Møte lørdag 26. april 2008

Publisert: 12.06.2008

Møtested: Hos Tore
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar og Tore

Da det blir stadig vanskeligere å finne cognacer vi ikke har smakt, ble kveldens tema: "Nyheter på polet 1. kvartal". Dette frembragte i det minste 2 nye bekjentskaper, samt 1 cognac som hadde skiftet navn.

Beskrivelse av kveldens utvalgte Cognac’er:

 • Bache Gabrielsen Grande Champagne Bouteville V.S.O.P Single Estate. Kr. 415,20,-
  Bache Gabrielsen slipper stadig nyheter. Den seneste er Bache-Gabrielsen Bouteville V.S.O.P Cognac som er laget i samarbeid med «Bouilleur de Cru» Eric Jousson, i landsbyen Bouteville i Grande Champagne, noen kilometer sydøst for selve byen Cognac. Ugni Blanc druene kommer kun fra Jousson´s lokale druemarker og er derfor en «Single Estate». Vinen som er grunnlaget for cognacen er dobbelt destillert omkring midten av 1990 tallet. Siden den gang har den ligget på små franske eikefat i Jousson´s tradisjonelle kjeller i Charenteregionen. Denne relativt unge Grande Champagene fremstår i følge beskrivelsen som typeriktig floral, er lett, frisk, kompleks og har god smakslengde.
 • Ragnaud-Sabourin 1 One XO Grande Champagne 40° (Brut). Kr.454,30
  Ambleville, Grande Champagne. 100% Ugni Blanc. Tradisjonell dobbeltdestillasjon. Single årgang. Lagret i minimum 10 år på fat fra Limousin. Ingen tilsetning av hverken sukker, treekstrakt eller karamell (E-150). Vinmonopolets beskrivelse: Middels dyp brungyllen. Ung og fruktig aroma med innslag av fersken, blomster, sitrus, urter og anis, hint av mineraler og treolje. God fylde. Serveringstips: Alene, eller som digestiff etter et lett til middels kraftig måltid. Severes ved 14-15 grader.
 • Jean Fillioux Meget Gammel Grande Champagne Single Vineyard 40°. Kr. 695,20
  (Tidligere navn: Très Vieux Grande Champagne)
  Juillac-le-Coq, Grande Champagne. Tradisjonell dobbeltdestillasjon. Lagret i minimum 25 år på fat fra Limousin. Tilsvarer Très Vieux i kvalitet. Jon Bertelsens karakteristikk: Rik, middels tørr stil. Avdempet, lett råvarepreg, fatpreget, floral, krydret, utviklet, kompleks. Konsentrert , god lengde. Vinmonopolets beskrivelse: Middels dyp brungyllen. Fruktig og fokusert aroma preget av aprikos, sitrus, basilikum og mineraler, hint av blomster og vanilje. God fylde, elegant stil. Serveringstips: Alene, eller som digestiff etter et kraftig måltid.

To nyheter og en gammel kjenning. Jean Fillioux Meget Gammel Grande Champagne, Bache Gabrielsen Bouteville VSOP og Ragnaud-Sabourin 1 One XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Jean Fillioux Meget Gammel Bache-Gabrielsen VSOP Ragnaud-Sabourin 1 One XO

Vurdering

Bache Gabrielsen Grande Champagne Bouteville V.S.O.P Single Estate
Frank
Forholdsvis lys. Lukta har god sødme, moden lukt, men hadde tålt litt lengre tid på fat. Smaken har ikke like mye sødme, nesten litt tørr. Tenderer mot en aning anis. Anslaget er godt. Ikke spesielt lang ettersmak. En god konjakk. Bache Gabrielsen bringer stadig nye og gode produkt på banen.
Joar
Lys gul farge. God floral duft med en del sødme, fiol og trevirke. Smaken er stor og veldig god med en ettersmak som holder seg ganske lenge. Noe tøff i kantene, og den utfordrer deg litt. En god cognac med fatpreg som jeg absoutt kan anbefale. Heia Bache-Gabrielsen!
Tore
Matt tiltalende gulfarge. Jordaktig duft med innslag av tre? Ganske anonym lukt med litt sødme. Spist anslag, friskt og lett med bra varighet. En litt spesiell og grei cognac men kanskje litt for "tørr" etter min smak.
Arnstein
Aprikosfarget cognac med god lukt av frukt, sitrus og/eller appelsin. Smaksrik og frisk med middels sødme og bra fatpreg. Bra lengde. En god cognac.

Ragnaud-Sabourin 1 One XO Grande Champagne 40°
Frank
Lys gul. Må være en brut. Et godt anslag, mye drue og eik i smaken, en aning umoden. Forholdsvis lang ettersmak. R.S har mye god konjakk, men denne synes jeg faller noe gjennom. I tillegg er den for kostbar.
Joar
Lys strågul farge. Duften er god med innslag av blomster og sitrus, og den er ren og fri for spritstikk. Smaken er derimot svært skuffende. Dette var tynne saker, trolig en altfor ung brut. Smaken er besk, og milevis unna en cognac etter min smak. Synes det er både dumt og trist at slike kvaliteter fra en kvalitetsprodusent som Ragnaud-Sebourin slippes på markedet.
Tore
Lys og veldig gulaktig farge. Sødmefylt lukt med aning av sitrus og eple. Lukter kanskje også karamell. Denne har ett med modent anslag , men virker uferdig. Anslaget er også for "kvasst" etter min smak. Er dette en ung cognac? Er ok men ikke noe som tiltaler meg i det store og hele.
Arnstein
Strågul farge. Litt beskjeden lukt. Floral med vanilje og sitrus. Smaken virker litt umoden, men den er frisk. Lite sødme, moderat lengde. En grei cognac, men ikke helt etter min smak.

Jean Fillioux Meget Gammel Grande Champagne Single Vineyard 40°
Frank
Kobberbrun, tradisjonell konjakk. Meget tiltalende lukt, kompleks med både fruktighet, floralitet og krydder. Smaken er også sammensatt. Fruktig og floral.
Anslaget er mildt og ettersmaken er lang og god. Absolutt en konjakk å anbefale.
Joar
Tiltalende farge som kobber. Duften er enorm og kompleks og tar deg med på en flott reise. Moden, dyp, varm og enormt god. Tydelig innslag av aprikos. Fløyel. Smaken klarer ikke helt å følge opp, selv om ettersmaken er forholdslang lang og stigende. Innslag av av banan, vanilje og rosin, men den er også en aning mineralsk. En meget god cognac, men den har mange velsmakende konkurrenter i dette prissjiktet.
Tore
Gyllen fin farge, dyp, men bronsjepreg som henger litt i glasset. Meget sødmefylt lukt som gir forventninger. Lukter rosin og vanilje. Hey - sexy anslag som vokser og har meget bra lengde. Dette er en meget god cognac men smaken klarer ikke helt å nå opp til forventningen som lukter gir. Blir kveldens favoritt for min del.
Arnstein
Kobberfarget, gylden. Lukt av banan, sviske og mandel. Denne lover mye... Kompleks, god sødme, god lengde. Lukta lover litt mer enn smaken holder, men det sier kanskje mer om lukta - som er meget god. Klassisk kvalitetscognac.

Verten serverte Ovnsgratinerte scampi med skinke, parmesan og chilli. Disse ble ledsaget av snøfrisk og honningdip. Dertilhørende frisk hvitvin.
Etter kveldens blindtest boltret vi oss i diverse varianter av hjemmelaget pizza - tilberedt på stenplate. Til dessert slukte vi hvit sjokolademousse med kaffe og cognac SELVSAGT!

Til lyden av 3456 kortnebbgås, diskuksjoner omkring cognac, digitale medier, dette å hint, ebbet en trivelig kveld ut på respektabelt tidspunkt.

Neste møte: 30. mai på Solstrand.

Møteoversikt