Møte lørdag 10. mars 2007

Publisert: 29.05.2007

Møtested: Hos Arnstein
Til stede:  Frank, Joar, Karl (gjest), Tor Anders, Tore og Arnstein.

ICC'c medlemmer møttes i Haugvegen denne lørdagen i mars, de fleste uvitende om at de snart skulle prøvesmake en cognac som de burde kjenne godt. Vi hadde også invitert en spesiell gjest denne kvelden. Karl Bay skulle nemlig fortelle historien om en spesiell flaske cognac som han hadde fått tak i fra Tyskland. Noen hadde kanskje størst forhåpninger til kveldens matservering, men først var det cognac-smaking. Disse cognacene ble presentert, som vanlig i blindtest:

 • Moyet Cognac Petite Champagne. Kr. 561,-
  Euthrope Moyet var et av de første som dannet aksjeselskap for cognacproduksjon. Firmaet ble etablert i 1864 i Saint-Sulpice, som tilhører området Borderies. Moyet har gjennom disse årene kun hatt 3 kjellermestre. Moyets andre kjellermester, Piquepaille, startet i bedriften som 14-åring og overvåket produksjonen i 70 år! I 1978 ble Moyet solgt til en gruppe interessenter. De prøvde å drive videre etter tradisjonelle metoder (supermarkeder, taxfree osv), men med liten suksess. I 1985 endret de taktikk. De fornyet glassembalasjen og startet salg av gammel cognac til restaurantører og vinhandlere. Dette ga suksess, og førte bl.a. til at Moyet fikk betegnelsen "Konjakkens antikvitetshandler". Senere har de introdusert yngre (og rimeligere) cognacer.

  Cognac Petite Champagne er en (kun) 7 år gammel cognac produsert av druer kun fra Petite Champagne.

 • A.E. Dor Weidemann Exclusive kunstnercognac. kr 369,90 (50 cl)
  Med svimlende avstand til de store prodesentenes prangende fasader, nærmest i en slags garasje i en bakgård i Jarnac, holder A. E. Dor til. Her selges det cognac på høyt nivå. Firmaet ble etablert i 1858, og bærer navnet til grunnleggeren Armede-Edouard Dor. Han begynte tidlig å samle på gammel cognac, først og fremst fra gromdistriktet Grande Champagne. Firmaet har opp gjennom årene hatt flere eiere, og alle har de tatt vare på de gamle reservene. I 1985 kjøpte tekstilmannen Jacques Riviere fra Charente firmaet, og Dor ble i de første årene drevet av hans kone Odilie. Det var hun som etter hvert oppdaget de gamle glassballongene som sto i mugne kurver innerst i kjelleren. På få år bygde hun opp et bunnsolid rykte. Da Odilie døde i en bilulykke i 1992, tok Jacques over. Hans lidenskap for konas påbegynte arbeid har gjort at Riviere i dag styrer en av cognacbransjens aller mest spennende bedrifter. Dor er berømt for sin serie av cognacer som har nummerbetegnelser fra 6 til 11, og som har en alder i blandingen fra 70 år og oppover. Nr. 6 koster 1.150 kroner, mens du for nr. 11 må punge ut med 6.300 kroner.

  A.E. Dor Weidemann Exclusive er utgitt av A.E. Dor og Innherred Cognac Club i forbindelse med Steinkjer by's 150-års jubileum. Det er en blend av ulike cognacer, hovedsaklig fra Grand Champagne og Petite Champagne med en alder på ca. 15 år.

 • Rémy Martin Accord 1738 Royal. kr 599,-
  Rémy Martin ble etablert i 1724, og er i dag en av de "fire store". De hadde lenge bare to typer cognac, VSOP og "Louis XIII", men har i dag en mengde varianter og henter vin fra ca. 2000 vinbønder. Eksporten utgjør 97% av produksjonen. Rémy Martin var det første cognachuset som lanserte begrepet "Fine Champagne", noe som i en periode skapte mye støy og uenighet med de andre produsentene. Den velkjente grønne, frostede flasken ble introdusert i 1972.

  Accord 1738 Royal er en cognac som er laget til minne om at Kong Louis XV i 1738 overraskende ga RM tillatelse til å utvide vinmarkene sine. Råstoffet kommer fra Grand Champagne (65%) og Petite Champagne (35%). Alderen er ikke kjent.

Denne samlingen med fristende cognac sto på bakrommet da medlemmene benket seg for å ta fatt på kveldens blindtest. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Rémy Martin Accord 1738 Royal A.E. Dor Weidemann Exclusive Moyet Cognac Petite Champagne

Vurdering

Moyet Cognac Petite Champagne
Frank
En gulbrun cognac, altså ganske lys. Har en fruktig og sødmefylt lukt preget av rosin. Anslaget er ganske mildt og voksende. Smaken ligger lenge i munnen. Vitner om bra kvalitet. Den er forholdsvis tørr og ikke like sødmefylt i smaken som i lukten. Beveger seg en aning over mot det mineralske.
Joar
Usedvanlig lys farge; strågul. Duften er varm, fruktig og sødmefull med hint av vanilje og rosiner. Smaken er dessverre ubestemmelig søt og skuffende dvask. Lite distinkt. Ikke en cognac etter min smak.
Karl
Lys farge. Ser derfor litt uspennende ut for en novise? Lukt av frukt med hovedvekt på eple. Gir assosiasjon til calvados. Etter en tid kommer en kraftig lukt av rosin fram! Litt skarp smak, som forsterker følelsen av calvadospreg.
Tor Anders
Lys på farge, lett syrlig lukt ved første møte - noe minner om eple, i det minste noe syrlig. Også et noe uferdig inntrykk. Smaken har imidlertid et ganske rundt anslag, den forsvinner og kommer så tilbake igjen. Bedre smak enn lukt. En cognac som kan kalles frisk, uten å være komplett.
Tore
Veldig lys farge som ligner mye på dessertvin. Lukten minner mye om eple og er litt syrlig. Smaken er tynn og spiss og virker litt lite utviklet. En cognac som ikke passer til kaffen og kanskje er noe uvant både i farge og smak for nordiske ganer. En midt på treet cognac etter min smak.
Arnstein
Lys, strågul farge. Lukta er fruktig og litt kvass. Hint av eple? Smaken er rundt, men beskjeden - den virker litt "tynn". Ut fra lukt og smak ville jeg tro at denne cognacen er relativt ung, men den har bra lengde. En lett cognac til lyse sommerkvelder?

A.E. Dor Weidemann Exclusive
Frank
Kobberbrun. Ikke påtrengende mye duft, men fruktig og en aning krydder. Moderat anslag. Fruktig med en aning blomster og eik. En godt utviklet cognac som gir et solid inntrykk. Anbefales!
Joar
Farge som lys aprikos eller nypusset kobber. God, tiltalende duft, selv om den ikke er veldig fremtredende. En aning eik og krydder. Smaken er meget god, anslaget er bra, men ettersmaken er ikke veldig lang.
Karl
Pen, gylden farge. Rik og tiltalende lukt. Minner om skogsbunn og bark? Smaksrik og fyldig. Lang ettersmak. Lettdrikkelig og en cognac som er lett å like for de fleste.
Tor Anders
Middels lys gylden. Lukta: Det er relativt lite av den, men den er behagelig. Smaken er god, uten å være veldig særpreget. En god cognac, dog ikke til ikke til de største anledninger.
Tore
Lysebrun gyllen farge med fint "skjær" i seg. Søt aromatisk lukt av frukt - kanskje banan? God smak med ett anslag som ikke er kraftig men avtar på en måte behagelig i munnen. Faller i smak hos undertegnende i større grad en Moyet'en og er en god cognac.
Arnstein
Medium gylden farge. Fruktig, behagelig lukt med innslag av fuktig treverk og krydder. Smaken er relativt kraftig, og med passe sødme og lang varighet. Virker moden. En god cognac som mange vil like.

Rémy Martin Accord 1738 Royal
Frank
Brunrød. Mild og fruktig duft. Aner en lukt av godt modne plommer. Anslaget er godt. Smaken utvikler seg raskt til å bli litt dvask, litt tam, og den forsvinner ganske raskt også. Dette er en ganske så dyr cognac som ikke står helt i forhold til prisen.
Joar
Rødbrun mørk farge. Nydelig duft av aprikos, sødmefull og kompleks. Smaksanslaget er bra, men ettersmaken klarer ikke helt å følge opp det gode førsteinntrykket. Likevel en god cognac jeg kan anbefale.
Karl
Mørk, gylden og flott farge. Lukten er rik – fruktig og fyldig på en gang. God, kraftig smak, som varer lenge. Litt bitter mandel i toppen av smaken? Denne likte jeg.
Tor Anders
Mørk gylden farge - lukta er vanskelig å karakterisere utover at den vitner om en cognac med god pondus. Smaken forsvinner dessverre fort etter å ha presentert seg som et behagelig bekjentskap. Varig og nært vennskap har den derfor ikke potensiale i seg til å skape.
Tore
"Standard" brun cognacfarge med litt rødskjær i denne. Lukter komplekst og forskjellig fra gang til gang. Vanskelig å identifisere noe bestemt. Smaken er god, har en viss fylde, men dør ut ganske raskt å avslutter bittert. Dette gjør at den skuffer på en måte. En grei cognac men til prisen finnes mye som gir mer.
Arnstein
Farge som mørk kobber, litt rødlig. Også lukta er "mørk", floral, men også med innslag av frukt. Kraftig smak, ganske sammensatt. En aning bitter. Kortere varighet enn anslaget skulle tilsi, men absolutt en bra cognac. Kanskje litt for dyr?

Etter at smakingen var vel overstått, fikk gjesten vår, Karl Bay, slippe til med sin spennende historie om en flaske cognac, nemlig en Otard Napoleon Crystal decanter fra Chateau de Cognac...

Jeg fikk denne flasken av min daværende tyske svoger i 1992. Han er opprinnelig fra Friedrichroda i Thüringen i det gamle Østtyskland. Da de vendte tilbake fra vest i begynnelsen av 90-tallet, leide de to store villaer i hans barndomsby for å kunne drive dem som restauranter. Denne delstaten ble brukt av keiserne som rekreasjonssted. Det samme gjorde Stasi. I kjelleren på det ene huset fant de en vin- og brennevinskjeller, som de overtok. Her fantes blant mye annet to flasker gammel cognac av merket Otard Napoleon fra Chateau de Cognac. Alderen var usikker, siden det ikke fantes noe årstall på flaskene.

Jeg fikk altså den ene som gave. Den andre ble sjenket ut til høy pris i en annen restaurant min svoger drev i nabobyen. Jeg var så heldig å få smake et glass. Ingen tvil om at det var en god cognac. Han ba meg om å ta godt vare på flasken under turen hjem med bil, siden han oppga at den var verdt så mye som ca. 4000 tyske mark!

Verdianslaget viste seg senere å være vel optimistisk. Jeg kontaktet Maryse Herveau i cognachuset Otard om saken. Hun kunne fortelle at de tappet Otard Napoleon på denne typen flaske fra ca. 1982 til 1990. Flasken er produsert av Cristalleries Royales de Champagne, en av de kjente franske produsentene av krystall. Verdien anslås til ca. €500 - 1000. Den har altså ikke så stor økonomisk verdi som jeg først fikk inntrykk av, men vakker er den....

Etter å ha blitt servert denne morsomme historien, var selskapet klare til å innta kveldens måltid. Verten serverte en deilig kylling- og chilirett med det klingende navnet "Flygende Jakob", og praten gikk ut i de små timer...

Neste møte: 1. juni 2007 på Solstrand, Flatanger.

Møteoversikt


Karl Bay viser fram den flotte Otard Napoleon Crystal decanter. Tor Anders og Arnstein følger interessert med, men flaska forble uåpnet...