Julebord lørdag 22. november 2003

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Årets høydepunkt ble nådd da ICCs medlemmer møtte opp hos Joar i Inderøy i anledning Julebordet 2003. Forventningene var store til både mat og drikke. For å ta det viktigste først; julebordets cognacer:

 

Vurdering


Ch. Montifaud Cognac An 2000
Kolbjørn
Rødgyllen cognac med brillians. Meget floral, sødme- og vaniljefylt duft. Fyldig og bløtt anslag. Rund. Lang smakskurve. Spesifikk karakter!
Kjetil
En meget mørk brun cognac med briljans. Den har en søtlig lukt med et fruktig preg. Karamell! Anslaget er avdempet og smaken er søt og fruktig. Ettersmaken er middels lang. Totalt sett en god cognac, men litt for søt etter min smak.
Frank
Lukta er sødmefylt. Blomster- og fruktlukt er tydelig. Også smaken er sødmefylt. Den er mild og har et godt anslag. Smaken ligger ved ganske lenge. Fyldig og rund. God! Tydelig at Petite Champagne gir et annet særpreg enn Grand Champagne. Har en noe søtere og mindre sammensatt smak.
Joar
Den runde: Gulbrun og briljant som de øvrige to i testen. Ikke svært mye lukt, men inntrykket er varmt og søtt, og smaken er rund og fyldig, men litt for søt for meg. Innslag av frukt - kan det være plomme? Etter mitt skjønn en svært god, typisk cognac fra Petite Champagne som etterlater seg et inntrykk av å være en tanke komersiell. I høyeste grad et trivelig bekjentskap men som utfordrer i liten grad. Lett å like.
Tor Anders
En cognac med en smak som er dempet, rund, litt søtlig og fyldig. Middels ettersmak, behagelig og avdempet, en svært god opplevelse fra en produsent som også tidligere har gitt store cognacopplevelser.
Arnstein
Klar, mørk gyldenbrun, med en søt og varm lukt med hint av rosin. Avdempet anslag, fyldig og søt med relativt lang ettersmak. Dette er en flott cognac fra Ch. Monifaud, litt bløtere enn XO-varianten fra samme produsent.

A.E. Dor Vieille Reserve No 8
Kolbjørn
Varme og mørkebrune farger – også denne henger lenge ved glasset. Lukt av vellagret, men frisk cognac. Svært kompleks og krydderfylt luft med innslag av tørket frukt, svisker og rosin. Smaksrikt og usedvanlig kraftig anslag der smaken fortsetter å vokse i munnen. Kompleks – antydning til ranchio. Mye alkohol – hvordan påvirker dette smaksopplevelsen ? Overraskende lite synes jeg. Stor opplevelse – yppig fransk kavaleri!
Kjetil
En mørk brun og klar cognac med et floralt preg. Den har mye og kraftfull lukt, meget maskulin. Anslaget er meget kraftig, den nesten eksploderer i munnen, og den har et mineralsk preg, og ettersmaken er lang. Dette er en kraftig og smakfull cognac med et meget maskulint preg.
Frank
Lukta er dominert av krydder. Ganske tøff lukt, maskulin. Innbydende. Anslaget er kraftig. Synes at søt lakris, anis er framtredende. Kryddersmaken er tydelig, men aner også et snev av mineral. Dette er også en cognac i toppklasse og må bare smakes.
Joar
Den tøffe: Gulbrun farge. Stor briljans. Kraftfull lukt. Tøff og maskulin som gjenspeiles av alkoholprosenten på 47. Krydder og innslag av mineral. Den gir deg et tøft og kraftig anslag. Innslag som tenderer mot rancio. En moden cognac som utfordrer deg og som gir deg store opplevelser og fanfarer og marsjer med på kjøpet. En svært god cognac, full av power. For den viderekommende i cognacens verden.
Tor Anders
Frisk lukt, som likevel gir et modent inntrykk. Smak: Et kraftig anslag, men kanskje litt kortere enn forventet. Absolutt en kompleks og god cognac som ligger klart i det øvrige sjikt av det vi har smakt så langt.
Arnstein
Klar, mørk gyldenbrun. En meget behagelig lukt av søt lakris og fiken. Kraftig anslag. Kompleks, krydder og mineral. Lang varighet. En kvalitetscognac fra A. E. Dor.

Delamain Grande Champagne Reserve de la Famille
Kolbjørn
Mørk brun cognac med brillians. Den henger usedvanlig lenge ved glasset. Dyp bløt lukt med balansert intensitet. Svært rik på blomsteraromaer og krydder. Hint av lær. Cognacen får ganen til å løfte seg på en sky av velsmak. Fyrrig og kompleks. Krydder i finishen. Smakskurven fortoner seg som evig stigende.
Kjetil
En mørk brun cognac med en mild og avbalansert duft av krydder og blomst. Den har et fløyelsmykt anslag som er sterkt voksende med et vell av smaker. Smaken sitter meget lenge. Dette er en tydelig vellagret cognac fra Grande Champagne.
Frank
En gylden, rød-brun cognac. Lukt: Sviske, krydder, lakris (anis). Mild. Smak: Et godt anslag, nydelig og lang ettersmak. Et vell av smak, sammensatt, ranchio. Alt er bare flott med denne cognacen. Balansert og mektig! Delamain lever opp til sitt rykte.
Joar
Den elegante: Overraskende gylden gulbrun til å være så gammel. Briljans, og den "henger" ekstremt lenge i glasset. Kompleks, mettet lukt, varm, rund, bløt og dyp som gir deg en enorm opplevelse. En eksplosjon av smak så snart du får den i munnen og som underbygger det du lukter. Den er der med en gang og har en enorm men elegant kraft i seg etter så lang tid på fat. Fruktig, vanilje, krydder - det er vanskelig å finne de spesifikke smaker, men dette er en cognac med en smakspalett som er ekstremt rik og som varer lenge samtidig som den stiger og stiger. En fantastisk cognac!
Tor Anders
Gylden farge, henger svært lenge i glasset. Bløt, kompleks og fyldig lukt. Smaken kommer fort og gir en fantastisk opplevelse, alderen tatt i betraktning er denne cognacen både frisk og modent innbydende på samme tid. En briljant cognac, kort og godt.
Arnstein
Mørk rødbrun med briljans i fargen. Varm, sødmefylt lukt med hint av rosin, krydder og mandel. Smaken er umiddelbar, meget kompleks og med lang varighet. Dette er en tvers igjennom balansert cognac. Meget vellykket!


Det gikk et lite gisp gjennom testpanelet da disse tre cognacene ble presentert og satt på bordet - Ch. Montifaud Cognac An 2000, A.E. Dor Vielle Reserve No 8, Delamain Grande Champagne Reserve de la Famille. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Ch. Montifaud Cognac An 2000 A.E. Dor Vieille Reserve No 8 Delamain Grande Champagne Reserve de la Famille

Etter å ha foretatt prøvesmaking av disse utsøkte julebordscognacer, var det klart for et storslått julebordmåltid - planlagt, kokkelert og tilrettelagt av komitéen for matservering, ledet av Kjetil. Menyen var som følger:

Det ble et meget hyggelig julebord, der ICC`s klokkeklare stemmer også i år fremførte "O helga natt" til naboenes forlystelse.

Neste møte: 30. januar hos Arnstein.

Møteoversikt