Julebord lørdag 26. november 2005

Møtested: Hos Kolbjørn
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Årets julebord ble arrangert på Byafossen, hjemme hos Kolbjørn. Han presenterte 4 spennende cognacer, og her er våre vurderinger.

Vurdering


Paul Giraud Vieille Réserve
Kolbjørn
Lys, gyllen cognac. Dyp blomsterpreget duft - banan og eik. Lett anslag, men svært raskt stigende smakskurve. Harmonisk og elegant, krydder. Svært lang ettersmak, med rips og blomsteraromaer. Ranchio.
Kjetil
En lys brun cognac med briljans. Den har en sødmefylt og veldig fruktig lukt av tørket frukt, sitrus og ikke minst banan. Anslaget er middels kraftig og smaken er også veldig fruktig. Spesielt kjenner jeg mye banan, men også fersken og sitrus. Ettersmaken er lang og fin. En topp cognac med en uvanlig fruktig smak. Absolutt verd prisen.
Frank
Lys og brilliant cognac. Lukta er fruktig, banan, men også en aning anis, etter det jeg kan kjenne. Nydelig lukt!! Smak: et deilig anslag, fløyelsmyk, fruktig og med en aning krydder mot slutten. Konklusjon: Dette må være et av de bedre kjøpene man kan gjøre.
Joar
Spennende aprikosfarge. Duften er noe av det beste jeg har kjent når det gjelder cognac - kraftig og fantastisk innbydende. Mye sødme og innslag av banan. Smaken gir deg ingen umiddelbar eksplosjon, den må du vente i fire-fem sekunder på... Og så stiger og stiger den. Banan og mye sitrus. En riktig lekkerbisken. Løp og kjøp!
Tor Anders
Lukt: Livlig, fruktig friskhet som påvirker humøret allerede i utgangspunktet! Smak som kommer kraftig og holder seg godt, innslag av sitrus. En meget god og levende cognac som er blant de ypperste vi har prøvd.
Arnstein
Lys, nesten strågul cognac med lukt av frukt, appelsin, sitrus. Litt forsiktig anslag, men sammensatt smak med innslag av sitrus. God utvikling i smaken, som varer lenge. En fruktig og lett cognac som skiller seg fra mengden. Kan absolutt anbefales.

Tesseron XO Perfection Lot No 53
Kolbjørn
Svært mørk rødgyllen cognac. Duften er noe fruktig - pære og sitrus. Røft, men sødmefylt anslag. Noe mineralsk - og med krydder. Ikke av de som varer lengst.
Kjetil
En kopperbrun cognac med en skarp søtlig lukt av tørket frukt. Kjenner en aning krydder. Et middels kraftig anslag som taper seg relativt fort. Smaken domineres av tørket frukt, men også noe blomst og krydder. Den er noe pregløs, alderen tatt i betraktning. Ettersmaken er middel lang og en aning mineralsk. En OK cognac, men ikke verd prisen.
Frank
En ganske pregløs og litt skuffende lukt til en så gammel cognac å være. Smak: Har et forholdsvis kraftig anslag. Smaken er noe tørr, over mot det florale. Savner særpreg. Den er god, men når den koster ca kr. 1100, så forventer man noe mer en det som kommer fram her.
Joar
Kobberfarge. Meget beskjedent luktinntrykk som ikke gir deg noen stor oppelvelse. Innslag av torv, tørka frukt og kanskje noe krydder langt uti. Kraftig smaksanslag som er svakt dalende. Mineralsk, en hard cognac som det er lite særpreg over.
Tor Anders
Mørk på farge. Lukten er svak, nesten litt pregløs. Det samme gjelder smaken - ingen lang og utpreget kraftig ettersmak her, ikke den store smaksoplevelsen. En cognac jeg har vanskeligheter med å karakterisere godt. Denne ha ligget lenge på fat, men den har åpenbart kjedet seg mens den har ventet på at ICC skal drikke den.
Arnstein
Ganske mørk, kobberfarvet med lukt av røde bær og krydder. Middels anslag. Tørket frukt og litt krydder. Litt stram på slutten av smakskurven, som har moderat lengde. En moden cognac, men litt for dyr.

Bache Gabrielsen Hors d'Age
Kolbjørn
Mørk brun cognac. Blomsterduft med vanilje. Hint av sitronmelisse, peppermynte og banan. Fyldig anslag og raskt stigende smakskurve. Innslag av stikkelsbær og fersken. Mye krydder - varer svært lenge.
Kjetil
En brunlig cognac med briljans. Den har en mild og behagelig lukt av banan, fersken og sitrus. Anslaget er bløtt med en fruktig og behagelig smak som er svakt avtagende. Ettersmaken er lang og sødmefylt. En flott cognac.
Frank
Ganske mørk og brilliant. Lukta er nydelig. Den er fruktig med en klar lukt av banan. Sødmefylt Smaken er også nydelig. Har et bløtt anslag. Smaken er også sødmefylt, men går over i krydder ganske tidlig. Nydelig og lang ettersmak. Denne cognacen er virkelig noe man nyter i spesielle stunder.
Joar
Rødlig i fargen. Varm, tiltrekkende duft som kjennetegner en særdeles god cognac. Her er mye sødme. Fruktig. Smaken er kraftig, den varer lenge og går over i krydder. En fantastisk god cognac for de helt spesielle øyeblikk.
Tor Anders
God, fyldig, innbydende lukt. Mye og god smak, fruktig med friskt særpreg. Smaken er lang og god, en kvalitetscognac, uten tvil - men det forventes også med en slik pris. Bache Gabrielsen får et stort pluss i margen for denne.
Arnstein
Brun, lett rødlig cognac. Nydelig lukt av frukt (eple), lett syrlig. En fruktig, sødmefylt smak som forholdsvis fort går over i krydder. Samtidig beholder den sødmen i hele smakskurven. En cognac av høy klasse!

A.E.Dor No 6
Kolbjørn
Mørk, brungyllen cognac. Varm duft - blomstereng, vanilje. Fyldig anslag - og bratt stigende smakskurve. Balansert og kompleks. Også denne cognacen med krydder i finish.
Kjetil
En brun, klar cognac med en fløyelsmyk duft. Lukta er meget kompleks med frukt, blomster og krydder i en fin blanding. Den har et middels kraftig anslag som vokser raskt. Også smaken er kompleks med mye krydder i ettersmaken. Ettersmaken er lang og blir noe mineralsk på sluttet. En absolutt topp cognac.
Frank
Også en ganske mørk cognac. Kraftig lukt, ganske røff. Ganske fruktig, men også innslag av blomster. Smaken er sødmefylt. Det mineralske, som jeg forbinder med dette merket, er ikke så framtredende, selv om jeg aner noe av dette mot slutten. Den er ganske kompleks, finner litt av hele spekteret. Absolutt en cognac du må prøve!
Joar
Fargen er brun. Duften synes jeg er for beskjeden og vanskelig å få tak på. En aning sitrus. Noe mineralsk mot slutten av smaksbildet. En overraskende flat cognac fra denne produsenten. Jeg forventer noe mer av en cognac som har godgjort seg i 30 år.
Tor Anders
God lukt, uten det helt spesielle særpreget man kanskje hadde forventet. Kraftig, voksen smak - kanskje med en anelse av noe brent? En god cognac, men uten en tydelig profil som man kan forvente av en cognac i denne prisklassen.
Arnstein
Brun og klar, med svak lukt av frukt og krydder. Forsiktig, bløtt anslag. Kompleks, man kjenner hele spekteret gjennom smakskurven fra frukt, via blomst til krydder. En moden, behagelig og "forsiktig" cognac.Julebordscognac! Fra venstre: Bache Gabrielsen Hors d'Age, A.E.Dor No 6, Tesseron XO Perfection Lot No 53 og Paul Giraud Vieille Réserve. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bache Gabrielsen Hors d'Age A.E.Dor No 6 Tesseron XO Perfection Lot No 53 Paul Giraud Vieille Réserve

Verten serverte følgende utsøkte julebordsmeny:

Etter måltidet ble det, tradisjonen tro, framføring av "O helga natt", til glede for Kolbjørns naboer på Byafossen. Også i år et meget vellykket julebord, altså...

Neste møte: 21. januar / 4. februar.

Møteoversikt