Møte lørdag 16. april 2005

Møtested: Hos Arnstein
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

Lørdag 16. april var ICC samlet i Haugvegen. Verten hadde forberedt seg godt, med hensyn til mat og drikke.

Vinmonopolet hadde nylig lansert sin nye cognac-linje, kalt "brut". Dermed var det liten tvil om hvilken type cognac som skulle testes denne kvelden. Verten hadde plukket ut to cognacer fra brut-serien, altså cognacer uten tilsetninger:

Vurdering


Jon Bertelsen Light XO Special Edition 46%
Kolbjørn
Blek, strågul cognac. Fruktig duft med innslag av tørkede frukter, svisker og mandler. Den stikker litt i nesen. Cognacen er brennende når den kommer i munnen. Aromaene kommer noe etterhvert. Tørr. Synes ikke at den gir en spesielt behagelig smaksopplevelse - ikke for min gane.
Kjetil
Blek gul, blek cognac med en mild, fruktig lukt med en aning banan og rosin. Et søtlig anslag med en noe særegen smak av tørket frukt Kort ettersmak. En tørr og uferdig cognac, uten finesse eller body. Ikke min smak. For ung til å være Brut?
Frank
Lukt: Forholdsvis rund. Lakris, fruktig med en aning banan. Smak: En meget tørr cognac. Synes det er for mye alkohol i den, og dette gjør at smaken ikke kommer godt fram. Den mangler "body". Har et ganske kraftig anslag, men smaken faller raskt. En noe skuffende cognac.
Joar
Light gul farge. Lukta forteller at dette er en ung cognac, og det er vanskelig å finne hva det lukter, men synes å kjenne innslag av mandel. 46 prosent er for sterkt, iallfall for en cognac som ikke er eldre enn denne. Det tar bort mye av cognac-gleden. Dette er ikke behagelig - tørr og ikke stort mer. Mangler kropp. Ikke verdt pengene.
Tor Anders
Gulbleik farge, ikke tiltalende. Lukt: Bra sødme, mindre stikkende enn alkoholstyrken skulle tilsi. Smaken faller fort, ikke spesielt særpreg selv om alkoholstyrken ikke skjemmer cognacen. Mer pregløs enn spritaktig, anbefales ikke som noen spesielt god opplevelse.
Arnstein
Lys, strågul farge. Beskjeden lukt av frukt og en aning sitrus. Relativt smaksrik, men likevel lett, ung og tørr. Moderat til kort lengde. Denne er for ung.

J. Normandin-Mercier Petite Champagne
Kolbjørn
Lys brun cognac. Dyp floral duft - hint av overmodne bananer. Mye eik. Bløtt anslag, stigende smakskurve - moderat varighet. Bananfornemmelsen fra dufta finnes igjen i smaken. Mangler noe fylde og kompleksitet.
Kjetil
En lysebrun, klar cognac med en bløt, fruktig lukt. Den har et middels skarpt anslag og smaken er svakt voksende og fyldig, fruktig. Ettersmaken er middels lang. Cognacen utvikler seg behagelig i munnen. Ingen topp cognac, men helt grei.
Frank
Lukt: Nydelig, tropiske frukter, overmoden banan. Sødmefylt og rund. Smak: Også denne er forholdsvis tørr, men ikke så tørr at smaken "kveles". Har fruktighet i seg. Den har et forsiktig anslag, men kommer etter hvert uten å ha den helt lange ettersmaken. Normandin Mercier har mye god cognac, og jeg synes slettes ikke at denne gjør skam på produsenten.
Joar
Også dette en forholdsvis lys cognac, tiltalende. God lukt, noe sødme. Forsiktig anslag, ettersmaken middels lang. For liten fylde etter min smak, men likevel ganske god. Dette er ikke en cognac du sier "løp og kjøp" om. Forventer mer ut fra pris og produsent.
Tor Anders
Lys gyllen farge, noe barskere på smak enn Berthelsen, en aning av brent, en god del lukt og et behagelig førsteinntrykk. Mellomlang smak. Kanskje ikke veldig særpreget, men uansett en cognac med bra smak som gir anledning til ettertanke.
Arnstein
Ravgul farge. Sødmefylt lukt av tørket frukt, rosin og fat. Behagelig, mykt anslag. Vokser litt, men mangler skikkelig fylde. En god cognac, men den er vel for dyr?


Brut - her representert ved J. Normandin-Mercier og Jon Bertelsen. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
J. Normandin-Mercier Petite Champagne Jon Bertelsen Light XO Special Edition

Møtelyden ble etter prøvesmakingen servert laks i pasta, tilberedt i wok. Salat og hvitt brød som tilbehør. Konklusjonen etter kveldens arrangement må være at verten traff møtelyden bedre med maten enn med drikken.

Neste møte: ICC-tur til Småværet i Flatanger 27. - 29. mai.

Møteoversikt