Møte fredag 28. mai 2010

Publisert: 28.10.2010

Møtested: Øyingen
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

ICC bruker å ha en klubb-tur hver vår. Vanligvis har vi dratt ut til kysten og kost oss med konjakk, fisking og litt uteliv. Denne gangen gjorde vi en vri og dro til fjells. Øyingen i Stod var målet denne gangen, og hytta til Arnstein skulle være åsted for smaking. Værmeldinga for helga var ikke god, for å si det mildt, og det slo til. Det regnet fra vi kom til vi dro. Da var det bra at vi denne gangen skulle smake hele fem ulike konjakker.

Vi hadde blitt enige om å ta med en konjakk hver, og vi skulle blindteste disse. Flere av oss hadde kanskje et håp om vi denne gangen skulle kunne kjenne igjen noe vi sikkert hadde smakt før. Det skulle vise seg å ikke bli så enkelt, men avgjørelsen om hva som er godt og ikke fullt så godt viser seg å være ganske så felles for oss. Og bra er nå det.

Klubben dro til fjells ganske tidlig fredag ettermiddag. Etter en rotur på cirka 45 min ankom vi hytta, og det tok ikke lang tid før middagen stod på bordet. Folk var sultne og vi bestemte oss for å spise før den offisielle delen, konjakksmakingen. Akkurat det har ikke skjedd før og forandringer kan ofte være litt skumle, men heldigvis så gikk dette bra!!

Vi satte garn utpå kveldingen i håp om et godt ørretmåltid dagen etter, men her var det ”svart hav”. Hytteeieren sa at dette var uvanlig. Heldigvis dro Tore opp en ørret etter å ha brukt stang og sluk ei god stund, og fikk bevist at det er fisk i Øyingen.

Hver av oss hadde ansvaret for serveringen av sin konjakk. Konjakken ble servert i denne rekkefølgen:

  • Frank bidro med en Delamain Pale & Dry XO
    Delamain er en av de få gjenværende uavhengige og familiedrevne virksomhetene i Cognac-regionen. De destillerer ikke selv og har ingen vinmark. Delamain sin force ligger i lagringen og blandingen. Lagrene ligger langs elven Charente og tilbyr cognacen forholdsvis fuktig luft. Alle utgaver er 100% Grande Champagne. Huset har også små mengder av årgangscognac å tilby.
    Delamain Pale and Dry: En 100% Grande Champagne som utgjør ca. 80% av Delamains salg, og er husets yngste cognac. Er sammensatt av cognac som er 20-25 år gammel. Etter blandingen har den en alkoholprosent på 50. Lagres så i 2 år. Blir uttynnet med ”vielles faibles”, meget gammel og svak cognac.(ca 15%)
    Pale and Dry betyr at den er lys. Er mye lysere enn andre cognacer på same alder. Dette fordi den har ligget lagret på gamle fat hele tiden og fordi den ikke er tilsatt søtningsmiddel.
    Icc besøkte Delamain i 2004, og det oste av kvalitet i vegger og tak der. Et besøk hos Delamain bør absolutt legges inn i planen når man besøker Jarnac.
  • Joar bidro med en Domaine Chez Bacou Reserve
    I Mainxe i Grand Chamagne holder gårdbrukerekteparet Sylvie og Christian Martin til. Den mildt sagt rustikke gården heter Chez Bacou, og her produseres to cognacer som selges under gårdsnavnet. Kvalitetene er VSOP og Reserve. Gården har hatt druemarker i åtte generasjoner, og siden 1987 har en del av avlingen blitt brukt til å produsere Vin de Pays - landvin. Cirka 30 hektar benyttes til å dyrke eau-de-vie til cognac. I likhet med mange andre bønder i Cognac, solgte Sylvie og Christian Martin sin eau-de-vie til de store cognacprodusentene. Da cognacsalget falt på 1980- og 1990-tallet, ble det vanskelig å få solgt druebrennevinet. Ekteparet bestemte seg da for å lage sin egen cognac, og det med hell. All produksjon foregår på gården, og med den interessen datteren viser for gårdsdriften, valgte gårdbrukerne for få år siden å investere blant annet i en ny alambic. Hele familien var opptatt med druehøstingen da ICC for tredje gang besøkte Sylvie og Christian i 2009. I utsalget i kjelleren ble det både testet og handlet varer som ble med heim til Norge.
    Domaine Chez Bacou Reserve
    Grande Chamnpagne. Lages av Ugni Blanc-druen. Modningen foregår i gårdens egen, lille vinkjeller. Reserven er trolig minst 15 år gammel, og selges fra gårdsutsalget for 29 euro.
  • Tor Anders bidro med en Château de Montifaud VSOP
    Dette er en cognac fra en produsent vi har hatt sans for ved tidligere anledninger – VSOP’en er en tradisjonell cognac med råstoff utelukkende fra ugni blanc, og den oppgis å være fatlagret i 10 år på Limousin-eik. Vinmonopolet opplyser også at denne kvaliteten er tilsatt 1 g sukker per liter.
  • Arnstein bidro med en Raymond Desse XO
    Raymond Desse holder til i Segonzac og selger sin cognac i det lokale cognacutsalget "Maison de la Grande Champagne" i Segonzac. Vi traff Raymond i utsalget da vi besøkte cognac i 2008.
  • Tore bidro med en Château de Montifaud XO

Disse cognacene var med til fjells: Delamain Pale and Dry, Raymond Desse Heritage, Domaine de Chez Bacou, Chateau de Montifaud XO og Chateau de Montifaud VSOP.

Vurdering

Delamain Pale and dry
Frank
Lukta er floral over mot noe krydder, pepper. Ikke spesielt mye sødmefylt, Tørket frukt. Kvalitet!! Anslaget er ganske kraftig og smaken ligger lenge i munnen. Smaken er ikke spesielt sødmefylt den heller. Dette er en godt voksen konjakk som kan/bør nytes ved anledninger noe utenom de vanlige. En konjakk godt over middels.
Joar
Fargen er som hentet fra en tidlig solnedgang. Duft av moden cognac med innslag av blant annet pepper og vanilje. Anslaget er ganske stort, vokser og varer ganske lenge. Smaken er en aning skarp, og det er etter min smak litt for liten sødme. Eikepreg. En kvalitetscognac.
Tor Anders
Lys gylden, mild, rund, moden lukt. God smak, behagelig uten å være alt for søt. En cognac med høy alder, så langt jeg kan bedømme.
Tore
Farge: Medium mot lys, som buken på en Øyingen-ørret. God sødme i lukta, virker balansert. Pepper og banan bakerst i lukta. Bra anslag og god sødme. Varer passe lenge. rett og slett en god til meget god cognac.
Arnstein
Kveldsgul farge. Nydelig lukt av tørket frukt, aprikos og litt krydder. Ganske kraftig anslag. Moden, litt lite sødme. Antydning til krydder. God lengde. En meget god cognac.

Domaine de Chez Bacou
Frank
Kobberbrun. Robust og noe maskulin lukt. Heller ikke her særlig mye sødme. Et floralt preg men har også en del fruktighet i seg. Anslaget er mildt, men smaken vokser kraftig. Mørk sjokolade, noe mineral. Ettersmaken kunne nok ha vært noe lengre. Konjakk fra en liten produsent som er spennende å følge i tida framover.
Joar
Kobberfarget og meget klar. Duften er god og fruktig, har et fatpreg og inneholder både vanilje og krydder. Smaken er meget god, men er ikke veldig kraftig. Fatpreg også her. Bra lengde, men ingen smakseksplosjon. En over gjennomsnittet god cognac som minner om den forrige i testen. Spennende og artig!
Tor Anders
Middels lys gylden på farge. Ganske tøff på lukt, men uten å ”skremme”. Ganske voksen, men absolutt en behagelig cognac-opplevelse.
Tore
Farge: En aning mørkere enn Delamain. Tenderer mot kobber. Mer maskulin lukt, likevel bra med sødme. Smaken har eikepreg, bra trøkk men kanskje litt lite sødme. Likevel en meget spennende og for all del god cognac.
Arnstein
Kobberbrun og klar. Krydderpreget duft, lite sødme. Moderat anslag. Relativt kompleks og med godt fatpreg. Moderat sødme. Moderat lengde. En maskulin og god cognac.

Château de Montifaud VSOP
Frank
Kobberbrun. Det var noe ubehagelig ved lukta av denne, noe udefinerbart uferdig. Det er noe som kommer inn i luktbildet og ødelegger for denne konjakken. Svært forsiktig anslag. Savner litt ”power”, substans og integritet. Konjakken har mye sødme. Totalinntrykket er skuffende. Ikke en konjakk å anbefale.
Joar
Fin kobberfarge. Duften er ikke ren, den minner om gumi...! Det mangler mye på at denne cognacen dufter godt. Smaken er også skuffende, og den er ikke ren. En søt cognac som man mistenker er tilsatt litt av hvert. Når ikke opp i kveldens gode selskap.
Tor Anders
Klar kobber, lukta virker skarp og litt stikkende, men smaken er bedre – litt sødme og absolutt behagelig, men litt kunstig preg?
Tore
Farge på linje med de andre. Litt "tam" i lukta med likevel god sødme. Aner blomster. Mer sødme i smaken enn i lukta. Ett godt og balansert anslag, men som likevel ikke "blir noe mer" - - en god og grei cognac.
Arnstein
Kobberbrun og klar. Litt "rå" duft. Virker litt uferdig, men har fatpreg. Frisk og smaksrik. Litt mye sødme, og litt "ullen" på smaken. Totalinntrykk: "bob-bob".

Raymond Desse Heritage
Frank
Mørk, rød-brun. Lukta er meget god. Her er det passelig mengde av alt. Voksen lukt, kompleks. Rosin, plomme, fatpreg. Nydelig anslag. Vokser noe og ligger lenge i munnen. God miks mellom det florale og det fruktige. En aning krydder ligger langt der bak. En meget god konjakk!!
Joar
Meget klar, rødbrun cognac. Duftinntrykket er enormt! Svært mye naturlig sødme, med tydelig innslag av søt aprikos og plomme. Kompleks. Noe av det bedre jeg har kjent. Smaken er like enorm, og får tankene inn på fløyel. Smaken har ingen ekstrem topp, men er lang og jevn og er litt snerpete lengst bak. Lang ettersmak, med innslag av treverk. En cognac som er floral og fruktig, og som inneholder naturlig sødme av moden frukt. Kompleks. Uten tvil best i test!
Tor Anders
Mørk, dyp kobberfarge. Nydelig smak, det oser kvalitet av den, som totalopplevelse. Denne hører hjemme på øverste cognac-hylle.
Tore
Farge: Denne er "gammelaurimørk" , altså dyp bronsje og mørkere enn resten av "laget". Sødme så det HOLDER i lukta. Lukter meget godt og komplekst. Eik og florale toner i lukta. Smaken har meget bra sødme, super punch og ligger veldig lenge i munnen. En skikkelig godbit av en cognac. Veldig veldig bra.
Arnstein
Rødbrun og klar. Meget behagelig duft av røde bær. God sødme og en aning krydder. Kraftig og meget kompleks på smak. Litt sitrus, passe sødme. Krydderpreg. God lengde. Klassecognac!

Château de Montifaud XO
Frank
Mørk kobber.Lukta er rund og god. Dette er nok også en voksen konjakk. Luktbildet er likevel noe ordinært. I smaken er det mye sødme, så mye at sødmen ikke slipper til andre smaker i særlig grad. En konjakk i midtskiktet.
Joar
Mørk kobber. God, fruktig duft, ganske sødmefull. Aning krydder. Smaken er god, varm og innbydende. Ingen smakseksplosjon, men innsmigrende og ganske forsiktig. En tradisjonell, god, fyldig og rund cognac som mange vil like mens det knitrer på peisen i mørketiden.
Tor Anders
God smak og sødme – kanskje noe i overkant av sistnevnte, noe som er tilsatt/sminket her? Vanskelig å være sist ut i dette feltet, men denne faller likevel ikke gjennom.
Tore
Farge: Medium mørk og/eller lys. Lukt har bra balanse mellom sødmne og kryddertoner. Smaken er meget god, har sødme og ett bra anslag. Dette er en god cognac men vinner ikke i dette selskapet.
Arnstein
Mørk gylden. Fruktig, god lukt med vaniljepreg. Kraftig og smått kompleks smak, men med litt mye sødme? En god cognac, men kanskje litt vel søt.

Galleri
Bildegalleri. Klikk for flere bilder!

Det ble en svært hyggelig kveld. I tillegg til å "smake" mye god cognac fikk vi også tid til garnsetting og bålbrenning før natta tok oss.

Neste møte: 28. august hos Frank.

Møteoversikt