Møte lørdag 18. februar 2006

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Til det andre møtet i 2006 hadde verten fått tak i tre cognacer innenfor samme priskategori, det vil si sekshundrekroner-klassen. Som forrige gang ble det foretatt blindtest. Følgende cognacer ble testet:

 • Ragnaud-Sabourin Alliance No 10. Kr. 630,-
  Cognachuset Ragnaud-Sabourin i Ambleville i Grande Champagne har i mange år vært under fast styring av tre damer; bestemor, datter og datterdatter. Kvinnene viderefører husets satsing på gammel og eksklusiv cognac.
  Cognachuset ble etablert rundt 1850, av Gaston Briand. Svigersønnen, Marcel Ragnaud, fulgte opp arbeidet og videreutviklet produktene. Dagens navn på eiendommen, Ragnaud-Sabourin, ble resultatet av at Paul Sabourin giftet seg med Ragnauds datter. I dag er det kvinnene som styrer cognachuset: Denise (datter av Gaston Briand, gift med Marcel Ragnaud), datteren Annie (gift med Paul Sabourin) og datterdatteren Patricia. Følgelig kalles de Les dames de Cognac - cognacdamene.
  Alliance No 10 V.S.O.P. har vært lagret 10 år på fat, kommer fra Grande Champagne og benytter hovedsakelig druesaft fra ugni blanc.
 • Gautier XO Pinar del Rio. Kr. 669,-
  Familien Gautier slo seg ned i Cognac-regionen på 1600-tallet men begynte ikke å produsere eau-de-vie før i tredje generasjon. I dag er Gautier et av de eldste cognachusene, og holder til i byen Aigre i Fins Bois, nord i Charente. Om det lå noen spesiell lagringsfilosofi bak valget av sted for bygging av fatlager for 250 år siden vites ikke, men kjelleren ble i alle fall plassert på tuftene av en gammel mølle - over en elv.
  Som så mange andre cognachus, er også Gautier blitt oppkjøpt opptil flere ganger, men har altså beholdt familienavnet.
  Gautier XO Pinar del Rio ble i sin tid satt sammen for å passe sammen med cigarer. Pinar del Rio er det området på Cuba som dyrker den beste tobakken. I cognacblandingen inngår elementer fra 1800-tallet sammen med utvalgt blends fra Fins Bois, Borderies og Petite og Grande Champagne.
 • Meukow Cognac XO Gold Panther. Kr. 679,-
  Den russise tsar Alexander II sendte i 1862 de to tyske brødrene Auguste-Christophe og Gustave Meukow til Cognac-regionen for å velge ut cognac til tsaren, samt å sikre tilgangen til cognac. 1. august 1862 etablerte de cognachuset Meukow i Cognac by. Eksporten gikk hovedsaklig til Russland og Norden.
  På 1970-tallet ble Meukow ble kjøpt opp av CCG (Compagnie Commerciale de Guyenne), som også har kjøpt opp flere andre mindre cognachus. Meukow fikk lov å drive som de hadde gjort tidligere, og under samme navn. En følge av oppkjøpet var bruken av en svart panter, som den dag i dag preger flaskene fra Meukow. Meukow ble i stor grad flaggskipet til CCG, på grunn av sin styrke innen gamle cognacer av høy kvalitet.
  Meukow cognac produserer sju kvaliteter cognac, fem av dem tilbys via Vinmonopolet.
  Meukow XO benytter druesaft fra Ugni Blanc og Folle Blanche fra områdene Petit Champagne og Grand Champagne. Yngste bestanddel er 20 år gammel, og snittalderen er på 25 år.

Vurdering


Ragnaud-Sabourin VSOP Alliance No 10
Kjetil
En lys, gyllenbrun cognac med en lett, søtlig og fruktig lukt av vanilje og banan. En ung, noe uferdig cognac. En VSOP? Anslaget er bløtt og smaken er fruktig og lett med mye frukt. Smaken er svakt voksende og ettersmaken er middels lang. En enkel og fruktig cognac, men litt tam både på lukt og smak.
Frank
På lukt så er ikke dette en cognac som har noe spesielt ved seg. Nokså ordinær. Sødme preger lukta. Den har et forholdsvis kraftig anslag, men gir seg altfor fort. Smaken har en aning sviske og rosin. Denne cognacen blir ganske ordinær, utmerker seg ikke ut over gjennomsnittet. Den er nok ganske ung.
Joar
Innbydende ferskenfarge. Duften er sødmefull og god uten sjenerende spritstikk og med hint av vanilje. Smaken er dessverre en liten skuffelse og for "tynn" etter min smak, men kan kanskje være egnet for en lys og trivelig sommerkveld. Ettersmaken er forholdsvis kort og jeg finner heller ikke mye særpreg. En ok VSOP som blir fullstendig uaktuell når den prises så høyt.
Tor Anders
Lys på farge, relativt fattig lukt ved første møte, svakt metallisk? Også små øyeblikk med hint av vanilje. Smaken er småtam, ingen stigning å snakke om på smakskurven, eller overaskende lang varighet. En cognac som ligger på det jevne ut fra forventningene om noe lyst, lett og fruktig.
Arnstein
Farge som lys sirup. Lett mineralsk lukt med innslag av sviske. Smaken er frisk, lett syrlig og fruktig med en svak blomsteraroma. Middels lengde. En lett og frisk cognac.

Gautier XO Pinar del Rio
Kjetil
En mørkebrun og klar cognac med en kraftig lukt av brent eik og krydder. Anslaget er kraftig og den har mye smak som kommer godt og holder lenge. Kjenner mye krydder og noe brent eik. En flott cognac med mye og god smak.
Frank
Lukta er innbydende. Preges av banan, drue og aprikos. God sødme. Anslaget er ganske rolig. Smaken vokser, ettersmaken er ikke spesielt lang. Har ikke samme sødme i smaken som i lukta. En aning besk mot slutten. Likevel har denne noe i seg som gjør at den utmerker seg en del fra mange andre. Dette er en cognac som absolutt kan anbefales.
Joar
Kobberfarget veldig klar cognac på grensen til briljans. Mye og kraftig lukt uten spritstikk. Krydder og eik. Herlig smak som varer ganske lenge før den daler saaakte. Kompleks aroma med innslag av vanilje, tørket frukt og eik. Balansert og rund, men noe for besk i avslutningen etter min smak. Likevel, aboslutt en cognac det er noe med.
Tor Anders
Mørk gylden på farge. Fyldig og kompleks lukt, fruktig preg. Smaken er umiddelbart god, men ettersmaken faller relativt fort - for fort til at cognacen kan få toppkarakter, selv om den klart er blant den bedre tredjedelen.
Arnstein
Rødbrun og klar. "Varm" lukt, lett sødme, innslag av banan. I smaken er det mye sødme, frukt og en nyanse av fuktig kjeller. Brukbar lengde, litt "spiss" mot slutten av smakskurven. En cognac med mye smak. Definitivt godkjent.

Meukow Cognac XO Gold Panther
Kjetil
En mørk rødbrun cognac med en noe tam lukt med mye karamell. Lukta gir inntrykk av en noe uferdig cognac. Anslaget er tamt og smaken svinner relativt raskt. Cognacen virker tørr, men samtidig søt. Mye tilsatt karamell? Generelt ikke den helt store cognacen med en tam og relativt tørr smak. Dog noe bedre på smak enn på lukt.
Frank
Lukta er slik at man lurer på om dette en cognac som er nokså uferdig. Vaniljelukta er tilstede, men også en aning spritlukt her. Den er nokså tørr på smak, lite sødme. Den sødmen som finnes kan være tilsatt. Anslaget er svakt og jeg synes ikke at smaken kommer seg noe særlig. Dette er ikke en cognac etter min smak.
Joar
Rødlig mahogny farge. Mye søt duft, kraftig innslag av karamell. Relativt kraftig anslag, men ikke utpreget lang. Besk avslutning. Min mistanke går i retning kunstig sødme, mye bruk av eikespon og andre tilsetninger. En cognac som er så langt fra brut som det trolig går an å komme. Ikke en cognac etter min smak.
Tor Anders
Mørk på farge. Lukten er besk, litt rå og ikke spesielt innbydende ut fra det fargen kanskje gir forventninger om. Smaken virker litt påtatt søt, den greier ikke å skjule et nokså ordinært preg på denne cognacen. Ettersmaken etterlater ikke varige spor i minnet.
Arnstein
Rødbrun og klar farge. Middels kraftig lukt med innslag av torv. Relativt kompleks smak med mye sødme og med innslag av blomster. Bra lengde med jevn smakskurve. Eksklusiv flaske, men prisen er vel litt stiv?Fra venstre: Ragnaud-Sabourin, Meukow og Gautier. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Ragnaud-Sabourin VSOP Alliance No 10 Meukow Cognac XO Gold Panther Gautier XO Pinar del Rio

På menyen sto en forrett bestående av avokado, gresk dressing og krepsehaler. Som hovedrett ble servert ragu med grønne bønner a la Fedon Lindberg samt gresk salat.

Neste møte: Lørdag 22. april hos Tor Anders

Møteoversikt