Møte lørdag 27. september 2003

Møtested: Furuskogveien 15
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

ICC var nok en gang fulltallig når vi benket oss forventningsfulle ned for å smake kveldens cognacer. Verten hadde valgt ut tre cognacer spesielt beregnet for det norske markedet. To av disse var helt nye på polet mens en hadde vært i salg i ett år. Samtlige er å finne på bestillingsutvalget, men Vinmonopolet i Steinkjer hadde tatt inn en av dem i det lokale tilleggsutvalget.

 

Vurdering


Nordlys XO
Kolbjørn
Lys rødlig cognac. Mye duft, fruktig med hint av rosin og mandel. Forholdsvis ungt preg. Moderat kraftig anslag og middels varighet. Litt tynn, innslag av nøtter. Ingen stor XO, men den forsvarer prisen.
Kjetil
En brunlig, klar cognac med en ren, lett og fruktig lukt med en aning tørket frukt. Den har et bløtt anslag med en fruktig smak som er svakt avtagende. Ettersmaken er middels lang. En fin og bløt cognac til en rimelig pris. Noe ung for en XO.
Frank
Lukt: Mild, fruktig, banan og rosin. Smak: Forsiktig anslag. Smaken kommer sterker etter hvert og ettersmaken er ganske lang. Er en ganske ung konjakk, litt uferdig, en aning fusel. Dette er en konjakk som er populær, og det er ikke vanskelig å forstå det.
Joar
En veldig blank og forholdsvis lys cognac. Beskjeden lukt, innslag av blomst og vanilje. Dessverre noe innslag av fusel. Søtlig smak, banan. Fruktig. En ung cognac som som knapt fortjener betegnelsen XO, men som prisen tatt i betraktning er grei nok.
Tor Anders
Litt uferdig lukt. Smaken er ikke utpreget fyldig og inneholder ikke noe spesielt særpreg utover det jevnt gode. Sett i forhold til flere andre cognacer vi har smakt, er imidlertid dette en svært grei - for ikke å si god - cognac i forhold til prisen.
Arnstein
Lys gylden farge. Søt lukt med innslag av vanilje eller mandel, men avslører også at denne er forholdsvis ung. Smaken er enkel, bløt. Den har middels varighet, før den dør sakte hen... En ung XO, men verdt prisen.

Jon Bertelsen Vintertid XO
Kolbjørn
Lys, gyllen cognac. Mild, blomsterpreget duft. Mildt anslag - lite smak ! Litt skuffet tatt i betraktning hva vi har blitt presentert for fra denne kanten tidligere. Orchestra koster 50 kroner mer. Hvor er logikken i prissettinga (det er jo en kvalitetscognac)?
Kjetil
En lys, klar cognac med en krydderpreget lukt. Den har et skarpt anslag med en vassen smak som er svakt avtagende. Kort ettersmak. Vintertid XO er litt utypisk Leopold Gourmel og faller noe igjennom.
Frank
Lukt: Ganske lite lukt. Syrlig den som er. Smak: Her kan man ane krydder i bakgrunnen. Likevel en litt tam konjakk. Smaken dør raskt ut, og den mangler særpreg. Det er lett å kjenne igjen Gourmel i denne også, men denne kan ikke måle seg med de andre som Bertelsen har. Den anbefales i sammenheng med litt kraftig mat, vilt og fårikål. Det er den for tam til.
Joar
Karakteristisk lys cognac fra Jon Bertelsen. Ingen spesielt god lukt, snarere tvert imot. Innslag av krydder. Bløt/vassen smak, kort hale. Ikke på høyde med Bertelsens tidligere cognacer. Hadde ventet meg en kraftigere lukt og smak, i og med at den markedsføres som en cognac som passer godt etter et kraftig måltid. Skuffende.
Tor Anders
Lys på farge, umiskjennelig Bertelsen ved første øyekast. Relativt svak lukt, og smaken forsvinner ganske fort. En cognac som på ingen måte er i klasse med tidligere cognacer fra Bertelsen og Gourmel, og den er dessuten for dyr! Bertelsen må passe seg så han ikke ender opp med cognacer uten særpreg til alle årets måneder!
Arnstein
Lys gylden, litt lysere enn Nordlys. Svak lukt av krydder og blomster. Middles kraftig anslag. Krydder. Relativt tam smak med middels lengde. Et morsomt tiltak, men jeg får ikke smaksopplevelsen til å stemme med det som står på etiketten. Det finnes bedre kjøp fra Bertelsen.

Harald Haarfagre XO (L&L)
Kolbjørn
Mørk, rødlig cognac. Ganske kraftig duft med hint av krydder, mandel og banan. Fylig anslag og smak som varer. Rund og ganske kompleks. Skal en være kritisk til noe så må det være etiketten og cognacens navn som virker litt tam og ikke yter innholdet rettferdighet. Dette er nemlig en meget god cognac og ditto godt kjøp!
Kjetil
En meget mørk, rødbrun cognac. Den har en fruktig og søt lukt med hint av tørket frukt. Den har et kraftfullt anslag med mye smak som er svakt avtagende. Søtlig. Den har en lang ettersmak som er god og fruktig i munnen. Dette er en kraftfull cognac med mye smak. Et spennende bekjentskap.
Frank
Lukt: Vanilje, rund og tiltalende. Smak: En aning krydder, på vei mot anis? Rolig anslag og smaken ligger lenge i munnen. En kraftig og god konjakk. Passer godt til jul!
Joar
Veldig mørk. Lukten har innslag av krydder, men bærer likevel bud om at dette er en ung cognac. Positivt smaksbilde: Veldig rund, overraskende lang, forholdsvis kraftig. Et nytt og hyggelig bekjentskap.
Tor Anders
Nydelig, søt og mild smak, relativt langvarig. Et lite innslag av noe brent i smaken, smaken er akkurat passe til å etterlate seg et inntrykk av en balansert og fyldig cognac. Fin vare til mørke høstkvelder...
Arnstein
Rødlig gylden farge. Kraftig lukt av krydder, vanilje og blomster. Harald Haarfagre har en mørk, kraftig, litt søt smak. Ikke utpreget kompleks, men har middels/lang varighet. En kraftig cognac som passer bedre til årstiden enn Bertelsens "Vintertid".


Tre XO’er spesielt beregnet for det norske markedet. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Harald Haarfagre XO Jon Bertelsen Vintertid XO Nordlys XO

Neste møte: Julebord 22. november hos Joar.

Møteoversikt