Møte lørdag 21. mars 2009

Publisert: 18.05.2009

Møtested: Hos Arnstein
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders og Tore

Med store forventninger dukket ICC's medlemmer opp til vårt vår-møte i Haugvegen. Frank hadde kanskje ekstra store forventninger. Han var nemlig inneforstått med at klubben kan feire 10-års jubileum i disse dager. Heldigvis hadde han selv sørget for å skaffe champagne for å feire anledningen. Verten hadde nemlig ingen anelse om at det var jubileumsdager. Han hadde brukt all sin energi på å skaffe høvelig cognac. Disse cognacene ble stilt til disposisjon for panelet:

 • Nansen XO. Varenr. 33673. Kr. 415,-
  Nansen XO er produsert av H. Mounier for Eurowine. Den er produsert spesielt for det norske markedet. Laget på druer av typen Ugni Blanc, en blanding av destillater fra områdene Grande Champagne, Petite Champagne og Bordeires. Den er lagret på Seguin Morreau fat, i ganske fuktige omgivelser. Yngste destillat er 8 år, det eldste opp mot 50 år. Gjennomsnittlig alder er 18 år. Sukker: 9 g/l.
 • Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Single Estate 1995 Varenr. 58227. Kr. 510,-
  Denne cognacen kommer, som navnet sier, fra en enkelt vinmark. Vinmarken ligger i cognac's minste distrikt, Borderies. Pure & Rustic Single Estate 1995 er laget i samarbeid med Bouilleur de Cru, Madame Marie Madeleine Vaillant i landsbyen Cherac. Siden vinen er destillert i 1995 er den altså lagret i ca. 13 år. Den har godgjort seg i en ganske tørr kjeller. Druetypen er Ugni Blanc, tønnetypen er Limousin.
 • Château de Montifaud Millésimé 1975. Varenr. 33279. kr. 1.190,30
  Château de Montifaud ligger i hjertet av Cognac, ved landsbyen Jarnac-Champagne. Huset har vært eid av familien Vallet i flere generasjoner. De eier 90Ha med vinmarker, i Grande og Petite Champagne. Château Montifaud driver ikke som vinhandlere (negocianter), de selger kun av egen produksjon - til Europa, Russland, Baltikum, USA, Canada og Sør-Afrika.
  Château Montifaud 1975 er tappet på en Helios Decanter. Den er destillert i 1975 av vin fra 100% Ugni Blanc fra distriktet Petite Champagne. Selv om Château Montifaud vanligvis benytter tønner av Limousin eik, er akkurat denne cognacen lagret i Tronçais tønner - i 33 år! Alkoholstyrke: 43%.

Kveldens tre testcognacer: Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Single Estate 1995, Nansen XO og Château de Montifaud Millésimé 1975. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Single Estate 1995 Nansen XO Château de Montifaud Millésimé 1975

Vurdering

Nansen XO
Frank
Det fruktige og et tydelig fatpreg er det jeg legger merke til når jeg lukter på denne. Anslaget er ganske midt, og smaken har enda mer sødme enn lukta. Antar at her er det noen tilsetninger som ”pynter” noe på smaken. Ettersmaken er ikke så aller verst den, selv om jeg setter pris på at den er noe lengre. Dette er en cognac på det jevne. Utmerker seg ikke.
Joar
Tradisjonell mørk og norsk cognacfarge. God, søtlig og mye duft uten påtrengende tilsetningsstoffer. Det jeg savner er særpreget. Smaken har innslag av vanilje, pære, trevirke og noen spisse aromaer. Ettersmaken er overraskende lang, men ikke noe særpreg å finne her heller. En grei nok cognac, men den gir meg ikke den store opplevelsen. Jeg synes tvert imot at den er ganske kjedelig.
Tor Anders
Mørk gylden farge, som gir forventninger om en god kaffecognac. Hint av noe brent på lukt, lær? Etter hvert et svakt innslag av mandel – smaken har ikke stort særpreg, og den er middels lang. Smaken er ganske enkelt ikke like spennende som lukta.
Tore
Fin gyllen, mørk/medium brunfarge. Har ett greit ”heng” i glasset også. Første inntrykket av smak er litt stikkende. Har en viss sødme i lukta med hint av bl.a. eple. Dette gjør luktbildet litt friskt faktisk. Forsiktig og lite spennende anslag som dør ganske raskt ut. En grei men faktisk litt kjedelig cognac.
Arnstein
Mørk gylden. Litt forsiktig lukt av tobakk og vanilje. Eikepreg. Moderat anslag. Også smaken er litt beskjeden. En aning mineralsk mot slutten av smakskurven, som har middels lengde. Dette er en ganske ordinær cognac, men kan anbefales for den som ofte synes cognac har for kraftig smak.

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Single Estate 1995
Frank
En meget lys cognac på farge. Lukta er god, selv om den helt sikkert hadde vært enda bedre med litt lengre tid på fat. Den har god sødme og lukta av mandel er den som stikker seg mest fram. Den har et kraftig anslag, ikke så mye fruktighet. Smaken ligger godt i munnen og ettersmaken er forholdsvis lang og bra. Cognacen har absolutt noe ved seg, stikker seg litt fram. Dette er nok en brut som med fordel kunne fått noen flere år på seg.
Joar
Usedvanlig lys og transparent farge. Duften er skuffende beskjeden, men du finner innslag av mandel og en god del sitrus. Fruktig. Smaken gir et godt førsteinntrykk. Bra anslag som stiger, men ettersmaken er ikke veldig lang og den er en aning besk i avslutningen. En cognac som er for lett etter min smak. Bache-Gabrielsen har gitt oss mange nye, spennende og gode cognacer. Denne er ikke i min stil.
Tor Anders
Lys! Ingen distinkt lukt med en gang, men den er frist og ganske spennende. Ungdommelig, frisk smak, egnet til en klar sommerkveld – men ingenting å servere til en tradisjonell cognacdrikker.
Tore
Meget lys farge. Ser ut som eplecider. Brut ? Har en frisk men samtidig sødmefylt lukt som jeg liker, syns dette lukter plomme/og/eller banan med vanilje. En slags dessertlukt. Har ett godt og litt ”lunt” anslag som varmer munnhulen en god stund. Mener dette er en god cognac som blir spennende av den lyse fargen og friske smaken. Er lett og fin og har ”vårstemning” over seg.
Arnstein
Messingfarget cognac. Fargen kan nesten minne om akevitt. Lukt av sitrus, vanilje og blomster. Relativt smaksrik med god friskhet. Sitrus fra lukta går igjen i smaken. Bra lengde. Dette er absolutt en cognac for de lyse sommernetter!

Château de Montifaud Millésimé 1975
Frank
Her har vi en cognac med nydelig og sammensatt lukt. Du kjenner med en gang at dette er skikkelig vare. Rik fylde. Et kraftig og sødmefylt anslag. Fet konsistens, aner smaken av sviske. Det som er så godt er balansen i smaken. Her er det mye av mye, men smakene utfyller hverandre på en nydelig måte. Dette er cognac for de gode stunder.
Joar
Tiltalende kobberfarge. Duften er feit og meget god med mye naturlig sødme. Innslag av vanilje, sitrus, blomster og det meste av det du kan forvente deg av en meget god cognac. Smaken skuffer på ingen måte, og forsterker duftinntrykket av en kompleks cognac som har fått godgjøre seg lenge - men som likevel har en ungdommelig karakter og som er proppfull av aromaer. En cognac i den ypperste klasse. En cognac for de helt store anledninger.
Tor Anders
Mørk gylden farge, lukt med mildt, rundt preg – behagelig! Det samme gjelder smaken – litt ubestemmelig, men den er harmonisk. Her snakker vi om en cognac i det øvre sjikt!
Tore
Mørk kobberfarge (nesten i alle fall). Ett fantastisk luktbilde. Masse sødme, masse karakter og denne kan du lukte på lenge før du nipper til den. Lukter sjokolade, vanilje og noe fruktaktig jeg ikke får heng på. Smaker meget godt med ett kraftfullt spark i anslaget som ligger lenge i munnen. Dette er kanon, konge, toppklasse.
Arnstein
Mørk gylden, rødlig farge. Nydelig lukt av mandel, røde bær, fat og fuktig kjeller. Kompleks og smaksrik, bl.a. svisker og lær. Lang smakskurve. Denne har høy klasse, men så er den da også over dobbelt så dyr som den nest dyreste i testen.


Château de Montifaud svarte velvillig på våre spørsmål vedr. deres Millésimé 1975 og sendte oss også et par bilder, bl.a. fra paradiset! Klikk på bildet for større versjon.

Verten serverte reinskav (finnbiff) med hjemmelaget potetmos. Drikke: øl. Etter maten ble det kaffe og eplekake, og markering av klubbens 10-års jubileum med ekte champagne!

Frank sto for kveldens quiz som ble vunnet, i overlegen stil, av Tor Anders.

Neste møte: 5. - 7. juni i Flatanger.

Møteoversikt