Møte lørdag 5. juni 2004

Møtested: Hos Kolbjørn
Til stede:  Kolbjørn, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein. Kjetil kom innom senere på kvelden.

ICC har tegnet avtale med Steinkjer by`s jubileumskomitè om produksjon av jubileumscognac i anledning byen 150 årsfeiring i 2007. Vi er i en prosess der vi vurderer aktuelle samarbeidspartnere og cognachus. En del av denne prosessen er tur til cognac høsten 2004 for å sondere miljøet og knytte ytterligere nettverk. Med dette som bakteppe var gjengen samlet til medlemsmøte hos Kolbjørn 5 juni. Det skal ikke stikkes under en stol at repertoiret de siste møtene har hatt til dels meget høy kvalitet, noe verten nok følte et viss press på å leve opp til – etter som det er verten som legger det faglige programmet.

Også denne gangen ble 3 cognacer presentert, nemlig Château de Montifaud VSOP (kr. 347,-), Brillet Cognac Réserve VSOP (kr. 339,-) og Paul Giraud Vieille Réserve (kr. 697,-). De to første cognac-husene har vi testet dyrere cognacer fra tidligere (se presentasjon av husene på tidligere tester). Spenningen knyttet til disse to cognacene lå først og fremst til hvilken kvalitet og karrakter disse to kvalitets-husene kunne greie å frambringe i det rimeligere VSOP-sjiktet. Paul Giraud er for oss et hittil ukjent blad. Flere entusiaster har anbefalt den i innlegg på vår gjestebok. Bl.a. har Alan Klo gitt den score 97 i test på sin hjemmeside. Dette er en liten produsent med kun 35 ha vinmarker beliggende i byen Bouteville i hjertet av Grande Champagne. Vi har sparsommelige opplysninger om produsenten, men kjenner til at druene høstes for hånd og at cognacen lagres på limousin-fat. Vi hadde store forventninger.

Vurdering


Paul Giraud Vieille Réserve
Kolbjørn
Lys brun-gyllen med brillians. Henger svært lenge ved glasset. Dyp blomsterpreget duft - sammensatt og harmonisk, dog med hint av banan og stikkelsbær. Fyldig, men ganske bløtt anslag. Stigende smakskurve og svært lang ettersmak. Komplekst preg med aning av fersken, sitrus og krydder i finishen.
Frank
Lukt: Aprikos og et floralt snev - roser? Smak: Fruktig i utgangspunktet uten altfor mye sødme. Et rolig anslag. Smaken kommer sterkt. Ganske røff. Avsluttende mineralsk. Lang ettersmak. En meget god cognac..
Joar
Innbydende gylden farge. Cognacen danner et fint hengemønster i glasset. Munnen flommer over av vann når lukten når deg. Her er mye og god lukt av sitrus og aprikos samt innslag av roser. Smaken er ekplosiv og varer herlig lenge. Dette er en sødmefylt cognac der smaken av fersken er nokså fremtredende. En liten aning mineralsk i den aller første munnfullen. En virkelig god cognac!
Tor Anders
Litt sviske i lukten? Rund, mild, litt søt og innbydende. Fløyelsmykt anslag, med kompleks smak - aning av fersken eller sitrus. Noe kortere ettersmak enn forventet. Fruktig, en cognacoppplevelse i det ypperste sjikt.
Arnstein
Relativt lys gyldenbrun cognac med en kraftig lukt av sviske og rosin. Markan anslag, en aning syrlig og med smak av fersken og stikkelsbær. Relativt lang ettersmak som er en aning mineralsk mot slutten. En meget god cognac, både på lukt og smak.

Brillet Cognac Réserve VSOP
Kolbjørn
Lys, koppergyllen cognac. Lett blomsterpreget duft, virker moden til å være VSOP. Lett, bløtt anslag med ganske lang varighet. Mild med floralt preg. God VSOP - godt kjøp!
Frank
Lukt: Vanilje, noe stikkende, mangler kanskje litt særpreg. Smak: Har en rund smak, ganske mye sødme, men mindre enn i Montifaud sin. Noe eikepreg. Grei ettersmak. Dette er en bra VSOP!
Joar
Lys gyldenrød. Duft av appelsin og røyk. Du finner ikke veldig mye særpreg, men lukten er ganske god. Smaken har fin fylde, og er etter min smak passe sødmefylt uten å bli for komersiell. En meget god VSOP som er verdt pengene.
Tor Anders
Noe stikkende på lukt ved første møte, ikke særpreget, men heller ikke vond. Smaken er rund og avdempet, slett ikke verst til å være en VSOP i denne prisklassen.
Arnstein
Markant rød farge. Litt stikkende lukt, vanilje. Rund og god smak, mild og litt sødmefylt. Brukbar ettersmak. Dette er et godt kjøp i denne prisklassen.

Château de Montifaud VSOP
Kolbjørn
Middels mørk, rødgyllen cognac. Lett fruktig duft, litt yngre sammelignet med Brillet VSOP (?). Lett, sødmefylt anslag - moderat varighet. Behagelig cognac, men litt lite karrakter. Verdt prisen!
Frank
Lukt: En aning av blomster, kanskje noe stikkende, litt uferdig. Smak: Et godt anslag, Mye sødme, for mye. Ikke så særlig lang ettersmak. En grei VSOP, men for søt etter min smak.
Joar
En gyldenrød cognac. Forholdsvis beskjeden lukt og en tanke rå. Den første smaken gir inntrykk at den er noe dvask. En cognac med fravær av karakter og som er alt for søt for meg.
Tor Anders
Ikke stor forskjell på luktintrykket på denne og Brillet VSOP når de prøves etter hverandre. Kanskje litt mer stikkende denne, med et litt uferdig preg. Smaken er god og nokså sødmefylt.
Arnstein
Litt mørkere farge enn de andre to. Litt stikkende lukt, litt rå. Mye sødme, men også floral og harmonisk. En smak som kanskje passer det norske publikum. Middels lang ettersmak. Dette er en cognac etter min smak, men den er nok vel søt.Verten hadde jubileumscognac i tankene da han plukket ut kveldens smaksprøver. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Château de Montifaud VSOP Brillet Cognac Réserve VSOP Paul Giraud Vieille Réserve

Neste møte: 28. august hos Kjetil.

Møteoversikt