Møte lørdag 15. mars 2003

Møtested: Hjemme hos Frank
Til stede:  Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Denne gangen skulle ICC ha sitt møte på historisk grunn. Egge og Ølvisheim er områder som gir historisk gjenklang hos mange. Arrangøren hadde vært på utkikk etter nye cognacer i lengre tid, og Vinmonopolets Randi Skjeflo er en god støttespiller å ha når det gjelder å få produktet til Steinkjer i riktig tid før møtet.

Møtet ble denne gangen også gjennomført i verdige former. Etter smakingen inntok vi et bedre måltid bestående av finnbiff m/tilbehør og bjørnebærpai til dessert. En spansk Rioja akkompagnerte hovedretten. Kolbjørn var ikke tilstede under møtet, men fikk smake på varene noen dager senere. Hans vurderinger er derfor tatt med.

Vurdering


La font de Saint-Preuil Grande Champagne
Kolbjørn
Svært mørk, mahognybrun cognac. Tung lukt, preget av eik og gamle bananer. Hardt anslag, med mye tresmak, moderat varighet, bitter. Lite finish - kan dette kalles cognac ?
Kjetil
En meget mørk cognac med en mild og behagelig fløyelsduft, dog uten det helt store særpreg. Også smaken er mild og lite markert. Middels lang ettersmak, en antydning av brentsmak. En meget tam cognac, helt uten særpreg.
Frank
Svært mørk med en lukt av solbær. Smaken er uventet, tenderer mot likør med tydelig bærsmak. Middels lang ettersmak. En uvanlig, men litt spennende konjakk.
Joar
Ekstrem mørk, den mørkeste konjakken jeg noen gang har sett. Lite eleganse i luktinntrykket. Innslag av karve? Kraftig, men ingen typisk konjakksmak. Du blir tørr i munnen på noen lunde samme måte som når du spiser heggbær. Pregløs. Lite spennende. På grensen til likør.
Tor Anders
Svært mørk, fargen gir assosiasjoner til helt andre typer brennevin enn cognac. Småbesk lukt, dog ikke ram. Smaken preges av litt lite liv, innslag av brent torv. Ikke spesielt spennende cognac, men sikkert grei etter et godt måltid.
Arnstein
Veldig mørk farge, omtrent som Coca-Cola. Lukten minner litt om rødvin, syrepreget og mørk. Bær. Smaken er kraftig og søtlig og bærsmaken er fremtredende. Med enda mer sødme ville dette faktisk bli en fin likør. Middels lang ettersmak.

Cognac Prunier 20 years old
Kolbjørn
Lys, lekker , gyllen farge. Moderat lukt, innslag av eplekjerner og blomster. Rikt og fyldig anslag som vokser i munnen - lang varighet. Innslag av blomst og tørkede frukter. Verdt prisen og vel så det !
Kjetil
En lys, klar cognac med en lett og mild blomsterduft. Et behagelig anslag med en markert og behagelig blomstersmak. Smaken er svakt avtagende med en middels lang ettersmak. En helt OK cognac som minner litt om Leopold Gourmel i stilen.
Frank
Ekstremt lys cognac. Briljant. Sødmefylt og mild lukt. Banan, mandel. Bløtt anslag, blomster. Sterkt voksende ettersmak. Tørr. En god konjakk med særpreg.
Joar
Veldig lys gul, farge. Spennende! Elegant, blomsteraktig lukt med innslag av mandel og kanskje banan. Her er det fullstendig fravær av spritstikk. Minner en del om Gourmel. Smaken er litt forsiktige i starten, så kommer en liten eksplosjon. Varer ganske lenge, men heller ikke mer. Kompleks. En lett konjakk for de lyse sommerkvelder. Definitivt ikke er konjakk du velger til kaffen.
Tor Anders
Svært lys på farge, innbydende lukt, et svakt innslag av mandel kan kjennes. Svakt anslag i smaken, sterkt stigende med en aning av brent tre, forholdsvis kort ettersmak. Likevel en nytelse totalt sett.
Arnstein
Lys aprikosfarget. Kraftig lukt, med innslag av mandel og banan. Søt og elegant. Middels relativt kraftig anslag, og oppleves tørr i forhold til forventningene etter lukta. Mineralsk. Middels lang varighet. Lys og lett, men litt for tørr etter min smak.

Cognac Pierre Croizet XO
Kolbjørn
Moderat mørk, stågyllen cognac. Stikkende lukt, umoden, assosiasjoner til tequila. Moderat anslag og varighet, tørr, noe aning av blomst og krydder. Lukta ødelegger lysta på denne cognacen. Anbefales best til fuktige nachspiel.
Kjetil
En gyllenbrun cognac med en ubehagelig duft av råsprit. En karakteristisk smak av fusel. Ettersmaken er middels lang, og helt uten finess. Virker som om det må være en feil på tappingen. I alle fall en cognac en bør holde seg langt unna.
Frank
Klar og brun. Lukta er rå og antyder noe uferdig over produktet. Smaken er flat og tam, men likevel bedre enn lukta. En meget skuffende konjakk til nesten 500 kr.
Joar
Forholdsvis lys farge som mangler briljanse. Første innskytelse er at her lukter det parfyme... Stikkende råspritlukt. Her lukter det lite konjakk! Flat smak uten antydning til noen topp og som bare forsvinner. Bør ikke selges under kategorien konjakk.
Tor Anders
Svært lite tiltalende lukt, gir assosiasjoner til dårlig sprit. Smaken er bedre enn lukta gir bud om, men denne cognacen er likevel en stor skuffelse ut fra forventningene.
Arnstein
Middels gylden farge. Lukta er ikke noe å skrive hjem om. Tendenser til fusel-lukt. Fuselpreget går dessverre igjen i smaken, men man kan også kjenne at smaken er sammensatt og med innslag av blomster. Relativt varig ettersmak. Smaken er bedre enn lukta bærer bud om, men dette er ikke en cognac jeg kommer til å bruke penger på.Tre cognacer med svært ulikt utseende og karakter. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Prunier 20 Years Old Pierre Croizet XO La font de Saint-Preuil Grande Champagne

Neste møte: 24. - 25. mai.

Møteoversikt