Møte fredag 5. juni 2009

Publisert: 03.02.2010

Møtested: Solstrand, Flatanger
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tore, Tor Anders

Tradisjonen tro foregikk klubbens junimøte på Solstrand i Flatanger – dette yndige sted i havgapet, som i løpet av helga ble velsignet med enda bedre utsikt fra terrassen mot havet, takket være iherdig hogst av småskog i de seine kveldstimer. Tor Anders var den cognacansvarlige, og det var vel ingen tvil om at de øvrige klubbmedlemmene så spent fram til hvilke cognackaniner han skulle trekke opp av hatten og hvordan de ville smake. Dette var hva som åpenbarte seg i løpet av møtet:

 • Hennessy Fine de Cognac. Varenr. 44454. Pris kr. 410,-
  Ja, Hennessy er som kjent den største produsenten av cognac, og huset ble besøkt av ICC under vår studiereise i 2002. Denne cognacen inngår i fullsortimentet hos Vinmonopolet, den består utelukkende av råstoff fra Ugni Blanc.
 • Brillet Tres Vieille Reserve XO. Varenr. 32021. Pris kr. 620,-
  Også denne cognacen – fra en produsent som klubbens medlemmer kjenner godt – inngår i fullsortimentet. Også her er råstoffet Ugni Blanc, og kvalitetene som inngår i denne utgaven oppgis å være fatlagret i ca. 20 år.
 • Bache Gabrielsen Pure & Rustic GC Très Vieille Réserve. Varenr. 22002. Pris kr. 450,-
  En nykommer i BG’s sortiment i mai – vi sakser fra selskapets egen omtale:
  «Omkring 40 år gammel cognac er sjelden vare. Kjellermester Jean-Philippe Bergier har valgt ut og blandet denne cognacen i samarbeid med utvalgte «Bouilleur de Cru» familier i distriktet Grande Champagne. Dette geografiske begrensede området ligger i hjertet av Cognac. Her er jordsmonn og klima optimalt for unike og eksklusive cognacer som skal lagres lenge før konsum. I dette tilfellet er det kun Ugni Blanc druen som er benyttet. Området Grande Champagne står kun for omkring 18 prosent av den totale cognac-produksjon. Denne Grande Champagne Très Vieille Réserve er lagret på eikefat fra Limousin og kun 7 fat á 350 liter er alt hva som finnes.»

Kveldens tre testcognacer: Bache Gabrielsen Pure & Rustic GC Très Vieille Réserve, Brillet Tres Vielle Reserve XO og Hennessy Fine de Cognac. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bache Gabrielsen Pure & Rustic GC Très Vieille Réserve Brillet Tres Vieille Reserve XO Hennessy Fine de Cognac

Vurdering

Hennessy Fine de Cognac
Frank
En forholdsvis mørk cognac. Lukta gir hint om en godt moden cognac. Finner sødme med aning av sviske. Lukta byr på en forholdsvis enkel cognac, ingen overstrømmende invitasjon. Smaken har ikke like mye sødme i seg som lukta. Fatpreget er dominerende, den er litt ”død” på smak.
Joar
Tiltalende bronsegyllen farge. Duften er søtlig, ubestemmelig og uten mye særpreg. Smaken følger opp duftinntrykket. Den er ullen, dvask, søt, ubestemmelig og gjør lite inntrykk. Hint av rosin, vanilje og treverk. Kan ikke anbefales til den som er ute etter noe mer enn å kyle nedpå en cognac.
Tor Anders
Fruktig, nesten litt søtlig lukt uten sterkt preg. Smaken er middels, uten særlig særpreg og lengde. Middels totalinntrykk. Dette hever seg ikke over det gyldne gjennomsnitt.
Tore
-
Arnstein
Gylden, fin farge. En merkelig, litt ubestemmelig duft. Virker uferdig. Smaken er frisk, men den virker fortsatt noe uferdig. Litt bitter mot slutten av smakskurven, som er relativt kort. Denne cognacen er tappet for tidlig, den trenger noen flere år på seg.

Brillet Tres Vieille Reserve XO
Frank
Her har vi noe mer innbydende sødme som gir meg lyst til å smake på den, men lukta er likevel ikke slik at den gir bud om en cognac som er noe over middels. Et mildt anslag er det først som fester seg når man smaker på denne. Smaken vokser ikke noe spesielt, men den ligger lenge i munnen. Smaken preges av noe syrlighet, og dette gir en viss friskhet. Dette er en cognac som hevder seg godt i det midterste segmentet av cognacer.
Joar
Gyllen farge, bortimot strågul. Duften er ganske god, men etter min smakt er det for lite av den. Jeg hadde også ønsket er kraftigere anslag. Hint av vanilje, sjokolade, krydder, tørka frukt og treverk. Smaken er nokså transparent og mild, og gjør et positivt inntrykk. En cognac som en beskjeden ungdom - som du håper snart skal bli voksen.
Tor Anders
Lysere enn Hennessy – lukta er spennende, hint av fersken? Moden, stigende smak som er voksen uten å være skarp eller hissig. God vare.
Tore
-
Arnstein
Lys, nesten strågul på farge. Velluktende, sødmefylt, tørket frukt og fatpreg. Smaksrik, lett syrlig med en aning lime? Relativ lang. Et meget trivelig bekjentskap.

Bache Gabrielsen Pure & Rustic GC Très Vieille Réserve
Frank
Innbydende lukt. God sødme, frisk sødme. Vanilje og mandel. Anslaget har en god del kraft. Smaken er ikke like sødmefylt som lukta, aner noe mer blomster her. Dette er et produkt som føyer seg inn i rekken av gode cognacer som har kommet fra Bache Gabrielsen den senere tida. En cognac i øvre middelklasse som virkelig kan anbefales.
Joar
Flott, dyp brun farge og meget klar. Denne cognacen har den beste og kraftigste duften i kveldens test. Du kjenner gode aromaer av sitrus og tørket frukt. Innslag av krydder og et mildt fatpreg. Forholdsvis bra anslag som stiger. Ungdommelig lett stil, men ganske mye smak av krydder og fat. Lang ettersmak. Denne kan jeg trygt anbefale!
Tor Anders
Voksen lukt som kanskje pirrer gjennom et svakt slør av anis eller lakris? Moden og god – rett og slett en cognac for modne cognacdrikkere.
Tore
-
Arnstein
Gylden, lett rødlig på farge. Meget god, frisk duft med god sødme. Smaken er ganske kompleks og smaksrik og anslaget er nydelig. Blomsterpreg. God lengde. Dette er høy klasse!

Tor Anders har hendene fulle av godsaker...
Tor Anders har hendene fulle av godsaker...

Etter den formelle møtedelen av vårturen forløp helga som den pleier – med hyggelig sosialt samvær og gode samtaler. Denne gangen ble det ingen båttur, men det er fint på land også i Flatanger. Lørdag sørget den cognacansvarlige for den tradisjonelle bacalaoen, som også denne gangen ble fortært med stor iver – men som for enkelte av personene rundt bordet nok var tilsatt i meste laget piri piri. Det tok kokken seg ad notam, noe overrasket over at han også på dette området har et visst forbedringspotensial.

Neste møte: 29. august hos Frank.

Møteoversikt