Møte lørdag 29. august 2009

Publisert: 16.10.2009

Møtested: Myrmoen, Namdalseid (Frank)
Til stede:  Frank, Joar, Tor Anders og Tore

En lang og god sommer er tilbakelagt, og det er på tide å smake på cognac igjen. Denne gangen valgte arrangøren, Frank, å legge smakingen til Myrmoen hyttefelt på Namdalseid, Nord-Trøndelag.

Arrangøren dro opp litt før resten av klubben for å forberede det hele. Brukte tid på å renske poteter til potetstappe og å koke grønnsaker. Viltgryta var omtrent ferdig da resten av klubbens medlemmer ankom hytta. En sprudlende velkomstdrink ble servert før vi trakk inn i hytta for å starte den formelle delen av møtet. Det skulle vise seg at rekkefølgen av cognacene skulle by på en del problemer for medlemmene når det gjaldt vurderingene, men med tid og stunder klarte vi alle sammen å ro oss i land slik at dette ble en cognacklubb verdig!!

Arrangøren spekulerte en del på om klubben skulle smake tre eller fire cognacer. Fristelsen til å smake fire ble for stor, og det skulle vise seg at alle fire cognacene kom bra i fra blindtestinga.

De fire var:

  • Martell Cordon Bleu kr. 885,-
  • Leyrat Domaine de chez Maillard aged 6 years kr. 379,90
  • Rémy Martin Coeur de Cognac kr. 630,-
  • Fillioux collection Privee Grand Champagne 1983 kr. 995,-

 


Kveldens fire testcognacer: Martell Cordon Bleu, Leyrat aged 6 years, Remy Martin Coeur de Cognac og Fillioux collection Privee Grande Champagne 1983. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Martell Cordon Bleu Leyrat Domaine de chez Maillard aged 6 years Rémy Martin Coeur de Cognac Fillioux collection Privee Grande Champagne 1983

Vurdering

Martell Cordon Bleu
Frank
Forholdsvis mørk, brilliant. Lukta er moden, en voksen cognac med ganske mye sødme og preg av mandel. Smaken er velutviklet, er sammensatt av mange aromaer og har en aning krydder mot slutten, slik en god cognac skal ha. Smaken er ikke like sødmefylt som lukta. Lang og god ettersmak. Absolutt en cognac å anbefale.
Joar
Mørk rødbrun farge. Ganske mye og god duft som svinner. Varm og fyldig sødme som i en tradisjonell cognac. Innslag av fat, vanilje og kanskje karamell, muligens sviske. God, tradisjonell cognacsmak. Anslaget er bra og varer forholdsvis lenge. En god cognac som mange vil like, men du finner ikke mye særpreg.
Tor Anders
Mørk, kobberbrun på farge. Litt søtlig lukt, men ikke kunstig preg. Vanskelig å kjenne tydelig særpreg på smaken. En god kaffecognac, noe brentsmak som kan oppleves som litt stikkende for den uerfarne. Jevnt over en god cognac.
Tore
Forbausende mørk og tiltalende farge. Meget søtlig lukt - kan den være smiket? Luktbildet er avansert, men innholder noe jeg ikke får heng på. Har en viss sødme - men jeg synes faktisk det lukter en aning sprit av det. God smak - men blir ikke direkte imponert. En god cognac som ikke skiller seg spesielt ut.

Cognac Leyrat aged 6 years
Frank
Ganske så lys på utseende, strågul. Den er mild, forsiktig og behagelig på lukt. Virker som en godt utviklet cognac. Preg av drue. Har et lite særpreg over seg. Smaken er klart fruktig, og det sitrusaktige dominerer nok noe. Den er frisk på smak. Anslaget er middels kraftig og smaken ligger lenge. Kanskje trenger den litt mer tid på seg for å bli litt ”rundere i kanten”. Alderen tatt i betraktning, så er dette en cognac som overstiger de fleste andre på samme alder og også flere som er eldre. En positiv overraskelse.
Joar
Lys gul og ekstrem transparent. Overraskende mye sødme. Forholdsvis lite duft, men den som er der er god, og den er fullstendig fri for spritstikk. Innslag av sitrus og muligens noe plomme. Smaken er god, men nokså kvass. Denne har nok ikke ligget veldig lenge på fat, selv om den har brukbar lang ettersmak og overraskende god fylde. En spennende, ungdommelig cognac, men som jeg ut fra farge og navn tviler på vil bli særlig stor i Norge.
Tor Anders
Lys - ung cognac, men ikke "uoppdragen" på lukt, derimot en frisk og ren luktopplevelse. Må være VSOP-nivå med hensyn til alder. Smaken er god og frisk. En cognac til en lys seinsommerkveld i fjellet.
Tore
Lys frisk farge som jeg velger å kalle korngul. Frisk, lett lukt med litt sødme og sitrus. Har ett friskt punch i smaken, godt anslag og varer passe. Sikkert en nokså ung cognac men har mye sødme likevel. Denne liker jeg godt, en riktig artig cognac for lyse sommerkvelder. Trivelig bekjentskap, som jeg kommer til å kjøpe mer av.

Rémy Martin Coeur de Cognac
Frank
Middels mørk, brilliant. Godt moden lukt. Nydelig med en aning mandel og banan. Bærer preg av å være avstemt og balansert. Har et godt og forsiktig anslag. Smaken vokser, men den utvikler seg fra å være svært så innbydende til å bli noe bitter helt på slutten. Allikevel blir ikke helhetsinntrykket ødelagt av dette. Det er uten tvil en cognac jeg vil anbefale for den som vil bruke noen kroner mer enn vanlig.
Joar
Veldig fin og klar farge. Meget god duft, med innslag av treverk. Selv om førteinntrykket er ganske bra, klarer ikke smaksinntrykket å følge opp. Ettersmaken er riktignok lang, men den er beisk og altfor tørr i avslutningen. Denne cognacen forsøker å innbillle deg at den er frisk og lett, men ettersmaken ødelegger for helhetsinntrykket.
Tor Anders
Noe lysere enn den forrige, og et luktinntrykk som har noe beskt over seg. Smaken kan oppleves som litt skarp, men en cognac som ligger trygt innenfor midtsjiktet med hensyn til kvalitet og totalopplevelse.
Tore
Klassisk medium mørk cognacfarge. Litt ubestemmelig men sødmefylt lukt med hint av rosin. Lunt og sakte voksende anslag. Ikke imponerende lengde på anslaget som også har en litt bitter ende. En grei cognac, men som pga. av den bitre enden ikke faller helt i smak.

Jean Filloux Millesimé (1983)
Frank
Kobberfarget, brilliant. Lukta er meget god. Velutviklet, mye fruktighet, rosin. Lover svært godt. En velutviklet, voksen cognac. Smaken er helt klart utover den tradisjonelle. Fruktighet, friskhet, fylde. En fet cognac med mye smak og kompleksitet. Har et anslag som vokser og vokser…. Synes krydderpreget kommer godt fram mot slutten. Du pusser ikke tennene etter en slik cognac! Topp klasse.
Joar
Briljant gulrød farge som er innbydende. Duften er tiltalende og naturlig, og inneholder blant annet en aning moden pære og aprikos. En lett, moderne cognac som har fått modnet seg. Den er velutviklet, samtidig som den har en friskhekt over seg. Ettersmaken med en hint av vanilje bare varer og varer, og står godt til horisonten vi aner fra hyttevinduet. Dette er en cognac det virkelig er noe med, og er i nærheten av det jeg ønsker av en klassecognac.
Tor Anders
Lukt: Frisk, lett, litt syrlig. Smaken kan oppleves som litt skarp, men mer pirrende enn ubehagelig. Lang og god smaksopplevelse.
Tore
Mørk og fin farge med brilians i. Skikkelig karakter i luktbildet. Meget god sødme og kanskje litt krydder (pepper) i lukten. Veldig bra smak, skikkelig sødmefylt ansalg som fyller hele munnen og ligger lenge å koser seg. Fruktig smak av kanskje banan. Dette er en meget god cognac.


Etter smakingen ble det servert viltgryte. Sjokoladekake og kaffe utgjorde desserten.

Søndag formiddag var klubbens medlemmer friske og raske. Etter en fortreffelig frokost med mye egg og bacon, gikk vi en tur oppover mot Øyenskavelen. Deretter bar det heimover.

Neste møte: 17. oktober hos Tore.

Møteoversikt