Møte lørdag 10. april 2010

Publisert: 10.08.2010

Møtested: Hos Arnstein
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Denne tidlige vårkvelden var ICC's medlemmer samlet i Haugvegen. Ikke uventet var medlemmene spente å hva slags cognac som sto klar for prøvesmaking. Dette ble naturligvis ikke avslørt før etter at den offisielle blindtesten var gjennomført, men etter hvert kunne verten presentere dette trekløveret:

 • Léopold Gourmel VSOP Decanter 40%. Varenr. 59834. Pris kr. 499,- (50 cl)
  Olivier Blanc leder dette moderne cognachuset som er blitt introdusert for nordmenn av cognacentusiasten Jon Bertelsen, og baserer sin cognac hovedsakelig på egen vin fra Fins Bois.
  Også VSOP Decanter 40% er en brut basert på druer fra Fins Bois. Den er fatlagret i minimum 6 år på finstrukturerte franske eikefat av type Loire/Troncais. Cognacen skal i følge produsenten ha en tenperatur på 14-15°C når den serveres.
 • Lheraud VSOP. Varenr. 59734. Pris kr. 465,-
  Lheraud er et nytt bekjentskap for oss på dette tidspunktet. Historien om familien kan spores tilbake til 1680 da Alexandre Lheraud begynte å dyrke jorden i landsbyen "Lasdoux". I 1795 fikk hans sønn Augustin tak i 10ha vinmarker fra Lord Bouteville. I 1875 kjøpte Eugene Lheraud en gård i tillegg til et lager av cognac gjennom medgift for sin kone. Han startet i 1881 med salg av hvitvin til det britiske markedet, men på grunn av problemer med transport av vinen bestemte han seg for å destillere vinen. I løpet av et par år produserte de fine konjakker som familien lagret i kjelleren på Relais de Saint Jacques de Compostelle. Den dag i dag lagrer de fremdeles cognac i denne kjelleren, og det skal visstnok finnes edle dråper i denne kjelleren som kan spores tilbake til 1811... Etter hvert arvet Guy Lheraud familegodset, og bestemte seg i 1970 for å markedsføre sin egen merkevare "Cognac Lheraud".
  Lheraud VSOP er en Petite Champagne, men ellers er det svært lite informasjon å finne om denne cognacen. Importøren, Amka AS, har heller ikke vært særlig hjelpsomme.
 • Sontelle Extra. Varenr. 15354. Pris kr. 584,-
  Sontelle produseres/importeres av BK-Trading. Sontelle Extra er basert på druen Ugni Blanc, og er fatlagret i 30 år.

Kveldens tre testcognacer: Léopold Gourmel VSOP Decanter, Sontelle Extra og Lheraud VSOP. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Léopold Gourmel VSOP Decanter Sontelle Extra Lheraud VSOP

Vurdering

Léopold Gourmel VSOP Decanter
Frank
Tydelig en ganske ung cognac når man lukter på den. Noe uferdig med et syrlig preg. Smaken har mindre sødme enn lukta, og jeg finner igjen det syrlige, det sitruaktige her også. Ingen kompleks cognac. Etter min smak ville denne ha tjent på å få noen flere år på baken. Her er det brukt ressurser på ei flaske som hadde egnet seg bedre som parfymeflaske. Totalt sett en noe kjedelig cognac som jeg synes er priset for høyt.
Joar
Cidergul på farge, alså veldig lys. Duften er meget fruktig, og jeg tipper dette er en brut. God, ren duft med naturlig sødme og innslag av pære. Derimot synes jeg det er nokså lite sødme i smaken, selv om også denne er fruktig. Ren, transparent og liten fylde - ikke en jeg vil hente fram hvis jeg skal kose meg lenge med en cognac. Cognacen serveres uvant kald, noe verten sier at denne cognacen skal være. Det tyder kanskje på at den først og femst er tenkt som en aperitiff? Stilig, påkostet flaske og eske. Som vanlig en i overkant kostbar cognac fra Gourmel.
Tor Anders
Svært lys, mye sødme i lukta, nesten en aning av portvin? Noe ungt preg, men ikke stikkende. God smak, overraskende "voksen" ut fra et ungdommelig utseende.
Tore
Farge: Ganske lys men tiltalende og "cidergul" farge. Lukt: frisk, søtlig og fruktig lukt - en del sødme å spore. Smak: Litt flat og anonym, ett greit med kjedelig anslag, ung og kanskje lite utviklet - kanskje en brut? Konklusjonen er at dette blir en helt ordinær cognac - som ikke gir meg noe spesielt i hvert fall.
Arnstein
Lys gul på farge. Sødmefylt lukt av pære, men også en aning sitrus. Smaken er forsiktig og med moderat sødme. Virker noe ung, men med mer pondus enn det fargen (og lukta) skulle tilsi. Spennende, men alt for dyr.

Lheraud VSOP
Frank
Gul-brun, brilliant. Lukta er sødmefylt, fruktig, fatpreg. Men også her kommer det uferdige fram. Helt klart en Ganske ung cognac. Anslaget er midt. Smaken er fruktig, bærpreg. Ikke spesielt lang ettersmak. Kan den være sminket? Totalt sett en cognac som ikke utmerker seg på noen måte. Etter at jeg fikk høre prisen, så synes jeg den er altfor dyr i forhold til opplevelsen den gir.
Joar
Fargen er tiltalende varm som en solnedgang, og det er også det mest positive som kan sies om denne cognacen. Duften er lite tiltalende og bidrar til et heller dårlig førsteinnrykk. Denne dufter rett og slett fusel, og virker uferdig. Du kjenner sødme av rosin, mandel og vanilje. Smaken følger dessverre opp duftbildet. Ettersmaken varer ganske lenge, men virker uferdig. Ikke en cognac jeg vil anbefale, og på toppen av det hele koster den alt for mye.
Tor Anders
Lys gylden farge - ram lukt, smaken er litt bedre, den ligger og "lurer" og stiger etter hvert. Litt uferdig også i smaken, virker litt ram og søtlig på samme tid - ingen god kombinasjon akkurat.
Tore
Farge: Lys bronsje som jeg vil kalle "eplemosfarge". Lukt: Litt lær og sjokolade i lukta. Maskulint preg men aning fat. Synes jeg kjenner litt sprit, og aner at denne ikke er ferdig "nok". Smak: Helt grei - men har ett tamt anslag med en touch av kanskje noe bæraktig. Anslaget dør også fort ut. Oppsummerer med at denne ikke er verdt prisen i alle fulle fall.
Arnstein
Gylden farge. Litt ram lukt, men også med noe sødme og fatpreg. Forsiktig anslag med innslag av frukt og bær. Virker uferdig og er helt klart ikke verdt prisen.

Sontelle Extra
Frank
Kobberbrun. Lukter banan, vanilje. Også noe floralt her selv om det fruktige dominerer. Rosin. Godt anslag. En fet cognac med en voksende smak. Sødmefylt med en ”tøtsj” av krydder mot slutten. Balansert og nydelig cognac som ikke koster så mye mer enn de andre to i denne smakingen. Denne anbefales virkelig. Men hvorfor så stygg flaske?
Joar
Rødgul,"tykk" og tiltalende farge. Duften er meget god, og gjør at munnen løper i vann. Duften er dyp, men samtidig frisk. Kompleks og fatpreget. Du kjenner innslag av aprikos, noe jeg setter stor pris på. Også smaken er kompleks, og følger opp duftinntrykket. Smaken er fyldig og varm. Anslaget er godt, stiger og varer ganske lenge.Innslag av sjokolade. Nokså søt, noe jeg tror den har fått etter mange år på fat. En meget god cognac som jeg absolutt vil anbefale. Ikke bli skremt av en usedvanlig harry flaske, for denne cognacen er verdt prisen.
Tor Anders
Mørk gylden farge. God lukt, fyldig, hint av sjokolade, moden. Smaken er nydelig, kort og godt. Jevnt stigende kurve, dette er en cognac i det øvre sjikt som kjennere vil vite å sette pris på.
Tore
Fin og brilliant med riktig "cognacfarge". Lukt: Adskillig mer kompleks i lukten, mandel og frukt med sødme i lukta. Smak: Lang og god sødme i lukta, veldig bra anslag som overrasker meget positivt. Rosin og eple. Flasken er "burstygg" og trekker litt ned, men finner denne cognacen meget behagelig og sett i forhold til pris er dette genialt - løp å bestill på nærmeste pol.
Arnstein
Mørk gylden. Floral lukt med innslag av sitrus og aprikos. Smaken er rik, lett syrlig og med en aning krydder. God lengde. Absolutt en god cognac.

 

Etter den formelle møtedelen serverte verten, med meget god hjelp av Tore, en laaaangstekt entrecote med stekte poteter og brokkolipuré. Kvelden forløp ellers i en hyggelig og munter atmosfære.

Neste møte: Vårtur 28. mai til Øyingen!

Møteoversikt