Møte lørdag 2. februar 2008

Publisert: 04.03.2008

Møtested: Hos Tor Anders
Til stede:  Arnstein, Tore, Frank, Tor Anders

Kveldens tema var i utgangspunktet "Helt konge" - årsaken var at de to utvalgte cognacene skulle være oppkalt etter norske konger. Når det så viste seg at den ene av dem slett ikke hadde vært konge i Norge, framsto konseptet som noe konstruert. I tillegg var det i utgangspunktet ingen plussfaktor at Joar ikke kunne være til stede på grunn av det vi må formode var viktigere gjøremål i sørdelen av fylket. Ikke desto mindre ble kveldens smaking (blindtest) slett ikke av de verste:

  • Eirik Blodøks VSOP (L&L). Kr. 474,-
    Dette er en cognac fra produsenten L&L i Cognac, som ICC besøkte under sin turne høsten 2004. Herfra kommer en cognac med en styrke på 42 %, oppkalt etter mannen som var Norges konge i perioden 931-933. Cognacen har utvilsomt ligget lenger på fat enn Eirik var konge, uten at den eksakte alderen er klar. Råstoffet er imidlertid ugni blanc, og Eirik Blodøks er tilgjengelig på polets bestillingsutvalg.
  • Erling Skakke XO Vieille Reserve de la Famille (Bonnin Père & Fils). Kr. 489,-
    Nok en cognac laget på ugni blanc, med oppgitt fatlagring på 18-20 år og sukkerinnhold på 10 g/liter. Med andre ord en bra alder, uten at det innvirker på det faktum at Erling Skakke aldri var konge i Norge - snarere ble sønnen hans det (Magnus Erlingsson, i perioden 1161-1184). Skakke var norsk stormann, stammet fra Ladejarlene og reiste på korstog i øst og vest.

Kongecognac? Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Erling Skakke Eirik Blodøks

Vurdering

Eirik Blodøks VSOP
Frank
Kobberbrun farge. Lukt: En god del eik, fatpreg. Også en aning kakao. Ganske sødmefylt. Smak: Middels anslag, kommer godt, men forsvinner også ganske raskt. Sødmen er tilstede, men her er også en aning kaffe, kakao. En helt grei VSOP.
Tor Anders
Lukt med en god del sødme, men uten å "by seg fram". Jeg opplever anslaget som behagelig, men smaken forsvinner faktisk nokså fort etter det første møtet. Dette ble opplevd som litt skuffende.
Tore
Farge: Kopperaktig fin farge. Lukt: Mørk lukt med lær/fatpreg - virker som det er lite sødme i denne. Smak: Har ett "greit anslag" og den varer ikke spesielt lenge. God smak - men ender ikke opp med annet en å bli en helt ordinær VSOP.
Arnstein
Middels mørk og gylden farge. Forsiktig lukt av frukt og fat, moden. Den er rik på smak og smaken samsvarer med lukta. Godt fatpreg. Moden. Middels sødme, middels lengde. En cognac godt over bestselger-nivå.

Erling Skakke XO Vieille Reserve de la Famille
Frank
Ganske lys i fargen. Lukt: Fruktig, drue, rosin, eple. Smak: Svært slapt anslag, mye sødme, druesaft. Feminin på den måten at den mangler ”power”. Skiller seg ut fra trad. og klassisk konjakk. En konjakk for damer!!
Tor Anders
Middels gylden på farge: Lukt: Fruktig, kiwi? Smaken følger delvis opp, men etterlater et litt slapt inntrykk. Men like fullt blir helhetsinntrykket at dette er en spennende cognac, litt utenom den gyldne middelvei.
Tore
Farge: Lys kopperaktig. Lukt: Fruktig god mild lukt, kjenner det jeg mener er banan bl.a... Smak: Svakt anslag som heller ikke varer spesielt lenge. Mild smak, som gjør at man lurer på om dette er cognac i det hele tatt. Minner mer om likør, saft eller aperitif av noe slag. Gjør at jeg ikke liker denne, men mener at den kanskje egner seg for min bedre halvdel !!
Arnstein
Farge: lys kobber. Litt "syntetisk" lukt, med innslag av aprikos, vanilje og epleskall. Lukta gjenspeiles i smaken. Den er mild, og minner litt om druesaft. En artig opplevelse, lys og lett, men liker du best mørke, kraftige cognacer skal du holde deg unna denne.

Etter kveldens blindtest ble det servert ovnsbakte koteletter med gratinete poteter, salat, vin, øl og akevitt. Det er ingen overdrivelse å si at timene gikk fort rundt bordet og seinere, da samtalen berørte mange tema. Som alltid skjedde alt i verdige former, og våre tanker gikk med jevne mellomrom til Joar, som i løpet av kvelden tok kontakt og forsikret seg om at alt gikk som det skulle.

Neste møte: 15. mars hos Joar.

Møteoversikt