Møte fredag 1. juni 2007

Møtested: Solstrand, Flatanger
Til stede:  Arnstein, Joar, Tore, Frank, Tor Anders

ICC hadde denne gangen lagt møtet til Trønder-Avisas sommersted Solstrand i Flatanger, på sin årlige og populære vårtur. Turen og møtet markerte avrundingen på en begivenhetsrik sesong for Innherred Cognac Club, med lansering av kunstnercognacen A. E. Dor Weidemann Exclusive i november 2006 som et høydepunkt og startskudd på Steinkjers 150-årsfeiring i 2007. Møtets cognacansvarlige, Tor Anders, valgte derfor å avrunde vårsesongen med en blindtest av tre av A. E. Dors cognacer før klubben etter en velfortjent sommerferie gir seg i kast med nye smakstester og prosjekter. Som vanlig var det blindtesting av kveldens tre utvalgte.

  • A.E. Dor Vieille Reserve no 9. Kr. 5.550,-
    Dette er en cognac som er høstet i 1914, og den består av 80% Grand Champagne og 20% Fin Bois. Det er brukt 95 % Ugni blanc og resten Folle blanche som råstoff til denne cognacen. Den ble tappet om fra eik til demi-johns (glassballonger) i 1964 og representerer noen av de ypperste cognackvalitetene til det lille, men velrennomerte huset med tilhold i en av Jarnacs bakgater.

  • A.E. Dor VS
    Denne varianten selges for tiden ikke av Vinmonopolet i Norge. Men dette er "den unge og uskikkelige" cognacen fra A. E. Dor, som ikke er lagret lenge (minimumsgrensen for en VS er som kjent 2 år på fat) og som dermed må se langt etter det kvalitetsstempelet som de eldre og prestrisjetunge variantene fra dette huset har. Men like fullt har vi tidligere smakt brukbare VS-cognacer fra andre produsenter, og det vil alltid være interessant å bedømme unge cognacer på et uavhengig grunnlag som en blindtest vil gi mulighet til.

  • A.E. Dor VSOP
    Heller ikke denne cognacen finnes for tiden i Vinmonopolets lister. Den skal i kvalitet ligge betydelig over VS'en (minimum lagringstid for en VSOP er 4 år), og også her er det interessant å bedømme Dors VSOP i forhold til andre cognacer i samme kvalitetsklasse som vi har smakt tidligere.

 


Tre blad A.E. Dor: VS, VSOP og no9. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
A.E. Dor VS A.E. Dor VSOP A.E. Dor no9

Vurdering

A.E. Dor VS
Frank
Strågul farge. Smaken framstår som ganske umoden. Alkohollukta trer tydelig fram. Har likevel en friskhet ved seg som er en smule tiltalende, men dette er nok en cognac som egner seg best som basis i en longdrink.
Joar
Strågul. Litt skarp duft som forteller at dette må være en ung cognac, den virker litt umoden. Innslag av mandel? Smaken er skarp med middels lang ettersmak. Aning mineralsk, men ubestemmelig og uten særlig særpreg.
Tor Anders
Ung, fyrrig lukt, litt sitrus ved første møte? Smaken er ikke sp ung som lukta kunne gi varsel om, men likevel litt småbesk og utvilsomt et tegn på at denne cognacenm er ung og ennå uferdig for ganer som er litt viderekommende.
Tore
Har en gulfarge med lite snert liksom – matt på en måte Skarp lukt som rundes sakte av. Stikker litt – sitrus/sitronlukt som avtar og rundes av Synes at det smaker sprit – men ikke vondt. Virker ung og uferdig. Tørr og pepperaktig smak En ung cognac som ikke gir den helt store opplevelsen. Litt for skarp og ensartet etter min smak.
Arnstein
Strågul eller sitrongul farge. Syrlig, litt rå lukt med innslag av eple. Relativt skarpt anslag. Den er både søtlig og syrlig på smak. Virker ung og umoden.

A.E. Dor VSOP
Frank
Her er det mye mer modenhet i både lukt og smak. Anslaget er på middels nivå og når smaken har fått satt seg i munnhulen, aner jeg her krydder, pepper, i bakgrunnen. Dette er absolutt en cognac å anbefale.
Joar
Lys gyllen, fin farge. Duften er god, og det er mye av den, ganske tung med innslag av blomster, sitrus og fersken. En cognac med mye smak, den er ganske tøff og utfordrer deg en smule. Noe mineralsk langt bak. En god cognac.
Tor Anders
Middels gylden farge, rund og behagelig lukt som kan gi assosiasjoner til en frisk sommerkveld. Smaken kan gi tanekr om en sommereng, og totalt er dette en cognac som har bå+de fylde og friskhet - om enn ikke den fullkomne kompleksiteten som plasserer den i toppsjiktet.
Tore
Lys kobberaktig farge, men en fyldig glans over seg Svakt anslag av nougat/sjokolade, virker moden Behagelig og ”lunt” anslag med passe varighet. Aner smak av kanskje banan Behagelig smak –som passer min gane bra. En god cognac rett og slett.
Arnstein
Honningfarget. Ganske spesiell og behagelig lukt av cider og banan. Markant anslag. Mye smak, relativt kompleks. Bra lengde og med en tanke mineralsk avslutning. Avsolutt en god cognac.

A.E. Dor Vieille Reserve no 9
Frank
Temmelig mørk, kobberbrun. Her er vi på øverste hylle når det gjelder cognac. Lukta er fantastisk. Finner både krydder, blomster og frukt her. Smaker godt modne plommer, mørk kokesjokolade og krydder. Hva mer kan man forlange av en cognac? Ikke vet jeg! Men den er dyr!
Joar
Mistenkelig mørk på farge, minner faktisk om kaffe. Duften er sjokkartet nydelig. Varm og fantastisk med innslag av fersken. Avdempet og samtidig kompleks. Svak duft av pepper. Ettersmaken er laaang og du kjenner plomme. Meget rund. Konfekt. Dette må være en veldig gammel cognac. Utrolig god! Blant de absolutt ypperste.
Tor Anders
Mørk gylden på farge, en lukt som er nydelig og som kanskje har innslag av brente mandler. Her er det fylde og kompleksitet i lange baner både med hensyn til lukt og smak - det er nærliggende å si at dette er både en kompleks og komplett cognac for kjennere. Her er det fort gjort å kaste perler for svin - må ikke misbrukes!
Tore
Mørk fantastisk farge . Ser ut nesten som kaffe. Gir signaler om at noe er i vente liksom. Dyp, kompleks, lukter masse fra gang til gang og hver gang. Har store problemer med å skille ut hva engentlig. Frukt (banan) eller aprikos kanskje En helt nydelig smak – den absolutt beste jeg noen gang hittil har smakt. Suverent rund og fløyelsaktig i smaken. Ettersmak som varer og varer og varer. Kort og godt: Aldri smakt bedre ;-) – og det går sikkert lenge til neste gang også!!!!!!
Arnstein
Karamellfarge. Utmerket lukt av blomster, krydder og mørk sjokolade. Meget elegant og smaksrik. Sammensatt smak med bl.a. krydder og sviske. Tipper den er lagret fuktig. Toppklasse!.

Gutta på tur
Joar, Arnstein, Tor Anders og Frank på tur til Håkkahaillarn.

Stemningsbilde
Frank speider ut over holmer og skjær i Flatanger.

Stemningsbilde
Cognacfarget solnedgang i Flatanger...


Etter at møtet var over ga selskapet seg meningsutvekslinger og kreative fabuleringer i vold, i kjent stil. En velsmakende kyllingrett sto på kveldens meny, og et stemningsfullt bål i fjæra noen timer etter solnedgang markerte slutten på en vellykket kveld. De medbrakte cognacene ble nytt i lange drag også lørdag, da Tor Anders ellers serverte bacalao på tradisjonelt vis, til de øvrige medlemmenes store glede. En tur på sjøen med fiskeutstyr ga ellers ikke stor uttelling. Søndag gikk turen til Håkkahaillarn, med fottur i nærområdet og befaring på de idylliske kirkestedet på Halmøya. Man kan trygt si at klubben på denne måten fikk en fin sesongavslutning.

Neste møte: Ultimo august.

Møteoversikt