Møte fredag 30. januar 2004

Møtested: Hos Arnstein
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Årets første møte ble arrangert i Haugvegen. Det var en blid og spent gjeng som ankom møtet fredag kveld. Etter at kveldens sakliste var unnagjort, var det tid for presentasjon av cognac:

Alle kveldens cognacer ble introdusert på Vinmonopolet høsten 2003. De kommer fra cognachuset L&L, og inngår i deres serie på fem cognacer, kalt "Les Crus du Cognac". Alle er av XO kvalitet, og er "rene" produkter fra fem av de beste områdene i Cognac. Vi har testet to av dem tidligere, i kveld var turen kommet til disse tre:

Vurdering


L&L Lafragette XO Bons Bois
Kolbjørn
Mellomgylden cognac. Ganske lett duft. Litt fruktig preg (uten å virke ung), noe mandel og vanilje. Mildt anslag - men kommer etterhvert. Blomster og krydder - tørr. Balansert, men ganske lett cognac. Artig bekjentskap!
Kjetil
En brunlig, klar cognac med en lukt av banan og svisker. Lukta er fyldig, men en aning besk. Den har et stramt anslag og er svakt voksende. Cognacen er fyldig, med en spiss ettersmak, som er middels lang. En ganske uvanlig cognac, noe tørr. Litt dyr.
Frank
En middels mørk cognac. Innbydende lukt. Sødmefylt. Aner sviske, plomme. Den har et ganske kraftig anslag, smaken ligger lenge i munnen før den dør sakte ut. Fruktpreget er tydelig. Egentlig ganske tørr. Absolutt en god konjakk.
Joar
Gulgylden farge med briljans. Avdempet luktinntrykk, sødmefylt, innslag av krydder og frukt - en nydelig duft som gjenspeiler at cognacen har ligget mange år på fat. Fyldig smak, selv om anslaget er forsiktig. Stiger etter hvert og varer ganske lenge. En mild, flott cognac med toner av blomster og krydder.
Tor Anders
Umiddelbart litt stikkende lukt, men mer avdempet etter hvert. Aning av vanilje? Smaken har et mildt og godt anslag - svak, men vedvarende ettersmak som ikke innfrir forventningene til en 30-åring. Likevel en cognac som gir en opplevelse langt over mye av det vi har smakt så langt.
Arnstein
Mellombrun, med en klar, sødmefylt lukt. Hint av sviske. Moderat anslag, voksende. Lukta var sødmefylt, men smaken er tørr. Relativt lang varighet. Et artig bekjentskap fra Bons Bois.

L&L Lafragette XO Petite Champagne
Kolbjørn
Mellomgylden cognac. Dyp lukt, blomster og eik. Kraftig anslag, rund og vellagret, krydder i finishen. Varer ikke så lenge som anslaget bebudet.
Kjetil
En brunlig cognac med briljans. Den har et floralt preg med mye fiol lukt. Den har et bløtt anslag som er sterkt voksende. Den har en bløt og fin smak som varer lenge og holder seg frisk hele tiden. En flott cognac.
Frank
Middels mørk, brilliant. Lukter heller ikke så voldsomt mye, men har en klar floral lukt hvor fiol er dominerende. Et ganske forsiktig anslag. Smaken vokser og ettersmaken er lang. Finner innslag av både mineral og frukt. Snev av kompleksitet. En nydelig konjakk.
Joar
En ganske lys, gylden cognac med briljans. Ganske tøff i stilen i forhold til forgjengeren Bon Bois. Her er mye lukt med tydelig innslag av fiol. Mye smak som kommer med en gang. Fyrring, noe innslag av mineral og krydder.
Tor Anders
Lukt: Mild, men på samme tid fyldig. Et lite innslag av banan kan anes i begynnelsen av luktopplevelsen. Smaken er god - fyldig og kompleks, og ettersmaken er både lengre og bedre enn Lafragette Bons Bois.
Arnstein
Mellombrun, litt rødlig farge. Meget behagelig lukt av blomst, men også hint av vanilje. Kompeks. Både sødmefylt og fruktig smak som vokser utover i smaksopplevelsen. Den har lang varighet og er frisk. En meget god cognac.

L&L Lafragette XO Fins Bois
Kolbjørn
Lys, gyllen cognac. Ganske mye, men litt syrlig og besk duft, minner litt om ryllik (blomsterurtI Tørt, men kraftig anslag - moderat varighet. Noe mineralsk preg, hint av stikkelsbær.
Kjetil
En brunlig cognac med briljans. Den har en mild, mineralsk lukt. Anslaget er bløtt og fruktig og smaken er søtlig og svakt voksende. Middels lang ettersmak. Bra cognac, bedre på smak enn på lukt.
Frank
Også en ganske mørk konjakk. Lukta er sødmefylt, og for meg er vaniljelukta tydelig. Smaken har et noe mineralsk preg med en aning krydder mot slutten. Også en konjakk å anbefale!
Joar
Briljans, tiltaltende gylden farge. Varmt og fruktig luktinntrykk. Virker forholdsvis ung til tross for at også denne har ligget sine 20 år på fat. Her er mye smak, men den daler relativt raskt. For søt for meg, ikke distinkt nok i smaksbildet.
Tor Anders
Litt småbesk lukt, ikke utpreget rund, men OK. Bløt, fyldig og god smak som ligger behagelig i munnen, likevel uten å gi den helt store opplevelsen. Men jevnt over en god cognac.
Arnstein
Mellombrun. En tørr, stram og syrlig lukt erstattes av et rikt anslag når du får den i munnen. Her er sødme, frukt og bær. Moderat lengde. Absolutt en cognac etter min smak.Tre cognacer fra L&L's serie "Les Crus du Cognac". Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Petite Champagne Bons Bois Fins Bois

Ytterligere saker :

Neste møte: 13. mars. Sted avtales senere.

Møteoversikt