Møte lørdag 17. september 2005

Møtested: Hos Kjetil
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Verten hadde denne gang lagt opp til to separate smakinger av cognacer i forskjellige sjikt. Tre cognacer til ca. Kr. 400,- og to til ca. Kr. 900,- ble presentert.

Første smaking

Andre smaking

Vurdering


Hine Rare VSOP
Kolbjørn
Mørk til å være vsop - dyp brun. Tiltalende rik duft med hint av plomme, hegg og peppermynte. Moderat anslag - varer lenge - relativt modent preg. Ganske røff. Herlig vsop!
Kjetil
En gyllen lys brun cognac med en fruktig og frisk duft. Kjenner vanilje og sitrus og får assosiasjoner til en blomstereng. Anslaget er bløtt, og smaken er fruktig og søtlig, med en aning blomster. Ettersmaken er middels lang, men en aning besk helt i enden. En flott cognac med en tiltalende lukt. Smaken fulgte dessverre ikke helt opp.
Frank
Lukta er tiltalende, fristende. Mye sødme. Rosin og banan. Har et ganske kraftig anslag. Noe tørr og mineralsk på smak. Bra lengde på ettersmak og en cognac absolutt å anbefale.
Joar
Varm, tiltalende lukt med innslag av frukt. Mye og lang ettersmak til vsop å være. Eikepreg, god fylde. En aning besk et stykke ut i smaken. Tørr. Denne vsop´en overgår mange xo´er, så ikke la deg skremme av pisen. Meget god.
Tor Anders
Fyrrig lukt, kompleks, totalt sett god lukt. Smaken preges av brukbar sødme, cognacen er en god smaksopplevelse, om enn noe mer beskjeden enn lukta bærer bud om.
Arnstein
Mellombrun/gylden, med forbehold om at lysforholdene under testingen var litt vanskelige. Moden lukt av tørket frukt og vanilje. Lukta bærer bud om en "ekte" cognac. Frisk på smak, noe kompleks. Lukta er mer sødmefylt enn smaken. Lang varighet. En god VSOP.

Larsen XO
Kolbjørn
Mørk brun cognac. Virker ung til å være XO - vel så mye frukt som blomst. Lite duft. Moderat anslag og flat smakskurve. Lite særpreg - ung til å være XO.
Kjetil
En mørk brun cognac. Lukta, som er relativt beskjeden, er fruktig og søt med mye karamell. Får assosiasjon med søte likører. Anslaget er skarpt og det smaker brent eik. Søt. Kort ettersmak. Tydeligvis en cognac beregnet for den norske gane. Tiltaler ikke meg helt.
Frank
Lukta er fruktig og dominert av sitrus. Et relativt kraftig anslag. Litt rå etter min smak. Brent eik. Smaken faller raskt. En gjennomsnittscognac som selger mye i Norge, men ønsker man litt særpreg, bør man velge noe annet.
Joar
Lite lukt, fruktig, brent. Litt dvask og lite særpreg. Mellomkraftig anslag, forsvinner skuffende fort. Heller ikke smaken byr på noe særpreg. En cognac som ikke hever seg over gjennomsnittet og som ikke tiltaler meg i særlig grad.
Tor Anders
Relativt lite lukt, en aning besk i korte øyeblikk. Smaken er OK, uten å ha det store særpreget. Middels lang ettersmak, denne cognacen er et greit kjøp som dog ikke gir den helt store opplevelsen.
Arnstein
Mellombrun. Relativt beskjeden duft av eik og torv. Smaken er ordinær, litt mineralsk. Middels varighet. En grei cognac med lite særpreg.

DDE XO Likar Cognac
Kolbjørn
Svært mørk. Søtlig duft - "brent gummi" - fins bois assosiasjoner - pregløs. Skarpt anslag - mineralsk, søtt og stikkende. Får ikke gjenkjøp på denne!
Kjetil
En rødbrun cognac. Lukta gir meg assosiasjoner med dårlig heimbrent. Her er det brukt mye sukker i et forsøk på å dempe spritlukta. Den har et tamt anslag med lite og raskt avtagende smak. Meget besk, mineralsk på smak. Denne cognacen faller totalt igjennom. Anbefales ikke!!!
Frank
Svært søt lukt, noe tamt og slapt over den. Skarp smak, kort lengde, preget av tilsetninger. En cognac som har solgt mye, og det er helt sikkert på grunn av navnet og ikke kvaliteten.
Joar
Fytterakkern! Vond lukt som er til å bli kvalm av. Dette lukter ikke ekte vare. Smaken er stikkende, riktig nok bedre enn lukta, men dog... Mineralsk. Dette er rett og slett ingen god cognac. Ikke en cognac som er D.D.E. verdig.
Tor Anders
Rødbrun på farge, nesten kunstig mørk. Lukt: Litt besk og innslag av tilsatt karamell på samme tid. En brent, søtlig smak, litt metallisk, kort ettersmak. Cognacen kan ikke anbefales, med mindre man i alle henseender tilhører DDE-menigheten og ukritisk hopper på denne typen kommersielt jippo.
Arnstein
Mørk rødlig på farge. Beskjeden, søtlig lukt med innslag av eik og torv. Smaken er relativt kraftig. Først litt sødmefylt, deretter mer mineralsk. Moderat lengde. Ikke en cognac etter min smak. Jeg anbefaler DDE å holde seg til den opprinnelige forretningsideéen - musikken.

Hine Antique XO
Kolbjørn
Mørk, rødgyllen cognac. Dyp vellagret duft med mye krydder. Bløtt anslag og jevnt stigende smakskurve. Varer godt og lenge. Balansert, harmonisk og fyldig.
Kjetil
En gyllen brun cognac med en mild og avdempet duft av fersken og krydder. Den har et meget sødmefylt og behagelig anslag med en svakt voksende og fruktig smak av fersken og svisker. Kjenner en aning krydder også i smaken. Ettersmaken er lang og tiltalende. En flott cognac med mye og meget behagelig smak.
Frank
Her har vi ei myk og tiltalende lukt. En moden cognac. Er sødmefylt, men også noe floralt som gjør den litt tørrere. Den har et forsiktig anslag, men den tar seg opp betraktelig. Svært fruktig med en dominans av drue. En god cognac.
Joar
Floral, tykk lukt, kanskje litt for beskjeden. Anslaget er ganske kraftig. Meget god smak med en lang ettersmak som er svakt dalende. Sitter igjen med en god følelse av å ha smakt en vellagret kvalitetcognac. En cognac du kan kose deg lenge med.
Tor Anders
Tiltalende lukt, muligens et lite innslag av vanilje? Behagelig, rund. Smaken: Svakt anslag, langsomt stigende uten å nå de store høyder. Smaken makter nok ikke helt å følge opp den gode luktopplevelsen (på samme måte som VSOP'n ikke greier det).
Arnstein
Mørk, rødlig farge. Behagelig duft av blomster, rosin og krydder. Bløtt anslag, frukt, krydder og fatpreg. Middels til lang ettersmak. En kvalitetscognac.

Otard XO
Kolbjørn
Mørk brun cognac. Mye og søtlig duft - mye frukt til å være XO - brent eik. Sødmefylt anslag - ganske raskt avtagende. Skuffende - alt for dyr.
Kjetil
En mørk rødbrun cognac. Lukta er søtlig og floral, og kjenner lukt av brent eik og røyk. Anslaget er mildt, men detter altfor fort. Smaken er søtlig og floral, men skuffende tam. Ikke verd prisen.
Frank
Lukta er mild og sødmefylt. Anslaget er litt tamt og smaken vokser ikke noe særlig. Dette er i aller høyeste grad en god cognac, men man må kunne forvente noe mer av en cognac til nesten 1000 kr.
Joar
Lite lukt, skuffende lite kropp og særpreg ut fra de forventninger denne cognacen gir. Innslag av brent eik, en aning mineralsk. En grei cognac, men etter mitt skjønn klarer Otard XO på ingen som helst måte å forsvare prisen.
Tor Anders
En i og for seg bløt og behagelig smaksopplevelse, men cognacen har ingen potens og karakteristikk. Lite smak, flatt og småtamt. En cognac som på ingen måte forsvarer den stive prisen.
Arnstein
Gylden til rødlig farge. Duft av blomster og fat. Søtlig. Sødmefylt også i smaken, men litt tam. Forsåvidt en grei cognac, hadde det ikke vært for prisen.Første smaking. Fra venstre: Larsen XO, Hine VSOP, DDE XO Likar Cognac. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Larsen XO Hine VSOP DDE Likar Cognac XO

Andre smaking. Hine Antique og Otard XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Hine Antique Otard XO

Neste møte: Julebord lørdag 26. november hos Kolbjørn.

Møteoversikt