Julebord lørdag 22. november 2008

Publisert: 05.01.2009

Møtested: Hos Tore
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders og Tore

Julebord krever cognac for dette, og verten hadde denne gangen valgt ut 3 nyheter og en gammel kjenning. Paul Giraud var vi så heldig å få møte personlig på vår tur til Cognac i oktober, og selv om klubben har smakt denne tidligere var det på en måte ekstra koselig å kunne mimre tilbake til turen – med en smak av hans meget gode Vieille Réserve. Hennessy, Château de Montifaud og Bache Gabrielsen er alle kjente produsenter for oss men de utvalgte konjakkene hadde ingen smakt tidligere:

  • Bache Gabrielsen Sérénité Très vieille Grande Champagne. Varenr: 15545. Kr. 550,-
    Lansert i høst. Dette er en konjakk med druer som ordet tilsier druer fra Grande Champagne distriktet. Det er brukt ”uvanlig” stor mengde av druetypen Folle Blanche i denne. Dette er ifølge kjellermester Jean-Phillippe Bergeier gjort for å ytterligere forstreke kvaliteten på denne. De eldste delene av denne er 50 år med en snittalder på 30 år. Lagret på fat av Limousine.
  • Paul Giraud Vieille Réserve. Varenr: 40571. Kr. 820,-
    Paul Giraud er en liten (sett i forhold til mange) produsent midt i hjertet av Grand Champagne (landsbyen Bouteville). Giraud har meget bestemt kvalitetsfilosofi og er en av meget få som fortsatt høster sine druer for hånd (80 % av avlingen). Ifølge han selv – fortalt av han selv – under vårt hyggelige møte med han i høst – gjør han dette bl.a. for å ta vare på det meste av druesaften og for å minimalisere oksidering av druesaften for tidlig prosessen. Vielle Reserve er fra 1 vinmark, 100 % Grande Champagne har ligget på fat av Limousine-eik i 25 år.
  • Château Montifaud Millesimé. Varenr: 33279. Kr. 1099,-
    Flere av klubbens medlemmer har stor forkjærlighet for andre konjakker fra dette huset og det skulle bli spennende å se om den hittil eldste fra dette huset skulle innfri. Millesmie er 100% druer fra Petit Champagne er destillert og lagt på fat i 1973 og er altså en singel årgang konjakk. Den er naturlig redusert til 43% og tappet på karaffelen i 2005. Flaskene er nummererte og vårt eksemplar hadde nr. 685.
  • Hennessy X.O. Varenr: 69. Kr. 1049,-
    Hennessy (etablert 1765) er en av de virkelig store produsentene, og ikke den største av ”de 4 store” (Martell, Remy Martin og Courvoisier). Hennessy har ca. 600 ha. selv og de kjøper i tillegg mye konjakk fra 2.600 bønder. Enkelte elementer av denne X.O’en skal visstnok være over 100 år gammel, og er sammensatt av 100 ulike konjakker fra de 4 beste områdene i Cognac. Druer er 100% Ugni Blanc.

Tre av våre julebordscognacer: Château Montifaud Millesimé, Paul Giraud Vieille Réserve og Bache Gabrielsen Sérénité, Bildet av Hennessy XO falt dessverre bort. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Château Montifaud Millesimé Paul Giraud Vieille Réserve Bache Gabrielsen Sérénité

Vurdering

Bache Gabrielsen Sérénité Très vieille Grande Champagne
Frank
Middels mørk cognac. Mild og god lukt, fruktig med en aning sitrus og rosin. Anslaget er fyldig, god sødme. Mot slutten kommer en smak av noe mineralsk. Bache-Gabrielsen gjør det igjen, kommer med en lekker cognac.
Joar
Kobberbrun, transparent og delikat. God, søtlig duft med innslag av treverk, en aning vanilje og noe pepper i finishen. Etter å ha luktet på de andre cognacene i testen, trer det søtlige enda mer frem med tydelig innslag av karamell. Smaken er utrolig god - dyp og fyldig med innslag av sitrus og muligens aprikos. Ettersmaken er stigende og forholdsvis lang. En voksen, tadisjonell cognac for de gode juleøyeblikk.
Tor Anders
Fruktig på lukt, hint av drue/rosin. Smaken er sødmefylt, kanskje en aning brent etter en stund, men ikke ubehagelig kraftig. Middels lang ettersmak. Et ungdommelig preg, men på en positiv måte.
Tore
Farge: Lys/medium brunfarge med fint blankt skjær. Henger litt i glasset men ikke mye. Lukt: Tiltalende god lukt av rosiner, vanilje og "noe" appelsinaktig muligens. Smak: God sødmefylt smak, noenlunde rolig anslag som varer passe. Kanskje noe bittert/krydderaktig på slutten. Synes dette enkelt og greit er en god cognac, som ikke skiller seg ut på noen bestemt måte.
Arnstein
Brun, tradisjonell farge. Lukt av svisker/tørket frukt. Behagelig anslag. God sødme. God fylde. Medium lengde. Absolutt en god cognac, men uten særpreg.
Paul Giraud Vieille Réserve
Frank
Svært lys cognac. Har en del dårlige erfaringer med lyse cognacer, men denne er unntaket i så henseende. Lukta har mye sødme i seg. Tørket frukt, floral. Svært tiltalende. Smaken er konsentrert, kompleks. Det sødmefylte er også i smaken, men den har et klart fatpreg og det mineralske kommer fram og gjør dette til en spennende cognac. Dette er klasskonjakk, konjakk for gode stunder.
Joar
Strågul og utrolig lys i forold til de øvrige cognacene i testen. Mye og god duft, selv om det første sniff ikke overbeviser helt. Mye sødme med innslag av aprikos, fersken og banan. Smaken er herlig, litt kvass og utfordrende og muligens en aning mineralsk påm tampen, men svært god. Sitter lenge. En lys og moderne cognac som heldigvis har fått mange nok år på baken.
Tor Anders
Svært lys - lukta er fruktig og intens, men uten å være spiss. Kjenner muligens en aning av sitrus i smaken - uansett en nydelig cognac, absolutt noe for kjennere.
Tore
Farge: Veldig lys og gulaktig farge - mystisk. Lukt: Fruktig lukt med masse karakter. Fargen lurer nesen på denne men kjenner aprikoser som det mest fremtrende i luktbildet. Etter andre gangs lukt fremtrer også en "syrlig" lukt som kanskje ødelegger for de resterende luktene. Smak: Har en tøff, tørr og utfordrende smak. Sitter godt i munnen i lang tid, fremtrer etter hvert med sødme, og er MEGET god. Dette er en cognac med kvalitet - men som kanskje blir litt spesiell for noen.
Arnstein
Lys, ferskenfarge. Lukt av mandel, vanilje og banan. Kraftig anslag med medium sødme. Kompleks og med lang smakskurve. Dette er en klasse-cognac, men kanskje ikke for nybegynnere.
Château Montifaud Millesimé
Frank
Nydelig lukt på denne. Også her mye sødme med hint av sjokolade og vanilje. Smaken er mektig, kryddersmaken kommer noe på slutten. Man lar seg lett begeistre av denne, men er det den kraftige sødmen som gjør at man liker denne så umiddelbart? Dette er i alle fall tilfelle når det gjelder XO’n til samme produsent. Men når vi vet at den er destillert i 1975, så er det klart at dette borger for en god porsjon kvalitet.
Joar
Uvanlig rød. Nyyyydelig duft, mye sødme, ekte, kompleks, varm og fullstendig fravær av spritstikk og urenheter. Blomster, krydder og sitrus. Duften er både gammel og ung og full av aromaer. Spennende! Smaken er enorm og holder seg lenge. Kraftig men likevel mild, innsmigrende og ungdommelig selv med mange år på fat. En cognac for de viderekommende. En cognac i det absolutt øvre skikt!
Tor Anders
Kaskader av god lukt, kompleks ved første møte. Denne oser kvalitet. Smaken følger opp, her blir jeg på ingen måte skuffet.
Tore
Farge: Mørk brun, tiltalende farge som henger godt i glasset. Lukt: Masse, masse og masse lukt. Sødmefylt med fatpreg. Vanilje, pepper, skikkelig kompleksitet i lukten. Smak: Har ett flott smaksbilde som gir mye - en skikkelig julecognac som skal sniffes, sippes nytes i små porsjoner ved de riktige anledninger. Anslag som sitter godt i ganen og gir en skikkelig cognacopplevelse. Skal du bruke 1000,- mynter til en virkelig god cognac - kan jeg trygt anbefale denne.
Arnstein
Nokså rød i fargen. "Mørk" lukt med hint av vanilje og bær. Kraftig, kompleks smak med innslag av bær. Lang ettersmak. Dette er en meget god cognac, men denne passer kanskje også best for kjennere.
Hennessy XO
Frank
Meget mørk cognac. Påfallende fargeforskjell mellom denne og Giraud. Det er mye lukt her og den er ganske tung. God porsjon fruktighet. Smaken preges av moden frukt, vanilje og et tydelig fatpreg. Mot slutten kan det anes noe bitterhet. En velkomponert cognac fra det største cognachuset, men den er ikke av de bedre jeg har smakt.
Joar
En meget mørk cognac, men veldig klar. Mye og god duft, selv om den ikke er så kraftig som den forrige. Har et innslag som trekker ned helhetsinntrykket, uten at jeg klarer å sette ord på hva det er. Litt bitter ettersmak. Du kjenner karamell, tørket frukt og eik. En god cognac, men den når likevel ikke opp i dette gode selskapet.
Tor Anders
Mørk, søt - en tradisjonell mørk cognac for middels erfarne nytere, bra til kaffen på juleselskapet. Ingen cognac man husker.
Tore
Farge: MEGET mørk cognac. Lukt: Skikkelig sødmefylt, lurer nesten på om det er sukkertilsetning i denne? Kjenner mye forskjellig med innslag av eple, rosin og fatkarakter. Lukten er kraftig, tung men tiltalende. Smak: Eikepreg, sødmefylt og men ett helt greit anslag - kunne godt tenkt meg at denne satt lengre i munne. Smaksbidet endrer seg mot slutten og man kan da ane noe mineralsk/bittert. Dette er også en kompleks og meget god cognac, men klarer ikke å hamle opp med Montifaud'en i så måte.
Arnstein
Veldig mørk. Ikke spesielt kraftig lukt. Innslag av mandel og vanilje. Middels kraftig smak. God sødme. Også en meget god cognac, men den utmerker seg ikke spesielt på noen måte, kanskje bortsett fra fargen.


ICC's medlemmer benket til julebordsmiddag hos Tore. Verten sørget for et fortreffelig måltid.







Vårt tradisjonelle julebord startet med en lukt av jul i stua (til Suul). Verten serverte hjemmelaget gløgg (for anledningen med en klunk konjakk fra vår gode venn Christian Martin på gården Chez Bacou). Testingen av konjakk ble som vanlig gjennomført som blindtest, og etter hvert som kvalitet og smak på de utvalgte konjakkene trådte frem i lyset – ble det staslig stemning blant medlemmene.

Bordsettet innebar tradisjonell ”julekveldsmat”, med ribbe, medisterkaker, pølser og hjemmelaget rødkål. På korrekt vis supplert av juleøl og Trondhjems Jubileums Akevitt. Desserten, en ny konjakk-kake (etter forslag fra vertens kone), ble inntatt i salongen sammen med et må vi si ”godt” utvalg godt drikke til. Frank’s julekviss inneholdt skuffende nok INGEN konjakkrelaterte spørsmål, noe som ikke endret på seierherren – Arnstein stakk nok en gang av med denne. Neste års offisielle ICC-kalender ble også på behøring måte distribuert til klubbens medlemmer – til stor glede atter en gang. O’Helga Natt ble denne gangen fremført ikke mindre enn 3 ganger – noe enkelte av husstandens medlemmer ikke kunne unngå å bemerke med ett litt underfundig smil dagen etter…. Kort oppsummert ett lunt, staslig og tradisjonelt julebord – det tiende i klubbens historie.

Neste møte: 31. januar hos Joar.

Møteoversikt