Møte lørdag 17. oktober 2009

Publisert: 19.11.2009

Møtested: Hos Tore
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders og Tore

Da det var knyttet en del spenning til hva som kom fra vår gode samarbeidspartner Thor Erik i Altia, bestemte verten seg for å supplere med 2 brut fra bestillingsutvalget som vi ikke hadde smakt tidligere. Kveldens utvalgte ble derfor:

 • A.E. Dor Pur Cru Fins Bois 12 Years Old, varenr: 58845 Kr. 299,-
  A.E Dor har vi skrevet mye og mangt om tidligere så vi henviser som sådan til andre tester av Dor’s sine cognac’er. Aktuell cognac finnes ikke beskrevet fra Dor’s side i det hele tatt, men som navnet sier er den laget utelukkende på druer fra Fin Bois og lagret i 12 år.
 • Johannes Malling Grande Champagne Special Reserve, varenr: 10347 Kr. 449,-
  Dette er en brut cognac fra Grande Champagne, har 12 års lagring på eikefat fra Limousin. 25% nye fat er brukt. Kommer fra huset Frapin og har også benevnelsen ”Single Estate” som tyder på at dette er fra 1 vinmark alene. Frapin har drevet siden 1270 og startet da som vindyrkere, de har pr. dato ca. 300 hektar med egne vinmarker i Grand Champange. 200 av disse er beplantet med druen Ugni Blanc som denne cognacen er laget på. Frapin offisielle sider beskriver ikke denne cognac’en i detalj så den er nok ”etikettmerket” for det norske markedet.
 • Jean Fillioux Brut XO, varenr: 10557 Kr. 530,-
  Fillioux har vi testet flere cognac’er fra i det siste og er i så måte ett kjent merke. Akkurat denne har 10 års fatlagring i eikefat fra Limousin og utelukkende druetypen Ugni Blanc. Alkoholstyrken er naturlig redusert til 42% etter 10 år på fatene. Dette er også en cognac basert på vin fra området Grand Champagne.
 • Cognac Brillet Hors d’ Age, varenr ikke klart Kr. ca. 1000,-
  Brillet har vi smakt tidligere og ikke minst under den cognacsmakingen som ble arrangert på Steinkjer nå i høst. Denne cognacen blir lansert på polet i løpet av høsten. Mener alder på denne er 30 år og er en ren Grande Champagne.

 


Kveldens fire testcognacer: Jean Fillioux Brut XO, Brillet Hors d’ Age, Johannes Malling Grande Champagne og A.E. Dor Pur Cru Fins Bois.. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Jean Fillioux Brut XO Cognac Brillet Hors d’ Age Johannes Malling Grande Champagne Special Reserve A.E. Dor Pur Cru Fins Bois 12 Years Old

Vurdering

A.E. Dor
Frank
Kobberfarget brillians. Lukta tyder på en ganske så ung konjakk. Fruktpreget er klart tilstede, men blir forstyrret av et spritstikk. Smaken er ganske tørr, en aning mineralsk. Er mild på smak. Er ikke sminket, framstår som den unge konjakken den er. Dette er en grei konjakk på VS-nivå. Det er mer interessant med en konjakk med noen flere år på fat.
Joar
Korngul og transparent. Mye duft, men med et umiskjennelig innslag av noe uferdig som forteller at dette må være en ganske ung cognac. Innehar en del sødme og innslag av sitrus og vanilje. Liss spiss og aning besk smak, men vil ikke dømme den nord og ned selv om den smaker som den dufter. Floral og fruktig, med en touch av rosin og mandel. Denne cognacen er mer uferdig på lukt enn smak. Har faktisk litt særpreg.
Tor Anders
Lys farge! Lukta er frisk, men med et stikk av noe umodent - denne er i ungdommens vår. Lite smak, men ikke ubehagelig ut fra forventningene. Ikke ferdig utviklet, ganske lite karakter.
Tore
Farge: Gyllen, strågul, men litt rødlig skjær. Lukt: Litt uferdig lukt men har likevel en god del sødme og fruktpreg (eple) samt mandel. Smaken har en del sødme, men er påfallende tørr. Anslaget blir aldri mer enn ok, og tar liksom aldri tak. En kvalitetscognac uten det store særpreget, men likevel god. Tørrheten på slutten av anslaget ødelegger en del.
Arnstein
Strågul farge. Lukta er er relativt frisk og lett syrlig, men har også en del sødme i seg. Virker noe ung. Smaken er mild og realtivt tørr. Innslag av frukt, rosin og vanilje. Den virker kanskje yngre enn den egentlig er, på grunn av fargev, men det kan virke som om den hadde hatt godt av noe lengre lagring.

Johannes Malling Grande Champagne Special Reserve
Frank
Brungul og brilliant. Moden, fyldig og god lukt. Mye sødme. Også en aning sitrus. Den har et nydelig anslag, roer seg ned og vokser igjen. Aner et snev av krydde i avslutning. Godt. Frukt og blomster preger kroppen. Dette er en konjakk jeg absolutt kan anbefale.
Joar
Korngul, men ikke så briljant som den første. Meget god duft av sitrus, stort innslag av aprikos og litt krydder. En cognac som faktisk dufter gult. Smaken er dessverre ikke fult så gul. Den klarer ikke helt å følge opp det herlige duftinntrykket. Innslag av eple, fersken og blomster, men jeg synes likevel den har for lite body. Men bevares, dette er en god cognac.
Tor Anders
Lys også denne, nesten som en vårkveld. God lukt, fruktig. Det samme gjelder smaken, dette er en god cognac og en luring som overrasker fordi den ved første øyekast kan se svært ung og uutviklet ut.
Tore
Farge: Strågul og lys, veldig lik den første. Lukt med god og fin sødme, veldig balansert og fruktig lukt med en anelse banan i. Ikke veldig komplisert luktbilde med GODT! Smaken er sødmefylt, kommer gradvis stigende men dør ut kanskje litt fort. Dette er en god cognac med særpreg, bra sødme og iht til pris (samt at det er en brut) absolutt anbefales.
Arnstein
Lys, korngul farge. Meget god, sødmefylt lukt. Fruktig. Behagelig anslag med floralt innslag. Brukbar lengde. Absolutt en god cognac.

Jean Fillioux Brut XO
Frank
En konjakk som også er ganske lys, kobberfarget. Har en noe spesiell og syrepreget lukt, ganske stikkende, men kommer seg godt etter hvert og blir behagelig med et klart vanilje og mandelpreg. Tøft anslag og lang smak. Kan oppleves som litt pregløs, men det er likevel en konjakk preget av kvalitet. En voksen konjakk.
Joar
En ganske lys cognac dette også, men denne har en touch av rødt i seg. God, fyldig duft med innslag av treverk. Jeg kjenner sødme, noe krydder og innslag av et eller annet uvant. Smaken er der med en gang og fyller hele munnen. Dessverre er den noe kvass og har egentlig ikke mye særpreg når du kjenner etter - bare uvanlig sterk. Holder ikke hva den lover.
Tor Anders
I de lysere fargesjikt, slett ingen visuell opplevelse som vil tiltrekke seg amatører (mange av dem liker jo som kjent tunge og mørke utgaver). Lukt: Et overraskende førsteinntrykk, tøff og kraftig smak - den viser muskler, men greier ikke helt å følge opp når det gjelder varighet i munnen.
Tore
Farge: Lys gul denne også, en touch mørkere med litt kopper. Lukt: Denne har en mer syrlig og ikke så sødmefylt duft. Smaken har en skikkelig pangstart og inneholder en del søthet, samtidig som den varer lenge. Dette er en artig cognac som er god men kanskje litt for ordinær. Det mest interessante blir på en måte TRØKKEN i anslaget, sammenliknet med de forrige.
Arnstein
Lys kobberfarge. Lukt av vanilje. Syrlig. Smaken er kraftig, men ikke spesielt original. Brukbar sødme og god lengde. Absolutt en grei cognac, men ikke spesielt spennende.

Cognac Brillet Hors d’ Age
Frank
Rødbrun brillians. Nydelig, kraftfull, fruktig lukt. Aprikospreg. Forsiktig anslag, vokser og har en lang og god ettersmak. Smaken er helt klart preget av krydder mot slutten, noe som borger for en god kompleksitet. En meget god konjakk.
Joar
Farge som blankpusset kobber. Du kan i et første øyeblikk bli lurt til å tro at den er litt for beskjeden på duft, men etter hvert trer den fram med en godt utviklet body som vitner om at dette er en cognac med mange år på fat. Den har et fyldig og stort anslag som stiger, og med en ettersmak som varer lenge. Overraskende tørr, fordi jeg også kjenner blomster, sitrus og vanilje. Pepper både i lukt og smak underbygger duftopplevelsen av en godt utviklet, klassisk cognac.
Tor Anders
Mørk, gylden, innbydende en koselig høstkveld (ikke nødvendigvis helg). God lukt, det oser alder av denne og modenhet. Stigende smakskurve og totalt sett en opplevelse i den øvre tredjedelen på kvalitetsskalaen.
Tore
Farge: Klassisk medium mørk, fint heng i glasset. Lukt: en dypt konsentrert sødmefylt og kompleks lukt. Aner frukt, rosin, fatpreg, masse sødme - kan sniffes på lenge for man nyter en slurk. Smaken kommer sakte stigende og blir liggende å kose seg i munnhulen. Vaniljepreg i smaken. Dette er en klassisk god gammel cognac med masse kvaliteter.
Arnstein
Kobberfarget. Nydelig farge. Ganske kraftig lukt med mye sødme, frukt og fat. Nydelig anslag med passe sødme og god kompleksitet. Krydder. God lengde. Alt i alt en kvalitetscognac som trygt kan anbefales!


Selv om verten denne må sies å være litt lite forberedt - da både grundig research på cognac’ene og forrett manglet, ble det en vellykket kveld. Kveldens middag var Provencalsk lammestek med ovnsstekte poteter, brokkolipure, hjemmeplukket piggsopptraktkantareller surret i bacon med rødvinssaus. Dette ledsaget av en bedre spansk rødvin.

Den hjemmelagde karamellpuddingen fikk etter hvert føtter å gå på – på tross av Arnsteins noe sparsomme utdeling i starten. Etter en noenlunde livlig diskusjon omkring eiendomspriser, kompetanse innen vinsmaking og årets ”pris-pr-hode-på-julebordet” ble kvelden avrundet på ett respektabelt tidspunkt.

Neste møte: 21. november hos Joar. Julebord!

Møteoversikt