Møte lørdag 16. august 2003

Møtested: Hjemme hos Tor anders
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Vi var atter en gang samlet til møte - denne gang første lørdag i august. Verten hadde plukket tre cognacer fra Vinmonopolets standardutvalg - nærmere bestemt tre VSOP fra tre av de største cognachusene. Alle tre med påtegnelsen VSOP og med en forholdsvis frisk pris, til VSOP'er å være. Her lå det med andre ord an til en komparativ studie av cognacer som ligger noe prismessig i overkant av folkets favoritter. Kveldens tre utvalgte:

 

Vurdering


Rémy Martin VSOP
Kolbjørn
Lys, strågul cognac. Duften er noe søtlig, relativt modent preg til VSOP å være. Stenk av mandel. Moderat anslag og flat smakskurve. Litt skarp / røff. Kurant cognac, den beste i kveldens panel, men definitivt ikke spennende.
Kjetil
En lys cognac med briljans. Elegant og fruktig lukt med et svakt preg av eik. Har et mildt, svakt voksende anslag, nesten som fløyel. En middels lang ettersmak med en fin og god avslutning. En god VSOP.
Frank
Moderat, men moden lukt. Søtlig. Klassisk vanilje. Har et ganske kraftig anslag, men blir fort tam og dør ganske raskt ut. Er tilsatt en del sukker. Blir for søtlig og pregløs. Likevel en OK vsop.
Joar
Gul tiltalende farge. Litt skarp i den første innåndingen, men god. Ganske søt. Ikke en cognac som varer særlig lenge eller som gir deg noe som helst kick, men jevnt god.
Tor Anders
Rund, bløt lukt. Behagelig smak, svakt søtlig og ikke lang ettersmak. En behagelig smaksopplevelse uten å gi det helt store kicket.
Arnstein
Lys, mellom gylden farge. Moderat, behagelig lukt av blomster. Den har en søtlig smak, med et relativt kraftig anslag. Litt tam utover i smakskurven. Meget lett å drikke.

Hennessy Privilège VSOP
Kolbjørn
Relativt mørk VSOP, med røde undertoner. Lite duft, ungt preg - frukt - noe flyktige alkoholer. Mild og balansert cognac, svinner raskt henn.
Kjetil
En matt, rødbrun cognac med en meget søtlig lukt av frukt. Anslaget er mildt, dog litt spisst, og smaken er svakt voksende med en litt syrlig og middels lang ettersmak. En grei VSOP, ikke noe mer.
Frank
Forholdsvis mørk. Lukta er ganske skarp og røper en viss grad av umodenhet. Smak er ganske røff. Har et rolig anslag og smaken utvikles i munnen uten å ta av i særlig grad. Ganske søt på smak. Mange andre vsop'er som er mye bedre.
Joar
Karakteristisk mørk. Men hva er dette da, var den første tanken som slo meg da jeg kjente duften. Et virvar av lukter - søtt, karamell, et sammensirium av mye, kaotisk. Ganske lang hale, syrlig, men ikke en smak som passer meg. Dessverre som forventet.
Tor Anders
Mørk på farge, litt stikkende /småram lukt. Smaken er god, holder seg relativt lenger enn Remy Martin, men ikke over all forventning fra en såpass dyr VSOP.
Arnstein
Mellomgylden farge. Kan ikke si så mye om lukt, den er for beskjeden. Moderat anslag. Både søt og syrlig, men ikke spesielt kompleks. Avtar og dør hen relativt raskt, selv om jeg synes den varer litt lenger enn Rémy martin. Ung?

Martell Medaillon VSOP
Kolbjørn
Mørk brun-rødlig cognac. Moderat luktintensitet, ungt preg - fuselalkoholer i dette her. Innslag av mandel og vanilje. Relativt kraftig anslag, noe fylde og bredde i smaksspekteret - relativt langvarig.
Kjetil
En mørk rødbrun cognac med en litt skap lukt, med et tydelig preg av svisker og rosiner. Har et bløtt anslag som er raskt voksende. En fin, lang og elegant ettersmak. En cognac som smaker ennå bedre enn den lukter.
Frank
Ganske så mørk. Lukta er sødmefyllt, vaniljen er framtredende. Lukter godt. Middels anslag og god lengde. Selv om særpreget mangler, er det likevel en god konjakk. Er nok den beste av de tre vi smakte denne gangen!
Joar
Dyp brun-rød farge. Førsteinntrykket ikke spesielt tiltalende, ja litt skuffende for en tidligere Martell-fan. Finner en liten touch av "Otards VSOP-lukt", selv om den heldigvis ikke er påtrengende. Ganske kraftig anslag, men daler raskt selv om den varer ganske lenge. En all right cognac, men heller ikke mer.
Tor Anders
Mørk, rødbrunlig. Forholdsvis lite lukt, for øvrig nokså pregløs. Passe god smak, lite kompleks, ettersmaken er ikke særlig lang. Ingen enorm smaksopplevelse.
Arnstein
Relativt mørk, gylden farge. Lukta er absolutt tilstede, og den har innslag av mandel. Mildt anslag som vokser litt. Ikke spesielt søt. Moderat lenge. En bra VSOP.Verten hadde plukket tre cognacer fra Vinmonopolets standardutvalg - nærmere bestemt tre VSOP fra tre av de største cognachusene. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Hennessy VSOP Remy Martin VSOP Martell Medallion VSOP

Neste møte: Oktober.

Møteoversikt