Møte lørdag 28. mai 2005

Møtested: Småværet i Flatanger
Til stede:  Arnstein, Frank, Kjetil, Joar, Tor Anders

Småværet i Flatanger ligger ytterst på Namdalskysten, og ble valgt som destinasjon for årets vårtur som ble arrangert helga 27. - 29. mai. Vi fikk leie sommerhuset til Lillian Mårvik Engbakken som sammen med Jan tok imot oss på kystens gjestfrie måte. Vi fant også ut at det er ikke for noe at gjestehavna på Småværet nylig ble kåret til Norges sjette beste. Les mer om Flatanger og Småværet på http://www.flatanger.net.  
Med båt ut Småværet i Flatanger for å prøve fiskelykken. Fra venstre Frank Brevik, Tor Anders Hovik, Arnstein Westerhus og Kjetil Engan.

Og fisk ble det, faktisk den ene etter den andre...
 
   

Ut til Småværet hadde Joar med seg fire flasker cognac som skulle testes:

Vurdering


Dudognon Réserve des Ancêtres
Kjetil
En gulbrun cognac med briljans. Den har en fruktig, bløt og behagelig duft med innslag av sitrus og nøtter. Anslaget er skarpt og smaken er voksende med sitrus, mandler og tørket frukt. Ettersmaken er middels lang. Dette er en spennende cognac med mange likhetstrekk med Normandin-Mercier.
Frank
Lys-gul brillians. Lukt: Blomsterpreg med en aning sødme, sviske. Lukter konjakk-kjeller. Fortreffelig. Smak: Kraftig anslag, nokså tørr, preg av sitrus. Forholdsvis lang ettersmak. Konjakk for kjennere!
Joar
Lys strågul farge med briljans. Tørr lukt med innslag av appelsin/sitrus, tørka frukt, svisker - meget god og innsmigrende som gjør deg lystig til sinns. Det umiddelbare smaksinntrykket er at den sitter der med en gang og at den stiger. Ettersmaken er middels lang. En rundt, lagret og behagelig cognac uten skarpe kanter. Kanskje i dyreste laget.
Tor Anders
Lys, gylden gul farge. Fruktig lukt med en god del sødme. Smak: Litt skarp (sitrus?), ikke spesielt lang ettersmak. En relativt lys og lett cognac, som leder tankene på smaksopplevelser i en fransk cognackjeller. En god opplevelse.
Arnstein
Strågul farge, briljans. Lukt av grønn eple og fuktig (cognac)-kjeller. Smaken har passe sødme, med mye innslag av frukt, eple og sitrus. En frisk og elegant cognac med en relativ lang ettersmak.

Delamain Single Vineyard Collection, Gensac la Pallue
Kjetil
En brunlig, briljant cognac med en fløyelsmyk og søtlig duft med mye krydder, spesielt pepper. Den har et bløtt anslag som er svakt voksende. Smaken domineres også av krydder, og den er relativt mineralsk. Litt uvant til å være Delamain. Ettersmaken er lang og meget behagelig. En cognac med en meget behagelig lukt, men litt utypisk Delamain på smak.
Frank
Middels mørk med brillians. Lukt: Frisk lukt av sitrus og vanilje. Smak: Ikke samme friskhet som lukta, men likevel god. Tørr, ganske mineralsk. Ganske rolig anslag, lang ettersmak. Mye god konjakk til fornuftig pris.
Joar
Briljans. Kobberfarget. Ekstraordinær god duft med innslag av sitrus. Sødmeaktig. Fyldig. Hint av pepper. Smaken derimot har lite sødme i seg, på grensen til mineralsk. Samtidig er den bløt. Ganske lang ettersmak. Lukta er typisk Delamain, men litt ny på smak fra dette kvalitetshuset i Jarnac.
Tor Anders
En innbydende lukt skaper forventninger om en kvalitetscognac, slik vi kjenner dem fra denne produsenten. God på smak, en behagelig opplevelse fra negocianten i Jarnacs trange gater.
Arnstein
Karamellfarget cognac med god briljans. Sødmefylt lukt med innslag av sitrus og krydder. Bløtt anslag, men etter hvert tørr. Krydder også i smaken. Bra lengde. God cognac, men litt for tørr etter min smak.

Bache Gabrielsen Pure & Rustic XO single Estate
Kjetil
En brunlig, klar cognac med frisk, fruktig duft av sitrus og tørket frukt. Kjenner også en aning krydderlukt. Meget lite alkoholstikk til å være så sterk. Den har et behagelig anslag med mye og fruktig smak av sitrus og tørket frukt. Også her aner man kryddersmaken. Ettersmaken er lang. Dette er noe av det mest spennende jeg har smakt på lenge. BG har her laget et cognac for ”kjennere” som absolutt tåler en så høy alkohol prosent.
Frank
Lukt: Sødmefylt, sitrusaktig, moden lukt som ikke bærer preg av alkoholstyrken. Smak: Dette er en smaksbombe! Var litt usikker på om ikke alkoholstyrken skulle kvele denne konjakken, men det gjør den slettes ikke. Her kommer kryddersmaken godt fram. Nydelig pepper-smak sammen med det mer sødmefylte. En god smakskombinasjon. Virkelig en konjakk å anbefale til en meget fornuftig pris.
Joar
Gyllen med brunskjær. Meget god lukt som både er frisk og sitruspreget samtidig som den har tønnepreg. Innslag av krydder og tørka frukt. Du kjenner at cognacen har høy alkoholprosent når du får den i munnen, men er uten spritstikk og føles veldig god. Likevel er den vel sterk for meg. Her er veldig mye smak. Til denne prisen har Bache Gabrielsen skutt bortimot blink. Veldig spennende! Cognac Brut er helt OK så lenge den er 20-30 år gammel. Det er den definitivt ikke når den er under 10 år.
Tor Anders
Smaken preges av at dette er en gognac med en alkoholstyrke godt over det vanlige, men den er likevel ikke ubehagelig preget av styrken - snarere tvert imot er dette en svært god cognac som gir mye for pengene. Kjenner en aning av krydder, denne cognacen oser av kvalitet.
Arnstein
Brun og klar. Lukt av eik, sitrus og litt melon? Lukta avslører ikke alkoholstyrken på denne cognacen. Smaken er kraftig - eik og krydder. Viser styrke. Lang ettersmak. Her får du mye for pengene! Min anbefaling: Drikk denne i små mengder - du har en hel kveld av ett glass!

Gaustatoppen XO
Kjetil
En brunlig cognac med en mineralsk, søt, men litt tam lukt. Anslaget er bløtt og smaken er søt og svakt voksende. Smaken domineres av vanilje, karamell og frukt. Middels lang ettersmak. En helt ordinær cognac, men den har sikkert sitt marked.
Frank
Lukt: Mye sødme, kanskje noe preget av karamell. Litt kvass. Smak: Holder helt grei standard. Savner et noe kraftigere anslag og noe mer smak generelt. Dette er en konjakk som svært mange vil like, men som kanskje blir litt for ordinær for den som ønsker noe spesielt.
Joar
Gir med sin mørke farge og høye flaske direkte assosiasjoner til Bache Gabrielsen XO, men innholdet klarer ikke helt å følge opp. Lukta er forholdsvis flat uten at man klarer å skille bestanddelene. En søt cognac med mye karamell som helt sikkert egner seg å nyte utendørs på toppen av et av Norges høyeste fjell. Det som blir spennende, er å følge hvordan denne cognacen utvikler seg inne i fjellet på Gaustatoppen.
Tor Anders
En OK cognac som neppe har noen tydelige karakteristiske trekk, utover at den er en grei cognac til kaffen med en farge, lukt og smak som mange vil sette pris på. Cognacen kan ha potensiale til å få mer særpreg, noe den per i dag ikke har.
Arnstein
Gylden brun cognac med sødmefylt lukt av frukt og vanilje. Bløtt anslag med mye sødme, middels lengde. Fin avslutning. Smaken er ganske ordinær men historien bak er spesiell.


De fire cognacene vi testet var Bache Gabrielsen Pure & Rustic XO single Estate, Delamain Single Vineyard Gensac la Pallue, Dudognon Réserve des Anctêres og Gaustatoppen XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bache Gabrielsen Pure & Rustic XO single Estate Delamain Single Vineyard Collection, Gensac la Pallue Dudognon Réserve des Ancêtres Gaustatoppen XO

Neste møte: 17. september hos Kjetil.

Møteoversikt