Test av julecognacer tirsdag 18. november 2003

En aldri så liten sprekk i forkant av julebordet eller starten på en tradisjon ? I likhet med i 2002 lanserer Vinmonopolet et lite knippe julecognacer på sitt bestillingsutvalg. Cognacene er tappet på 50 cl flasker og markedsføres til en pris fra 294 til 350 kroner. En mulighet for Ola Dunk til å stifte bekjentskap med prestisjeprodusenter hvis produkter vanligvis ligger i et ganske annet prisleie. Er julecognac et markedsføingsgimick eller et hyggelig tilbud for å tilfredsstille et udekket behov ? ICC søker ufortrødent å bringe klarhet i slike forhold (eller som onde tunger vil hevde, finne nok et påskudd for å fukte sine ganer). Kolbjørn stilte tirsdag 18 november i sakens anledning sine lokaler til disposisjon.

Vurdering


Jean Fillioux Christmas Cognac XO (kr. 350,-)
Lys strågyllen cognac. Mye lukt med flyktig, fruktig og lett preg. Hint av bitre mandler. Bestemt anslag, svakt stigende smakskurve og moderat varighet. Lett mineralsk preg. Litt ung.

Bache Gabrielsen cuvèe de noel Vieille Reserve (kr. 294,-)
Mørk rødgyllen cognac. Relativt dyp og kraftig duft. Stenk av banan. Søtlig. Moderat anslag og middels lang varighet. Kraftig og søtlig, dog uten personlighet. En typisk Bache. Norsk i stilen og muligens den mest typiske julecognacen blant de testede.

Ragnaud Sabourin – Christmas Cognac (kr. 340,-)
Lys, klar cognac. Lite lukt. Ung og med et syrlig, fruktig preg. Ganske svakt anslag og forholdsvis lite smak og ettersmak. Ungt og litt syrlig preg. Litt skuffende. Kanskje særlig ut fra forventninger. Vi vet hvilke små vidundere denne produsenten egentlig er i stand til å frambringe.

Christmas Cognac – Leopold Gourmel XO (kr. 340,-)
Mørk, gyllen cognac. Rik, floral lukt med hint av mandel, vanilje og tørket frukt. Smaksrik i anslag og fortsettelse. Balansert og harmonisk. Relativt kompleks. Svarer til forventningene.

Delamain Christmas Cognac XO (kr. 350,-)
Mørk, rødlig cognac. Duft som bærer lovnad om kraftig og vellagret cognac. Rikt og fløyelsmykt anslag med stigende smakskurve. En aning krydder i finishen. Dette likte vi!


I likhet med i 2002 lanserer Vinmonopolet et lite knippe julecognacer på sitt bestillingsutvalg. Cognacene er tappet på 50 cl flasker og markedsføres til en pris fra 294 til 350 kroner. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Ragnaud Sabourin - Christmas Cognac Delamain Christmas Cognac XO Bache Gabrielsen cuvèe de noel Vieille Reserve Christmas Cognac - Leopold Gourmel XO Jean Fillioux Christmas Cognac XO

Neste møte: Julebord 22. november hos Joar.

Møteoversikt