Møte lørdag 27. oktober 2007

Publisert: 10.11.2007

Møtested: Hos Tore
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders, Tore

I godt gammeldags trøndersk høstmørke var vi samlet for nytt møte. Verten tok hintet om å holde seg til cognac på medlemsmøtene og dermed var det back to basic med 3 utvalgte konjakker fra Bache Gabrielsen. Kjærligheten til en vakker fransk kvinne fikk sekondløytnant Thomas Bache-Gabrielsen fra Holmestrand til å etablere seg i hjertet av Cognac. Dette kan vi vel med hånden på hjertet si at vi var glade for denne lørdagen.

  • Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Barret, Petite Ch. Kr. 401,-
    Denne cognac er laget i samarbeid med familien Montaud, 5. generasjons “Bouilleur De Cru” i landsbyen Barret. Pure & Rustic Barret er en 10 år gammel Cognac kun fra området Petite Champagne. Destillert av hvitvin laget på Ugni Blanc druen, og deretter kjellerlagret på en kombinasjon av nye og gamle eikefat fra Limousin.
  • Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Sainte-Lheurine, Petite Ch., Cognac Vieux kr. 501,-
    Denne cognac er laget i samarbeid med 4. generasjons ”Bouilleur De Cru”, Nöel Gay i tettstedet Sainte Lheurine, like ved den mer kjente og noe større landsbyen Archiac i Petite Champagne. Ugni blanc, druene som er råvaren, kommer kun fra familien Gay´s druemarker, og er derfor en ”single estate”. Vinen er hovedsakelig destillert i begynnelsen av 1980-årene. Alkoholstyrken ved flasketapping er 54,8 %
  • Bache-Gabrielsen Pure & Rustic 1975, Fins Bois, Echallat Single Estate. Kr. 595,-
    Denne cognac er laget i samarbeid med ”bouilleur de cru” René Gommet i tettstedet Echallat, vest for byen Jarnac i Fins Bois. Ugni Blanc druene kommer kun fra Gommet´s druemarker og er derfor en ”single estate”. Vinen ble destillert i 1975 og har siden ligget på plomberte eikefat av Limousin. Alkoholstyrken ved flasketapping er 48 % vol.

Tre av samme serie – Pure & Rustic fra Bache-Gabrielsen. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Barret Sainte-Lheurine 1975

Vurdering

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Barret
Frank
Kobberfarget. Lukta er moden. Jeg aner plomme, rosin, pære. Nydelig lukt. Anslaget er ganske forsiktig og så kommer smaken mer etter hvert. På langt nær så mye sødme i smaken som i lukta. Noe mineralsk. Absolutt en cognac som kan anbefales.
Joar
Lys gyllen som minner litt om aprikos. Fantastisk mye god og varm duft, fritt for spritstikk. Vanilje med hint av banan og sitrus. Etter dette luktinntrykket, er smaken skuffende spinkel i starten, men ettersmaken varer ganske lenge. Lukt og smak harmonerer ikke veldig. Mineralsk.
Tor Anders
Lys gylden farge, ren og sødmefylt lukt uten ubehagelig rått preg. Denne cognacen er ved første møte svært god, middels lang ettersmak. Men smaken greier ikke å følge opp det gode luktinntrykket.
Tore
Lys og gylden farge. Ren frisk lukt med anslag av sødme i seg. Aner smak av frukt (kanskje pære), sitrus og noe mineralsk. Smaken har ikke samme sødme som lukten men har et godt rent anslag som varer passe for min del. Dette er en god cognac i forhold til pris - men mangler kanskje det lille ekstra.
Arnstein
Lys gylden farge. I lukta finnes frukt, vanilje og god sødme. Mildt anslag, lett mineralsk. Mye mindre sødme i smaken enn det lukta skulle tilsi. Middels lengde. Godt førsteinntrykk, god lukt. Klarer ikke helt å følge opp på smaken.

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Sainte-Lheurine
Frank
Mørk, rødbrun. Kraftig lukt, mye vaniljepreg, mye sødme. Kakao er også framtredende. Et meget kraftig anslag. Jeg synes det blir for kraftig. Er det mye alkohol her? Uten tvil en meget god cognac. Her kjennes kryddersmak. Smaken er ganske sammensatt, kompleks. Ettersmaken er ikke spesielt lang. Dette er en cognac du lett blir fascinert av, men som sagt, den blir i sterkeste laget for meg.
Joar
Mørk kobberfarget, det vil si rødbrun - og veldig klar. Duften er kompleks, fyldig, varm og veldig god. Her er mye duft med innslag av kakao, treverk, blomster og etter hvert krydder - pepper. Stor og spennende fylde. Smaken er fantastisk - dyp, kompleks og ganske tøff. En cognac der duft og smak spiller på lag. Kjenner en aning rancio. Ikke for nybegynnere. Denne cognacen kan jeg absolutt anbefale til jul, den hamler helt sikkert opp med ribba.
Tor Anders
Middels mørk på farge, lukta inneholder en kombinasjon av noe svakt brent og noe sødmefylt. Vanilje dukker opp etter en stund. Smaken minner om fersken og ananas, og er svært god - faktisk en av de bedre jeg har smakt så langt i år.
Tore
Mørk gyllen tiltalende farge. Lukter fantastisk - en skikkelig bombe av opplevelser. Mener denne lukter rosiner, aprikos, vanilje og kanskje kaffe/kakao. Smaken er i tråd med lukten, kompleks men et kraftig anslag som varer leeenge, og blir sittende. En cognac å virkelig nyte på en sen høstkveld. Sett i forhold til pris er dette : LØP Å KJØP - anbefales på det sterkeste.
Arnstein
Rødbrun farge med briljans. Nydelig lukt av drue, kakao og krydder. En eksplosjon av smak! Den er kraftig, både søt og syrlig. Blomster, bær og krydder. Ranchio. Totalinntrykk: Kanskje litt i kraftigste laget for den som drikker cognac ved tilfeldige anledninger. For oss andre: Klasse!

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic 1975, Fins Bois
Frank
Strågul. Moden lukt til å være så lys. Ganske syrlig. Rolig anslag, men kommer mye etter en liten stund og blir liggende ganske lenge. Har noe sødme i seg, men balanserer mot det noe tørre. Dette er en cognac etter min smak. I og med at det er en brut, pga den lyse fargen, så må denne ha vært lagret i lang tid. Brut krever lang tid på seg for å bli god. Denne er favoritten min blant kveldens tre utvalgte.
Joar
Lys strågul, noe som leder tankene til brut. Duften er god, selv om det ikke er veldig mye av den. Vanilje, med hint av aprikos, sitron og blomster. Fullstendig fravær av spritstikk. Smaken er mild og god, men ettersmaken er ikke veldig lang. Her er mye sødme. Jeg antar at dette må være en ganske gammel brut. Veldig spennende.
Tor Anders
Gulaktig på farge. Lukta framstår i første omgang som ungdommelig (blir jeg lurt av den lyse fargen?), men etter hvert framstår dette som en usedvanlig god cognac - selv om anslaget er noe forsiktig. Smaksmessig er dette en cognac som kan nytes til kaffen på 50-årsdagen.
Tore
Lys, strågul tiltalende farge. Lukter behagelig men sterkt - her er det kanskje mye alkohol? Men etter noen sniff av glasset trer flere ulike lukter frem. Vanilje, kanskje noe urter. Lukten er faktisk syrlig (sitron) og sødmefylt på samme tid. Spennende. Smaken er skarp men avbalansert, har et rolig men voksende anslag og en smak som sitter godt i. Kort og godt en god cognac dette også - selv om man blir lurt av fargen.
Arnstein
Strågul farge, nesten som en dessertvin. Frisk lukt av sitrus og druesaft. Behagelig anslag. Relativt rik på smak, voksen og balansert og med mye sødme. Relativt lang ettersmak. En meget god cognac!
Verten (som ikke uten grunn hadde premierenerver i denne sammenhengen) stilte opp med en 3-retters for å være på den sikre siden. Ren gambling var det vel ikke men valget av Pure & Rustic serien fra Bache-Gabrielsen var en sjanse å ta. Til alt hell innfridde de 3 utvalgte meget bra i det store og hele. Kveldens meny besto av kortreiste laksekanapeer, hjemmelaget viltlasagne med foccia og salat. Desserten hadde det klingende navnet Tiramisu og kjeksene den innholder var selvsagt dynket (grundig) i ICC’s egenkomponerte A.E Dor Weidemann Exclusive.

Etter god mat og drikke, hadde også Frank laget en utfordrende konjakk-kviss som vi fikk bryne oss på. Arnstein ??? gikk visstnok seirende ut denne gangen også – og befester posisjonen som ubestridt kviss-mester (hittil i hvert fall). Det tilføyes at Tore – NOK en gang ble sist - dog med mindre avstand denne gangen.

Sedvanen tro gikk praten løst og fast om cognac, cognac, tur til cognac (høst 2008) andre viktige elementer av livets goder. Det kan nok fastlås at stemning generelt sett var meget god da selskapet etter hvert brøt opp på et respektabelt tidspunkt.

Neste møte: 1. desember hos Arnstein. Julebord!

Møteoversikt