Julebord lørdag 1. desember 2007

Publisert: 22.01.2008

Møtested: Hos Arnstein
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders, Tore

Med store forventninger til både mat og drikke var ICC samlet til julebord i Haugvegen. Verten fikk god hjelp til forberedelsene, men på ett punkt var han alene om ansvaret; Julebordets cognacer. Etter et kort og besluttsomt årsmøte var tiden inne for kveldens blindtest. Dette var det vi fikk smake:

 • Fransac Très Vieux 1er Cru 35 ans. Best.nr. 42876. Kr. 741,-
  Huset Roullet-Fransac ligger i Domaine des Forges. Familien Roullet har handlet med cognac siden 1838, og var de første i Cognac-distriktet som leverte cognac på flasker. Huset eies og drives i dag av Georges Roullet, som representerer femte generasjon Roullet. Roullet-Fransac bruker i all hovedsak druer fra Grande Champagne og Petite Champagne.
  Fransac Très Vieux 1er Cru 35 ans er fremstilt av druer fra Grande Champagne. Druetypen er Ugni Blanc, og alle bestanddeler er lagret i minst 35 år.
 • Font-Borne Très Vieux. Best. nr. 47507. Kr. 753,-
  Font-Borne er et lite familie-eid cognachus fra 1850. Det drives i dag av Georges Jobit, 5. generasjon cognac produsent. Huset ligger i hjerte av Grande Champagne, og produserer kun rene Grande Champagne cognacer. De har kun 17 hektar jord til cognac produksjon, og bruker bare Ugni-Blanc. Først i 1973 startet de salg av cognac under eget navn, og de selger kun 35.000 flasker cognac pr. år.
  Font-Borne Très Vieux er produsert på ugni blanc fra Grande Champagne. Alkoholstyrke: 40%.
 • Jean Fillioux Expert Collection. Best.nr. 13239. Kr. 795,-
  Grunnlagt i 1880. Siden da har familien Fillioux utviklet en nese for cognac som hevdes å være uovertruffen. Familien har i generasjoner sørget for kjellermestre i huset Hennesy. Huset Fillioux er en uavhengig produsent gjennom hele kjeden fra drue til flaske. Nåværende kjellermester, Pascal Fillioux, er særlig berømt for sin evne til å sette sammen cognacer til det komplekse. All produksjon er fra egne vinmarker i hjertet av Grand Champagne. Utgavene fra dette huset kalles et enmanns show. Pascal Fillioux kontrollerer hvert eneste trinn i produksjonen på en svært seriøs måte. Kan tilby årgangscognac, 1948.
  Fillioux Expert Collection er produsert ved hjelp av tradisjonell dobbeltdestillasjon. Alle bestanddeler er fra Grande Champagne. Cognacen er lagret i mer enn 25 år på eikefat fra Limousin. Alkoholstyrke: 44%.

Julebordscognac fra Grande Champagne. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Barret Sainte-Lheurine 1975

Vurdering

Fransac Très Vieux 1er Cru 35 ans
Frank
Brilliant og forholdsvis mørk. Moden lukt, tørket frukt, banan, aprikos. Anslaget har kraft i seg og er nydelig. Mye sødme og fruktighet, men jeg aner også noe krydder i bakgrunnen. Dette er totalt sett en meget god konjakk.
Joar
Rødlig delikat farge. God, varm og veldig ren duft med mye sødme. Fruktig, med innslag av sitrus og hint av aprikos. Krydder trer etter hvert tydelig fram. Smaken underbygger duften med sitrus og aprikos. Ingen smakseksplosjon, men en ganske snill og veldig god cognac med mye sødme. Nydelig. Julebordets vinner for min del.
Tor Anders
Over medium mørk på farge. Mye duft, rund og mild, fruktig. God smak, men ikke veldig bratt smakskurve. Jevnt god, avdempet, mildt preg som framstår som harmonisk.
Tore
Farge: Tiltalende brunfarge men litt brillians. Forholdsvis mørk. Lukt: Fruktig og moden lukt, kjenner tydelig frukt som banan og "noe annet". Smaken er ikke veldig tydelig men god og avdempet. Søtlig og varm på en måte. Dette er en veldig god cognac som fremstår som mild og fin.
Arnstein
Mørk brun, litt rødlig på farge. Moderat, men deilig lukt av fersken, rosin og vanilje. Forsiktig anslag. Kompleks, med god sødme. Fruktig. Forsiktig innslag av krydder. En meget god cognac som er lett å drikke!

Font-Borne Très Vieux
Frank
Moden lukt, sødmefylt preget av sitrus og vanilje. Anslaget er ganske forsiktig, men så kommer den ganske kraftig etter hvert. Mer sødme i lukt enn i smak. Jeg finner noe mineralsk i ettersmaken, som ideelt sett burde ha vært noe lengre. Jeg synes ikke den kan måle seg helt med nr1, men dette er også en konjakk som kan anbefales på det varmeste.
Joar
Gyldenrød farge. Duften er i overkant beskjeden, men tar du deg tid vil du oppleve at den er rik og god. En god del sødme, og trolig hint av karamell. En aning sitrus, aprikos og vanilje. Smaken klarer dessverre ikke å følge opp duften, jeg synes faktisk denne cognacen er litt besk. Skuffende kort og lite karakter til å være så gammel.
Tor Anders
Lukt på det jevne, kanskje med en aning mer brent eik enn den første. Smaken forsvinner relativt fort, egentlig ingen store overraskelser i forhold til forventningene som lukta gir. Men dette er heller ingen cognac som skjemmer seg ut i et kultivert selskap.
Tore
Farge: Gyllen brun - forholdsvis mørk. Lukt: Lukter godt, og har elementer av sitrus, vanlije, kanskje pepper. Smaken er frisk men har ett forholdvis svakt og anonymt anslag. Kjenner en del sødme i denne også, og aner eple i smaken i slutten av anslaget. En moderat og god konjakk, men mangler liksom noe. Uansett en konjakk som passer i de fleste lag.
Arnstein
Mørk brun til rødlig farge. Moderat lukt av frukt, vanlije og litt fatpreg. Ganske kraftig anslag, men relativt forsiktig smak. Hint av eple og sjokolade. Relativt lite sødme. God varighet. Litt "forsiktig" både på lukt og smak, men med god modenhet. God kvalitet.

Jean Fillioux Expert Collection
Frank
Nydelig lukt. Sødme, krydder. Herlig! Smaken er også fantastisk. Her finner jeg kryddersmaken ganske umiddelbart, samtidig som at også fruktigheten tydelig er til stede. Lang og nydelig ettersmak. Av disse tre er dette min favoritt.
Joar
Dyp ravrød. Duft av banan, sitrus, aprikos - nydelig! Ingen smakseksplosjon, men sammensatt av frukt, sitrus, mineraler og vanilje. Varer ganske lenge. Ettersmaken er konsentrert med god fylde. En meget god cognac.
Tor Anders
Relativt ung og fyrrig på lukt, innbydende ved første møte. Smaken må kalles nydelig, dette framstår som en moden cognac som ikke er besudlet av fremmede tilsetninger som forringer den naturlige aldring og modning. Klasse!
Tore
Farge: Gyllen kobberfarge. Lukt: Utpreget fruktlukt - lukter mye av denne - skikkelig komplekst med aning av blomster sammen men frukt som aprikos. Nydelig smak og passe kombinasjon av sødme, friskhet og karakter for min del. Ett godt anslag som vokser og sitter godt i munnen lenge. Dette blir kveldens vinner for min del da den har mer karakter enn den første.
Arnstein
Middels mørk brun (litt lysere enn de to andre). God lukt av tørket frukt, banan og vanilje. Meget godt anslag. Kompleks, fruktig, varm og med tydelig innslag av krydder. Absolutt en meget god cognac, helt i min stil!
Etter smakingen ønsket verten velkommen til bords. Noen hadde gruet seg litt til kveldens måltid, men frykten viste seg å være helt grunnløs. Selskapet ble nemlig servert den nydeligste rakfisk fra Valdres, med dertil egnet tilbehør i form av godt smør, løk, rødbeter, mandelpoteter og flatbrød fra Røra bakeri. Godt øl og en nydelig "Sundnæs Kroningsaquavit" gjorde måltidet komplett.

Til kaffen ble det servert hjemmelaget karamellpudding fra Franks delikatessekjøkken, og Tor Anders sørget for litt hjernetrim i form av en julebords-quiz.

"O Helga Natt", med Jussi Björling, ble avspilt på vertens nyanskaffede Media Center PC, og noen lot seg også friste av en cognac-cigar på terrassen.

Etter å ha inntatt rikelige mengder mat og tilstrekkelig drikke dro selskapet hjem i folkelig tid, trette og fornøyde.

 

Neste møte: 2. februar hos Tor-Anders.

Møteoversikt