Møte lørdag 8. september 2007

Publisert: 07.10.2007

Møtested: Hos Frank
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders, Tore

Etter en lang og god sommer, er ICC klar for en ny og spennende sesong. Første møte denne høsten fant sted oppe på Ølvisheim, hos Frank, 8. september.

Kveldens utvalgte drikkevarer bød på overraskelser. Verten denne gangen ønsket å tøye klubbens statutter noe. ICC har valgt å forholde seg til druebrennevin produsert i Cognac. Vi har smakt ganske så mange ulike cognacer nå, så verten tenkte som så at det kan være interessant å teste druebrennvin fra andre områder. En spansk brandy og en armagnac ble valgt ut som konkurrenter til A.E.Dor Napoleon. Alle tre produktene skulle ligge i omtrent samme prisleie, ca kr 500 pr flaske 0,7.

I tillegg til A.E.Dor, valgte verten ut Jaime I fra Torres. Dette er en Brandy de Penedes og kommer fra det nord-vestlige Spania. Det brukes syrlige hvite viner av lokale druer. Vinen destilleres to ganger, som for konjakk, og har en del likhetstrekk med konjakk ellers også, sies det. Lagres i franske eikefat. Torres er vel mest kjent for sine viner, men har drevet med produksjon av brandy siden 1920-årene. Noen ordentlig satsning på området ble ikke gjort før rundt 1980. Jaime I er en ca 15 år gammel brandy. Prisen er kr. 599,- pr flaske 0,7. Den selges i en nokså påkostet flaske/karaffel.

Armagnac Plus de 20 ans var den tredje som ble testet denne gangen. Dette er en armagnac som er satt sammen av Arcus. Det er mange som hevder at druebrennvin fra Armagnac i mange tilfeller kan konkurrere med skikkelig konjakk, og det fikk vi et bra bevis for her. Denne armagnacen er satt sammen av druebrennevin laget i Bas-Armagnac og i Tenareze. Som navnet på flasken sier, så er dette en blend bestående av voksen armagnac. Armagnac plus de 20 ans koster kr. 444.90 pr flaske 0,7.

A.E.Dor Napoleon kommer fra et cognachus som er mye omtalt tidligere her på våre hjemmesider. Pris kr. 510,00 pr flaske 0,7.


A.E. Dor Napoleon, Armagnac plus de 20 ans og Jaime I. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
A.E. Dor Napoleon Armagnac plus de 20 ans Jaime I, spansk brandy, Torres

Vurdering

Armagnac Plus de 20 ans
Frank
Har en sødmefylt lukt, den er fruktig, men jeg aner også et snev av blomster i denne. Lukta totalt sett er moden og innbydende. Anslaget er ganske tøft, smaken har ikke den samme sødmen som lukta, den er egentlig ganske tørr. Den nærmer seg det mineralske. Her er det også en god del eik i smaken. Ettersmaken er lang og god. Et meget hyggelig bekjentskap, og anbefales absolutt.
Joar
Lys og innbydende farge. Duften er varm og god, og det er ganske mye av den. Spekteret av dufter spenner vidt, med innslag av blomst, frukt og krydder (pepper). Smaken skuffer ikke. Den vokser og holder seg lenge på et høyt nivå. Kraftig, tørr og med tydelig innslag av eik. Skarp men ikke metalliske. En god, voksen cognac.
Tor Anders
Mørk, gylden farge og et førsteinntrykk med lukt som gir hint om frukt, fin sødme. Men smaken forsvinner fort etter et behagelig første møte. Bedre ved andre gangs smaking. En god cognac, men ikke for den pripne.
Tore
Lys mellombrun og gylden farge. Virker innbydende. Varm lukt som innholder mange elementer. Lukter friskt av blomster og peppe synes jeg. Smaker godt og den vokser behagelig i munnen. Virker ved 2. gangs smaking som den har en syrlig avslutning. Cognac med karakter og "punch" blir min konklusjon på denne.
Arnstein
Mørk, gylden farge. Nydelig lukt av vanilje/mandel og tørket frukt. God sødme. Har et skarpere anslag enn forventet. I motsetning til lukta, som er sødmefylt, er smaken lett syrlig. God modenhet. Moderat lengde. Totalt sett innbydende, men ikke av de helt store opplevelsene. Likevel, verdt å prøve!

Jaime I, spansk brandy, Torres
Frank
Dette er en mørk variant og jeg er i utgangspunktet skeptisk. Lukta er ganske tung. Den er fruktig og preget av plomme og sviske. Savner litt friskhet i dette. Den har et ganske rolig anslag og ligger forholdsvis lenge i munnen. Smaken er preget av å være ganske søt, og jeg synes den av den grunn blir litt dvask og tung. Skulle ønske at den hadde noe mer særpreg. Regner med at spanjolene kan hoste opp bedre brandyer enn denne. Altfor stiv pris!
Joar
Fargen er ganske så mørk og bringer tankene inn på sjokolade. Søt og tung duft med mye innslag av sjokolade/kakao. Mye smak, men den daler forholdsvis raskt selv om ettersmaken varer ganske lenge. Ikke særlig distinkt, snarere en lett besk og ullen smak. Veldig søt og ganske så pregløs. Denne vil jeg ikke anbefale.
Tor Anders
Mørk, varm på farge. Lukta fotoner seg noe besk og ikke spesielt god - den mangler sødme og en varm invitt. Smaken er merkbart bedre, kanskje uten å overbevise utover det ganske ordinære.
Tore
Fin brunfarge - verken mer eller mindre. Lukter frukt og kanskje mandel. Aner muligens kaffe/sjokoladelukt. Virker mindre sammensatt en den første. Smaken er god men med etter min mening for svakt anslag - blir ullen på en måte. Syns dette er en ubestemmelig, ullen og karakterløs cognac. Grei men ikke mer.
Arnstein
Kobberfarget. "Mørk" lukt og mandel og kakao. Godt anslag, bra kompleksitet. En aning pepper og mye sødme. Bra lengde. Har mer i smaken enn i lukta, men smaken er ganske bra!

A.E. Dor Napoleon
Frank
Lukt av frukt, men også blomst kakao og sjokolade. Smaken er nokså tørr og preges av mineral, men etter at smaken har fått utvikle seg i munnen, så er det absolutt en del fruktighet og sødme å kjenne. Anbefales.
Joar
Herlig gyllen farge som kan minne om aprikos. Duften er ren, god og lett med hint av sommereng. Smaken klarer ikke helt å følge opp duftinntrykket, selv om den har en god del sødme i seg. Kanskje har denne cognacen ligget en aning for lenge på nye eiketønner? Likevel en god cognac godt over gjennomsnittet.
Tor Anders
Her er det lukt som det må arbeides litt med, den sitter langt inne men har samtidig kvaliteter ved seg. Rund, relativt svak og mild smak. Ingen sjokkopplevelse i noen retning, men en cognac på det jevne.
Tore
Meget fin brunfarge med bronsjeskjær i seg. Lukter friskt og komplisert av frukt - kanskje plomme el. liknende. Meget god lukt i all fall. Syns smaken er god og med en fin lengde og anslag men skuffer i forhold til lukten. Syns dette er en god cognac.
Arnstein
Mørk gylden. Behagelig lukt av av rosin, vanilje og frukt. Litt "lett" på smak, men samtidig moden og med pass sødme. Moderat lengde. En cognac midt på treet.
Kveldens meny besto av pasta med diverse tilbehør. En cognac-dynket sjokoladekake satte et verdig punktum for kveldens bespisning.

Joar hadde laget en spørrekonkurranse til resten av medlemmene om ulike sider ved cognac, naturligvis. Arnstein gikk nokså suverent av med seieren denne gangen. Tore havnet langt bak. Han er forholdsvis fersk i gamet enda, men de andre medlemmene i klubben forventer selvsagt at gutten leser seg opp og etter hvert kan ”matche” oss andre.

Neste møte: 27. oktober hos Tore.

Møteoversikt