Møte lørdag 22. april 2006

Møtested: Hos Tor Anders
Til stede:  Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Kveldens vert hadde valgt ut tre cognacer i det relativt rimelige prisleiet – i motsetning til årets første møte, da forholdsvis dyre cognacer sto på programmet. Kvalitet har som kjent ofte sammenheng med pris, men svært ofte viser det seg at man også kan gjøre et godt kjøp for en rimelig penge. De tre cognacene som skulle prøvesmakes i kveldens blindtest var disse:

  • Albert Jarraud VSOP. Kr. 319,-
    Dette er en cognac på Vinmonopolets bestillingsutvalg – framstilt på 100 prosent Ugni Blanc-drue og ikke tilsatt sukker eller syre, ifølge polets vareopplysning. For ICC var denne cognacen et nyt bekjentskap som verten dessverre ikke hadde greid å framskaffe så mange opplysninger om. Men et nytt bekjentskap er alltid et spennende bekjentskap!

  • Lafragette Pure Organic Cognac
    Denne ble tatt med i testen som en gest til klubbens medlemmer fra vertens private arkiv - en 50 cl-flaske i det rimelige prissjikt og et møte med en cognac fra produsenten L & L i Cognca by, som ICC besøkte høsten 2004.

  • Sontelle XO. Kr. 330,-
    Denne cognacen – som også var ukjent for klubbens medlemmer – oppgis å inneholde varer som minimum er fatlagret i 15 år. Heller ikke her har produsenten tilsatt sukker eller syre, og råstoffet oppgis å være ”tillatte druer innenfor cognac-appellasjonen”. Sontelle XO inngår i Vinmonopolets fullsortiment.

Vurdering


Albert Jarraud VSOP
Frank
En rød-brun, middels mørk cognac. Lukta er fruktig med innslag av aprikos. Fyldig og godt utviklet. Smak: Et kraftig, noe stikkende anslag. Også smaken er godt utviklet. Fruktig. Likevel synes jeg at denne mangler litt "body", smaken har et skall som jeg ikke kommer gjennom. Men til en VSOP å være er dette en cognac å anbefale.
Joar
Tiltalende kobberfarge med briljans gir et godt førsteinntrykk. Dette følges opp av en god duft av aprikos og mandeldråper. Tøff, men fri for spritstikk. Denne cognacen har også mye smak og er ganske lang. Litt besk langt bak og den er nok for ung til å ha det helt store særpreget, men en meget god cognac etter min smak.
Tor Anders
Lys gylden på farge. Lett sødmefylt lukt. Smaken er umiddelbart flyktig, men samtidig god og mild – dog uten å ha noe sterkt særpreg. Ikke noe kraftig anslag, etter min smak.
Arnstein
Gylden, mellombrun farge. Lukt av frukter (sviske?). Søtlig, men også litt stikkende. Smaksrik, med et relativt kraftig anslag. Middels lengde. En helt grei cognac med mye smak, men ikke spesielt mye særpreg.

Lafragette Pure Organic Cognac
Frank
Rød-gul, litt blass farge. Lukta er mild og god. Synes det lukter syrlig eple og drue. Moden lukt. Smak: Den kommer ganske kraftig etter en liten stund og ligger ganske lenge i munnen. Bra. Den er ikke særlig søt, og det som er av søthet går over i noe mineralsk på slutten.
Joar
Fargen er litt for dvask gul etter min mening. Ganske mye duft, litt stikkende, men den er ren og har mye innslag av sitrus og aprikos. Den varer ganske lenge før den daler sakte. En utfordrende og ren cognac som ganske sikkert er en brut.
Tor Anders
Lys, gulaktig farge. Lukta kjennes nesten litt småbesk med det samme – litt stikkende smak i munnen, ingen spesielt langvarig opplevelse. Likevel en cognac i det jevne midtsjikt som kan være god når dagen er der.
Arnstein
Lys farge, uvanlig gul. Lukt av frukt, sitrus. Ikke spesielt mye lukt. Smaken starter forsiktig, men smakskurven er stigende. Virker moden. En forsiktig, men god og moden cognac.

Sontelle XO
Frank
Mørk cognac. Er alltid litt skeptisk til slike. Lukta har en aning spritstikk. Den er søtlig uten særpreg. Har et kraftig anslag og forholdsvis lang ettersmak. Preges av eik. Ganske tung cognac. Tilpasset norske ganer? Ikke min stil.
Joar
Kobberfarge. Har en "varm" duft med mye innslag av eik. Smaken faller dessverre igjennom, her er mye karamell. Dette er en cognac som er både besk og stram og som framkalte halsbrann. Ikke min stil.
Tor Anders
Middels brun, gylden farge. Smaken kjennes fyldig, den kommer etter en liten stund og forsvinner gradvis. En aning brent? En cognac som er jevnt over god, men med en noe skarp karakter totalt sett. Scorer midt på treet hva opplevelse gjelder.
Arnstein
Mørk rødlig farge. Lukt av torv og eik, men også med litt sødme. Nokså kraftig anslag - litt stram. Middels lengde. Kraftig cognac, men faller ikke helt i smak hos meg.


Fra venstre: Lafragette, Albert Jarraud og Sontelle. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Lafragette Pure Organic Albert Jarraud VSOP Sontelle XO

Etter prøvesmakingen samlet medlemmene seg til middag, med forrett av loff, Norwegian smoked salmon og eggerøre. Hovedretten besto av elggryte med ris og valnøttbrød, og til kaffen smakte selskapet på kake av nøttebunn dynket i cognac. Samtalen dreide seg om de forskjelligste tema i en jovial tone ut i de små timer og vel så det.

Neste møte: Solstrand i Flatanger helga 26.-28. mai. Arnstein er ansvarlig for cognacen, Joar for været.

Møteoversikt