Julebord lørdag 25. november 2006

Møtested: Hos Frank
Til stede:  Frank, Joar, Arnstein, Tor Anders.

Som en hyllest til vår samarbeidspartner, som har fremstilt Innherred Cognac Clubs egen Weidemann kunstnercognac Exclusive, viet vi i sin helhet julebordets cognacer til A.E. Dor.

I 1858 fulgte hestegale Amédée-Edouard Dor heldigvis rådet om at han burde bytte "hobby". Takket være at man i generasjoner og med nye eiere har fulgt opp tanken "Samle, samle og lagre, lagre", har A. E. Dor en av Cognacs største samlinger av tilårskomne edle dråper på fat. Disse forseglede glassballongene med årganger som 1805, 1811, 1834 og 1858, hviler i den mest bortgjemte kjelleren hos A. E. Dor, også kalt Paradiset. I 1980 overtok Jacques Rivière firmaet, og i løpet av kort tid hadde hans kone Odile skaffet seg allsidig kunnskap om cognac. I 1992 omkom Odile i en bilulykke, og mannen og barna bestemte seg for å videreføre arbeidet som hun hadde påbegynt.

Derfor var det ekstra hyggelig for oss, at vi blant annet kunne smake A. E. Dor Vieille Rèserve No. 11, som ble kreert av Odile.

Kveldens tre cognacer fra A.E. Dor:

  • Napoléon (bestillingsutvalg) Kr. 499,90
    Har godgjort seg gjennomsnittlig 18 år på fat. Druer fra områdene Fin Bois, Bordéries samt Petite og Grande Champagne, har skapt en varm og fyldig cognac som avspeiler de forskjellige områdenes særtrekk.

  • Vieille Fine Champagne X.O. (bestillingsutvalg) Kr. 750,-
    Er lagret i minimum 25 år, noe som har gitt stor kompleksitet og eleganse samt lang ettersmak. Druene kommer fra Petite og Grande Champagne.

  • Vieille Rèserve No. 11 (bestillingsutvalg) Kr. 6.000,-
    Sistemann i denne smakingen. Blandingen ble kreert av Odile Rivière. Den består av eau de vie'er der den yngste er mer enn 70 år gammel, og som også består av en god del 150 år gammel cognac. Det gir No. 11 et hint av ranchio og stor kompleksitet.


Alle julebordets cognacer var fra A.E. Dor: X.O, Napoléon og No11. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
A.E. Dor Vieille Fine Champagne X.O. A.E. Dor Napoléon A.E. Dor Vieille Rèserve No. 11

Vurdering

A.E. Dor Vieille Fine Champagne X.O.
Frank
Meget mild og tiltalende lukt. En aning anis, men det fruktige dominerer. Smaken er ganske tørr, noe mineralsk. Forholdsvis kraftig anslag og en lang ettersmak. Konjakk for den som vil ha noe utenom det vanlige.
Joar
Flott farge som minner om aprikos - gylden. Lukta er fruktig med innslag av vanilje - meget god. Denne cognacen har også mye smak som er der fra første sekund. Ganske lang ettersmak, aning mineralsk på tampen - typisk Dor. En veldig god cognac.
Tor Anders
Her er det innbydende lukt, med fruktig og mildt preg. Smaken kommer nokså fort og kraftig, og den henger i middels lenge, med en naturlig kraft og rikdom som absolutt gjør dette til en smaksopplevelse et godt stykke over snittet.
Arnstein
Aprokosfarget cognac med en nydelig, fruktig lukt med innslag av mandel og vanilje. Den har masse smak, først lett fruktig - senere en aning mineralsk. Middels til lang varighet. God kvalitet!

A.E. Dor Napoléon
Frank
Ganske mye lukt her også. Fruktig. Mildt anslag. Smaken er borte et lite øyeblikk og så er den sterkt tilbake. Lang ettersmak. Har mer fruktighet og sødme i seg enn nr. 1.
Joar
Farge som lys kobber. Ganske mye fruktig duft som også inneholder vanilje og eik. Mye smak - ikke så fyldig som den forrige og ettersmaken er ikke like lang, men en meget god cognac dette også.
Tor Anders
En lukt som gir bud om en god cognacopplevelse, dog ikke med den samme rikdommen som den første. Kjennes ut som den er av noe yngre årgang, med en smak som ikke er av de lengste. En god cognac, men med et mer sporty enn silkemykt preg.
Arnstein
Denne har også en farge av aprikos. Lukt av vanilje, frukt og en aning brent jord. Også her er det mye smak. Den er relativt tørr, men kanskje litt mer sødme enn nr. 1. Middels til lang varighet. En god cognac.

A.E. Dor Vieille Rèserve No. 11
Frank
En helt fantastisk konjakk. Kompleksitet, ranchio, dybde. Her har du alt en konjakk kan ha.
Joar
Rødlig farge med briljans. Duften er voldsom ren og veldig fruktig med innslag av aprikos og krydder. Smaken er nærmest sjokkartet - den er voldsom men avslepen på samme tid. En kompleks cognac med rancio. Ufattelig! Dette er en cognac som tar deg med på litt av en opplevelse, der Charente-regionens vakre kulturlandskap åpenbarer seg, og der du tar inn over deg hvilken kunst cognac virkelig kan være.
Tor Anders
Dette er en cognac som ved første møte er noe utenom det vanlige. Den har en fylde og kompleksitet både i smak og lukt som jeg ikke kan huske å ha kjent før - selv ikke i våre tidlige smakinger, sa de store opplevelsene kom tett. Dette må være henimot den komplette cognac.
Arnstein
Litt mer rødlig på farge enn de to første, ellers nokså lik. En nydelig lukt av frukt og vanilje. Når du får den i munnen kjenner du en smakseksplosjon! En bred pallett av smaker - frukt, eik og krydder - ranchio. Sitter som et skudd og varer lenge. Toppklasse! Er den verdt prisen? - Hvis du virkelig verdsetter en god cognac - og har mye penger - så er svaret ja.

Maten som ble fortært besto av tradisjonell norsk julemat med ribbe, pølser og kjøttkaker - velsmakende tilberedt av Frank. Drikke: Øl og akevitt. Forrett av avocado med reker i dressing a la Tor Anders, og som sedvanlig - Arnsteins uforlignelige mokkafromasj avrundet festmåltidet. Aperitiff: Larsens Pineau des Charentes. Alle var enige om at det hadde vært en fin kveld.

Neste møte: Lørdag 28. januar 2007 hos Joar.

Møteoversikt