Julebord lørdag 20. november 2004

Møtested: Hos Tor Anders
Til stede:  Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein.

For første gang i ICCs historie ble det servert tradisjonell norsk julemat på julebordet. Lutefisk, ribbe og pinekjøtt sto på menyen. Som vanlig hadde Kjetil nedlagt et stort arbeid i tilbereding av bordets fristelser, godt assistert av Frank - som viste seg å beherske langt mer i denne sammenheng enn å varme opp ertestuing.

Ettersom minst to av klubbens medlemmer nærer en dyp skepsis til lutefisk som menneskeføde, knyttet det seg en viss spenning til hvordan denne retten generelt ville bli mottatt. Det tjener kokken og hans assistent til ære at lutefisken med tilbehør gikk ned på høykant også hos disse to medlemmene.

Noen ord om kveldens to cognacer:

Årsmøtet forut for testingen og maten forløp ellers uten stor dramatikk. ICCs arbeid med Steinkjer bys jubileumscognac i 2007 er det store prosjektet som medlemmene har fokus på i tiden framover, foruten det berikende sosiale samværet på medlemsmøtene gjennom året. Medlemmenes tanker gikk til Kolbjørn, som ikke hadde mulighet til å delta og som dermed ble mange opplevelser fattigere. Til tross for hans fravær maktet medlemmene på en fremragende måte å framføre O helga natt i friluft ca. kl. 01.30.

Julematen ble som nevnt mottatt med ovasjoner av medlemmene, som mellom ribba og pinnekjøttet måtte legge inn en times pause - som ble benyttet til å se råfilm fra klubbens reise til Cognac i september.

Vurdering


Jean Fillioux Très Vieux
Kjetil
En brunlig cognac med briljans. Lukta er floral og meget behagelig, dog med en noe mineralsk undertone. Anslaget er meget bløtt og behagelig, med en svakt voksende smak som holder lenge. Dette er en sødmefylt og behagelig cognac med et floralt preg, og den har en flott avslutning. En flott cognac, men kanskje en aning mild etter min smak.
Frank
En middels lys cognac. Lukta heller over mot det florale. Fiol? Men finner også en aning aprikos. Smak: Godt anslag, mye smak, men ikke for kraftig. Floral. Smaken vokser og ligger lenge. En mild og god cognac. Savner overgangen mot krydder. Uansett en meget god cognac som absolutt anbefales.
Joar
Tiltalende farge av mahogny. Spennende floral duft med innslag av syrin. Her fornemmes også mandel og trevirke. Rik på smak. Middels anslag men ganske lang ettersmak. Sødmefull med sitrus i finishen. En god cognac langt over gjennomsnittet.
Tor Anders
En relativt lys cognac, med en litt forsiktig, men behagelig lukt. Kanskje en aning av sitrus, generelt et svært godt førsteinntrykk. Smaken er sval og innbydende, ingen bratt smakskurve, men smaken varer en god stund. En svært god cognac, men kanskje ikke helt i klasse i forhold til prisen.
Arnstein
Medium gylden farge. En sødmefylt og behagelig duft med kraftig innslag av mandel. Kjenner også en aning blomster. Forsiktig anslag, floral. Smaken har en viss stigning, og smak av frukt (eple) kommer et stykke ut i smakskurven. Lang ettersmak. En relativt lett cognac, men absolutt med gode kvaliteter.

Camus Napoléon
Kjetil
En brun og klar cognac med en søt, fruktig lukt med sitrus og anis. Den har et bløtt, noe tamt, anslag og er svakt voksende. Smaken er søt og fruktig, og middels lang. Dette er en mild og behagelig cognac, men mangler særpreg.
Frank
En rød-brun, nokså mørk cognac. Lukt: Moden, ingen spritlukt. Er sødmefylt, kanskje mer søtlig. Aning sviske og mandel. Smak: Fruktig med en aning anis. Middels anslag. Er nok tilsatt søtningsmiddel. En klassisk cognac uten noe spesielt særpreg.
Joar
Farge som mørk kobber. Ganske mye lukt som er dyp og varm. Fullstendig fravær av alkoholstikk. Fruktig. Forsiktig anslag med middels lang ettersmak. En vintercognac som helt sikkert mange vil like, men som kanskje ikke er særlig spennende. Klassisk, men dessverre litt for søt.
Tor Anders
Dyp, rødbrun på farge, med innslag av noe brent. Fyldig, søtt og bløtt smaksanslag, men ettersmaken verken lever eller varer særlig lenge. Cognacen vil imidlertid oppleves som god av mange, den er nok en sikker etter middagen-cognac i festlige lag.
Arnstein
Mørk rødlig farge. Behagelig, sødmefylt (mørk) lukt med innslag av tørket frukt (svisker). Middels kraftig og varmt anslag, men ingen stigende smakskurve. Synes ikke den er for søt. En tradisjonell cognac, behagelig, men uten særpreg.


Jean Fillioux Très Vieux - en lekkerbisken fra en kvalitetsprodusent i Grand Champagne. Camus Napolèon - verdens mest solgte napoleon fra en produsent som har bidratt til å fornye cognac som produkt. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Jean Fillioux Très Vieux Camus Napoléon

Neste møte: Hos Frank (januar/februar 2005).

Møteoversikt