Møte lørdag 21. januar 2006

Møtested: Hos Frank
Til stede:  Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Som vanlig var det tre konjakker som skulle prøves. Nå hadde det seg slik at Joar hadde fått tilsendt ei flaske Alna XO, og med det som utgangspunkt, tenkte verten som så at vi sammen med denne kunne prøve oss på et par andre med norske navn og som har kommet på det norske markedet i den senere tid.

ICC driver også og jobber med en egen konjakk som skal komme i november 2006. Da er det også interessant for oss å orientere oss litt i forhold til de "norske" konjakkene som har kommet de senere årene for å få en formening om hvordan kvalitetsnivået på disse er.

Et annet viktig punkt i smakinga denne gangen var at vi skulle teste blindt. Det er fort gjort å ta med seg forutinntatte holdninger når en skal smake konjakk, og dette ville verten unngå denne gangen. Å teste blindt er spennende, fokusen på smak og kvalitet blir enda sterkere.

Birkedal og Hartmann står bak ganske mange av de nye "norske" konjakkene som har kommet på markedet. Noen av disse har vi smakt tidligere, derfor tenkte Frank at vi skulle prøve konjakk fra andre hus, spesielt laget for det norske markedet.

Vi endte opp med:

 • Gunnhild VSOP. Kr 333,90
  Har sin opprinnelse i huset Font-Borne. Konjakken er en blant flere som har hentet inspirasjon fra norsk historie. Vi har også Eirik Blodøks og Harald Hårfagre, med utgangspunkt i samme importør. En konjakk med et vanlig norsk jentenavn er det ikke mange av, derfor lot verten seg friste til å prøve denne.
 • Alna XO. Kr 449.- (50 cl.)
  Produsent er Vign. Le Maine Pertubaud, eller bedre kjent under navnet Jensen. Senterdirektøren ved ALNA Senter, Hans Georg Helberg, ønsker med denne konjakken: " Å bidra med noe vi i dalen kunne være stolte av, noe som kunne skape begeistring."
  Flasken er flott med fin og gjennomtenkt etikett. Ildsjelene bak denne konjakken sier at dette er en brut bestående av årganger fra 1962 til 1995. Snittalderen sies å være ca 15 år.
 • Thor Heyerdahl XO. Kr 379,-
  Firmaet Robert Prizelius importerer denne. Konjakk med navn etter store nordmenn har vi noen av (Amundsen, Nansen). Verten lot seg, på bakgrunn av dette, friste til å prøve denne.

Vurdering


Gunnhild VSOP
Kjetil
En brunlig, klar cognac med en søt og fruktig lukt. Kjenner at den er ung med relativt mye spritlukt. Anslaget er stikkende og smaken er relativt flat, med en besk avslutning. Ettersmaken er kort/middels lang. Generelt en enkel cognac, ikke akkurat min smak.
Frank
Lukt: Helt klart en noe ung cognac. En aning råsprit her. Er sødmefylt, men sødmen kommer fra karamelltilsetning. Synes også å ane lukt av eik. Smak: Kraftig anslag, kort ettersmak, lite sødme, mineralsk. Totalt sett en 6-7 år gammel cognac som nok er sminket en del.
Joar
Farge som nypusset mørk kobber. Duften forteller at dette er en cognac som er uferdig. Selv om man har forsøkt så godt man kan å skjule det, er innslaget av råsprit til stede. Smaken er en aning mineralsk, ikke veldig lang. Jeg savner sødmen. En veldig "norsk" cognac som dessverre er for flat og tam etter min smak.
Tor Anders
Middels mørk på farge. Søtlig lukt, bløt, behagelig ved første møte, men etter hvert et noe uferdig preg. Smaken er noe flat, litt metallisk i kantene. Ingen stigende kurve, smaken flater fort ut. Relativt lite særpreg.
Arnstein
Orange-brun farge. Moderat duft av tørket frukt. Sødme av karamell. En anelse sprit-dunst trenger igjennom. Smaken er ung, og jeg tipper det er tilsatt eikespon. Litt mineralsk i ettersmaken, som er middels lang. Virker noe uferdig, selv til VSOP å være.

Alna XO
Kjetil
En meget lys cognac med relativt lite lukt. Lukta er fruktig, med sitrus, aprikos og en aning banan. Anslaget er mildt og bløtt og smaken er svakt voksende. Den er litt tam på smak, med lite sødme. En lite sminket cognac, en Brut? Ettersmaken er relativt lang, med en noe mineralsk avslutning. Cognacen holdt ikke helt det lukta gav lovnad om.
Frank
Svært lys cognac. Brut? Lukt: Sødmefylt, virker moden, god. Smak: Svakt anslag, men så kommer den for fullt. Brukbart lang ettersmak. Ikke spesielt sødmefylt på smak, men har en aning sitrus i seg. Dette er absloutt en cognac som kan anbefales.
Joar
En veldig lys ferskenfarget cognac som gjør meg nysgjerrig. Duften er god men for beskjeden etter min smak. Innslag av frukt og særlig sitrus. Smaken er stigende og varer ganske lenge for så å flate sakte ut. Her er det lite/ingen sminke. Et artig bekjentskap fra en utskjelt bydel i Oslo, men dessverre synes jeg den er en tanke for besk i avslutningen.
Tor Anders
Svært lys på farge, dempet, behagelig lukt. Smaken er passe kraftig i forhold til forventningene, men den forsvinner relativt raskt. Dette er en lys og lett cognac som får en middels god score.
Arnstein
Lys gylden. En fruktik duft med innslag av sitrus. Smaken er fruktig med moderat sødme. Noe mineralsk mot slutten. En usminket og frisk cognac, men kvaliteten er ikke over gjennomsnittet i klassen. Allikevel, verdt å prøve.

Thor Heyerdahl XO
Kjetil
En rødbrun, meget klar cognac med en fruktig lukt. Kjenner en aning banan, og noe krydder. Anslaget er middels bløtt, med en fin og fruktig smak. Den er svakt voksende og har en middels til lang ettersmak. Generelt en ren og pen cognac, men ikke det helt store.
Frank
Mørk og rødlig. Lukt: Ganske kraftig, nesten litt stikkende. Sødmefylt, rosin, sviske. Smak: Middels anslag, fruktig med overvekt av drue. Forholdsvis lang ettersmak. Slettes ikke noen dårlig cognac.
Joar
En mørk rød cognac med tilnærmet briljans. Lite lukt, men den er mild, ren og god med mye sødme. Anslaget er middels, men jeg synes denne cognacen er rund og tiltalende. Hvis finishen hadde vært til stede, kunne dette blitt en svært så god cognacen. Likevel er den et godt kjøp.
Tor Anders
Svært mørk, nesten rødbrun på farge. Lukten er svak, men god hvis man kjenner ordentlig etter. Smaken er passe lang og behagelig, men dette er ingen opplevelse man husker lenge på grunn av særpreget.
Arnstein
Ganske rød i fargen. Sødmefylt, "mørk" duft med innslag av krydder. Kan ikke la være å nevne at jeg synes lukta er litt kunstig (syntetisk). Moderat anslag med naturlig sødme. En lagret cognac med bra lengde. Godkjent.


Fra venstre: Thor Heyerdahl XO, Gunnhild VSOP og Alna XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Thor Heyerdahl XO Gunnhild VSOP Alna XO

På menyen denne gang stod rakørret, gravlaks og røyket laks med passende tilbehør.
Øl og akevitt hører med.

Neste møte: 18. februar hos Joar.

Møteoversikt