Møte fredag 26. mai 2006

Møtested: Solstrand i Flatanger
Til stede:  Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Årets vårtur ble lagt til idylliske Flatanger og Trønder-Avisas feriested Solstrand. ICC ankom ferieparadiset fredag ettermiddag, og snart var det klart for helgas offisielle cognac-smaking. Vert for smakingen var Arnstein, og han hadde valgt ut cognacer i prisklassen 400 kroner. De tre cognacene som skulle prøvesmakes i kveldens blindtest var disse:

 • Hennessy Fine de Cognac . Kr. 400,-
  Fine de Cognac er en relativt ny blend fra Hennessy. Det er en blanding av ca 60 ulike eau-de-vie, hovedsakling fra Fins Bois. Alder: 4-10 år.

 • Pierre Ferrand Ambre. Kr. 409,-
  Dette er den rimeligste cognacen fra det gamle og tradisjonsrike huset Ferrand i Grand Champage. Gjennomsnittsalder er 10 år, hovedsaklig lagret på gamle fat. Pierre Ferrand henter alt råstoffet fra Grande Champagne.

 • Domaine Castel-Sablons X.O. Hors d'Age Rare. Kr. 403,-
  Denne cognacen var helt ukjent for klubbens medlemmer. Huset Castel-Sablons har de fleste av sine vinmarker i Fins Bois. Destilleriet, "Le Bourg", ligger i Saint-Maigrin. Her driver familien Roux cognac-produksjon, noe de har gjort i 4 generasjoner. Castel-Sablons ble introdusert i Norge 1. mars. 2006.
  XO Hors d'Age Rare er en 20 år gammel cognac fra Borderies. Druetypen er Ugni Blanc.
Arnstein og Frank med cognac og torsk.
Arnstein og Frank koser seg med cognac og fiske i Flatanger.

Vurdering


Hennessy Fine de Cognac
Frank
Kobberfarget. Moden lukt, preget av sødme, noe rosin. Har et godt anslag, smaken vokser og holder seg ganske lenge. Ganske søt, sikkert tilsatt søtningsmiddel. Smaken er ganske ordinær, dvs mangler noe særpreg. Dette er nok en cognac som mange vil like, og det trenger de ikke skjemmes over.
Joar
Tiltalende kobberfarge. Ikke mye duft, men innslag av frukt og mandel. Aning mineralsk i smaken og noe besk ettersmak. Samtidig er den ganske rund, men du finner ikke mye særpreg. Forholdsvis lite kropp.
Tor Anders
Middels gylden på farge. Lukta er kanskje litt fruktig, gir bud om en middels kvalitetscognac i VSOP-sjiktet. Smaken kommer raskt og holder seg middels lenge - og dette er en helt grei cognac uten et klart særpreg.
Arnstein
Gylden farge, grenser mot orange. Lukt av frukt og bær. Moderat fylde, moderat sødme. Litt "kvass" og lite aldret, men absolutt en grei cognac.

Pierre Ferrand Ambre
Frank
Ganske lys. En brut? Lukta bærer preg av spritstikk. Må være en ung konjakk. Smaken er skuffende. Har en aning sitrus i seg, men ellers ingenting. Svært tam cognac. Du kjenner at du drikker brennevin, men ikke mye i tillegg til det. Dette er en cognac jeg vil holde meg unna.
Joar
Strågul farge. Slett ikke så ille duft hvis du gir den litt tid, men heller ikke mye å skrive hjem om. Smaken er derimot katastrofal, og råspritpreget er sterkt fremtredende. Dette er en cognac som ikke kan anbefales, annet enn å ha den i gløggen.
Tor Anders
Lys på farge. Ram og uferdig lukt - eim av råsprit som absolutt ikke er innbydende. Smaken er bedre, men den gir ikke de store opplevelsene. Cognacen virker ung og uferdig, dog er ikke smaken så aller verst sett i forhold til cognacens presumptivt svært unge alder.
Arnstein
Lys strågul. Lukta er litt "rå" (spritstikk), med hint av sitrus. Den er frisk på smak og har middels sødme. Smaken er bedre enn lukta, men den virker uferdig. Ingen stor opplevelse.

Domaine Castel-Sablons X.O. Hors d'Age Rare
Frank
Svært lys, sitrongul. Sitrusaktig lukt, appelsin. Smaken er mild og tørr. Har ikke mye sødme i seg. Skiller seg mye ut fra de to andre som er smakt. Trenger litt tid på denne, fordi den er litt spesiell og uventet på smak. Dette er nok en cognac for de som vil ha noe utenom det vanlige.
Joar
En "uhyggelig" lys cognac. Denne kan da ikke ha vært lange stunda i eikefatet? Duften er overrumplende god, med innslag av sitrus, eple og hermetisert pære. Kan nesten forveksles med calvados. Lite body. En cognac helt utenom det vanlige, og som jeg ikke forbinder særlig med cognac.
Tor Anders
Uvanlig lys farge, lukta er frisk, men noe stikkende. En svært uvanlig luktopplevelse, som gir hint av appelsin eller i hvert fall noe sitrusaktig. Smaken følger opp dette inntrykket av en cognac helt utenom det vanlige - et innslag av eple kan faktisk kjennes etter hvert. Interessant bekjentskap, men ikke blant favorittene så langt.
Arnstein
Usedvanlig lys, blekgul cognac. Lukt av vanilje, mandel og eple. Frisk og lett smak med hint av eple. Den har imidlertid lite "kropp". Den virker moden, men lett, og med en relativt lang ettersmak. Spesielt og artig bekjentskap, og langt unna det de fleste forbinder med tradisjonell cognac.


Fra venstre: Hennessy Fine de Cognac, Pierre Ferrand Ambre og Domaine Castel-Sablons X.O. Hors d'Age Rare. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.


Frank fikk den største fisken - en voksen torsk.


Kveldsstemning ved Villa fyr.


Sjefskokken Tor Anders serverte deilig bacalao.

Hennessy Fine de Cognac Pierre Ferrand Ambre Domaine Castel-Sablons XO Hors d'Age Rare

I tillegg til cognac-smaking fikk ICC god tid til å utforske sjølivets gleder. Vi fikk prøvd oss på fiske (Frank fikk en stor torsk på pilk), og vi hadde en fin tur til Villa fyr ytterst mot havgapet. Lørdag ettermiddag benket vi oss ved spisebordet og fikk servert utsøkt bacalao, tilberedt av Tor Anders. Måltidet ble avrundet med et nydelig stykke kvæfjordkake. Et utsøkt måltid! Med flott vær og flotte kamerater må vi bare konkludere med at det ble en svært vellykket vårtur.

Neste møte: I midten av juli, hos Frank.

Møteoversikt