiendommer , en i Grand Champagne og en i Petite Champagne. Det er bygd oppsore lagre med cognac, som ligger lagret i en krypt fra det 12.århundre. Tesseron har klart å bygge opp et godt rykte blant kjennere. Store cognachus har lenge vært på jakt etter eaux-de-vien fra Tesseron, for selv å kunne bruke den i sine blender. Huset har solgt mer og mer av cognacene sine de siste årene, stikk i strid med mange andre produsenter. Tesseron bruker Ugni Blanc, Folle Blanche og Colombard i sine produkter. Ugni Blanc for rundhet, Folle Blanche for finesse og Colombard for kraft og dybde.
  Lot 23 har Ugni Blanc og Folle blanche. Alt er grande champagne, og den er eldet i mer enn to generasjoner i limousin-tønner.
  Ragnaud Sabourin No35
  Dette er en spesiell cognac for klubbens medlemmer. Huset, etablert i 1850, har en bra serie med produkt som vi har jobbet en god del med. Ragnaud produserer ikke mer enn 30000-40000 flasker i året, og er elsket av kjennere. Produsenten opplevde en nedgang i salget på 25% i 2009, da en stor russisk oppkjøper gikk fra sine forpliktelser. Det har gått rykter om at huset skal selges, noe familien riktignok avviser.
  Huset har årgangscognac, 88, 89 og 90. De satser mye på en heritage til 1500 euro for å befeste kvalitetsstemplet sitt. Ragnaud bruker Ugni Blanc, Folle Blanche og Colombard. No35 har 60% UB og 40% FB og C.

Kveldens tre konjakker: Bache Gabrielsen, Petite Champagne, Tesseron Lot No53 og Ragnaud Sabourin No35. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bache Gabrielsen Petite Champage Tesseron Lot No53 Ragnaud Sabourin No35

Vurdering

Bache Gabrielsen, Petite Champagne
Frank
En lys-brun cognac. Lukta er meget fruktig, og sitrusen dominerer. Moden og rein lukt. Den har et kraftig anslag som er sødmefylt. Smaken tørker opp mot slutten, kanskje blir den i tørreste laget etter min smak. Det florale skinner også igjennom i siste del av smaken. Dette er en cognac over gjennomsnittet.
Joar
Ravgul, meget tiltalende farge. Duften er god med ganske mye sødme. Innslag av lær, vanilje, blomster og et snev av krydder. Mye og god smak. Ganske stort anslag som holder seg lenge, men stiger ikke. Her er det ikke påtrengenede mye sødme, er på grensen til å være metallisk. En cognac over gjennomsnittet, men mangler noe naturlig sødme.
Tor Anders
Middels seinsommerlys på farge, korngul? En lukt med noe svakt metallisk (uferdig?) ved seg, hint av fersken, totalt sett et ganske modent førsteinntrykk. God sødmefylt smak, som gjør dette til en cognac over middels.
Tore
Farge: Ganske lys og minner om eplecidereddik fra Heinz i tone. Lukt: Har en del sødme og vanilje/frukt. Anslaget er ikke all verden men smaken er god og preger likevel ganen etter noen smaker. Dette er en middels / god cogac dog uten det store særpreget.
Arnstein
Høst-gul (lys) cognac. Sødmefylt lukt av frukt og vanilje. Kjenner også en aning sitrus. Smaken har et klassisk anslag. Passe sødme, middels lengde. En god cognac.

Tesseron Lot No53
Frank
Nøttebrun, mahogni farge. Lukta er fløyelsmyk med en aning kaffe. Anslaget er forsiktig før den ”smeller til”. God sødme som også inneholder smaken av pepper litt uti når kompleksiteten kommer for dagen. Her er både blomster og kakao. Ettersmaken er lang. Dette er en krevende, men nydelig cognac.
Joar
En svært mørk cognac - mahogni. Søtlig duft som ikke skaper de store forventningene til smaken. Førsteinntrykket virker noe søtt, men dette endrer seg etter hvert. Duften gir ikke mye hint om hva som kommer. Smaken er overraskende med brukbart anslag. Overraskende lite sødme ut fra luktbildet. Smaken er mer kompleks enn duften. Selv om dette er en god cognac, er det ikke en som tiltaler meg i stor grad. I overkant mye treverk med brentpreg.
Tor Anders
Mørk! Søtlig, litt tung lukt, men heldigvis uten kunstig preg. Smaken har et svakt anslag, og underveis gir ikke dette den store opplevelsen. Førsteinntrykket er litt pregløst, men oppfatningen av denne endrer seg til det klart positive etter noen runder. God klasse.
Tore
Farge: Mørk og sjokoladeaktig farge - pen å se på - henger bra i glasset. Lukt: Lite lukt ved første sniff. Lukter lær/brent - men har også sødme som man kjenner etter hvert. Synes først denne faktisk smaker merkelig - men er kanskje preget av den første cognacen. Anslaget er tydelig men varer ikke veldig lenge. En god cognac for kjennere - da den i form av luktbilde og smak setter smakeren på en tydelig prøve.
Arnstein
Mørk cognac. Beskjeden lukt, men med mye sødme. Relativt forsiktig anslag. God sødme, brukbar lengde. Over gjennomsnittet i kompleksitet, også litt krydder. Jeg likte denne.

Ragnaud Sabourin No35
Frank
Rød-gult utseende. Her har vi lukten av klasse-cognac. Sjelden å oppleve at krydderlukten kommer så tydelig fram. Stor N for nydelig smak. Her er det kraft, sødme, mørk sjokolade, krydder. Lite annet å si enn at dette er en fantastisk cognac. Den har vært en av mine favoritter og er det fortsatt.
Joar
Tiltalende rødgul farge. Herrrlig duft av aprikos, blomster og naturlig sødme. Varm og god. Slik skal en kvalitetscognac etter min mening lukte. Smaksbildet følger opp på en meget god måte og er konsentrert og lang. Rancio. Duften er muligens en aning bedre, men så skal det da også svært mye til for å overgå den. Fyldig og kompleks - dette er rett og slett en klassecognac. Utrolig god! Blant de ypperste jeg har smakt.
Tor Anders
Middels gylden, smak som stiger og kanskje har en aning av brent i seg? God varighet, en god og moden cognac, absolutt.
Tore
Farge: Mørk og litt rødlig skjær over seg - som rognebær etter den første høstfrosten. Lukt: Komplisert og sødmefylt men tydelig preg av både frukt og fat (fruktfat ??? :-) ) Meget tydelig anslag som inneholder masse smaker uten at jeg tydelig klarer å identifisere dette tydelig. Tyder på at den er gammel? En meget god cognac!
Arnstein
Medium gylden med rødskjær. Nydelig duft av fat, krydder og mokka. God sødme! Smaken er kompleks og meget behagelig. Denne har alt en kvalitetscognac skal ha, inkl. krydder i ettersmaken. God lengde, høy klasse!


 

Neste møte: 30. oktober 2010 hos Joar.

Møteoversikt