Møte lørdag 1. februar 2003

Møtested: Hjemme hos Kolbjørn
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

For flere av oss fortonet det seg som år siden vi var samlet til faglig aktivitet. Til tross for til dels intens egentrening og noen uformelle sammenkomster var alle enige om at det var alt for lenge siden sist (julebordet) vi hadde utfordret hverandres ganer. Vertens integritet, som tradisjonen tro står for de faglige forberedelsene (innkjøp og informasjon om de utvalgte cognacer), ble satt under press av flere ikke navngitte medlemmer. Han motsto imidlertid press, forsøk på bestikkelser og andre ufine metoder på å fravriste seg hemmeligheter på en slik måte at de resterende medlemmene ventet i åndeløs spenning ved presentasjonen av cognacene. Lavere sprit-avgifter og i større grad kjøpers marked (fallende cognacmarked internasjonalt) gjør polets bestillingsliste til stadig hyggeligere lesning. Cognac-entusiaster gleder seg !

Vi prøvde følgende cognacer:

Vurdering


Jon Bertelsen Symphonie XO Roc de Bagatelle
Kolbjørn
Ganske mørk gyllen cognac. Rik og sødmefylt duft, mye blomst - sammensatt - aninger av rips, rosin og eplekjerner. Markert anslag, flat smakskurve som holder seg en stund. Tørr og ren. Mye eik - særlig sammenlignet med andre Bertelsen/Gourmel. Mye cognac for pengene.
Kjetil
En klar, mørk brunlig cognac med en mild og søtlig lukt med mye blomster (liljer). Har et relativt kraftig anslag med mye smak. Ettersmaken er middels lang og behagelig. En rimelig og god cognac, mye fyldigere enn de andre J. B. cognacene.
Frank
Lukt: Fruktig, sødmefylt, mild. Smak: Ganske kraftig anslag, noe tørr, ikke fullt så preget av sødme som lukta. Har en middels lang ettersmak. Et meget godt kjøp når vi ser pris og kvalitet samlet.
Joar
Vesentlig forskjellig fra de andre cognacene til Jon Bertelsen. Denne har en ganske mørk, rødlig farge. Luktinntrykket er mettet, søtlig og innslag av fiol. Førsteinntrykket er at den er noe skarp i kantene, og den lukter nok noe bedre enn den smaker. Ikke utpreget kompleks, men likevel et meget godt kjøp. Roc de Bagatelle er min favoritt hverdags-cognac.
Tor Anders
Rund og frisk på lukt, men ikke fyrrig. God smak, lite innslag av brent tre? God smaksopplevelse, ettersmaken er ikke av de lengste.
Arnstein
Middels gylden brun farge. Lukter godt, fruktig og søtt. Den har en rik smak, og jeg kjenner en anelse krydder etter hvert. Moderat lengde. Absolutt verdt prisen.

Jon Bertelsen Orchestra Extra
Kolbjørn
Lys, klar, nesten strågyllen cognac. Rik, mye og kompleks duft - her finnes sammensatt krydder - aning av nymalt pepper og modne blomster. Mye og balansert smak uten å virke kraftig (snarere lett). Elegant, fløyel - svært langvarig - kompleks - krydder. Kan man bli rørt av drikke, må det være av en slik cognac! Sammenlignet med prisen på kveldens andre cognacer er kvalitetsspranget større enn prisdifferansen.
Kjetil
En klar, brunlig cognac med en lett og behagelig duft som er meget kompleks med mye tørket frukt og krydder. Den er sødmefylt, og anslaget er bløtt og behagelig, med en jevn og lang smaksutvikling. Smaken er veldig konsentrert og kompleks. En topp cognac, nå også til en meget gunstig pris.
Frank
Lukt: Er kompleks og mild, men synes at blomsterduften er framtredende. Smak: Her merker jeg kryddersmaken, pepper, men her finnes mer som er vanskelig å beskrive. Altså en sammensatt cognac. Rolig og godt anslag. Lang ettersmak. Når man ser den nye prisen på denne cognacen, 499 kr., så er det ingen tvil om at den er et ekstremt godt kjøp. Prøv den!
Joar
En kompleks cognac. Fargen er gyllen og kjennetegner cognacene fra Bertelsen. Spennende lukt med tydelig innslag av krydder. Smaken tar deg med inn i himmelen. Smaksrik. Elegant. Etter prisreduksjonen på 31.5 prosent, er budskapet klart: Løp og kjøp!
Tor Anders
En svært kompleks lukt og smak, en meget god smaksopplevelse totalt sett, fristende å la dette bli det neste kjøpet på polet - ingen skam å betale 500 kroner for denne!!
Arnstein
Klar, lys - middels gylden brun. Fruktig og floral duft, eik. Mer sammensatt lukt enn Roc de Bagatelle. Smaken er meget rik, kompleks og moden. Krydderpreget, men samtidig lett og elegant. Varer lenge. For fem hundrings er dette et godt kjøp!

Cognac Planat Réserve Extra Vieille XO
Kolbjørn
Mørk, rødgyllen cognac. Moderat duftmengde, forholdsvis enkel, aninger av svisker og frukt - en litt ung XO? Forholdsvis kraftig med anslag med stigende smakskurve. Varer også ganske lenge. Skjemmes litt av en litt skarp/bitter aning i sluttfasen. Ingen stor Grande Champagne, men absolutt verdt prisen.
Kjetil
En mørkbrun cognac med en mild og avdempet lukt. Mye mineralsk. Anslaget er kraftig og smaken er også mineralsk med en er svakt avtagende smaksutvikling. Ettersmaken, som er middels lang, er en aning snerpende. Et spennende bekjentskap som skjemmes av en litt snerpende ettersmak.
Frank
Lukt: Vanilje, rosin, sødme. Smak: Har et forsiktig anslag. Smaken kommer sterkt og den har en ganske lang ettersmak, noe som preger gode cognacer. Smaken er fruktig. En god cognac til en god pris.
Joar
Nokså mørk rødlig i fargen. Floral meget god lukt - blomst og innslag av vanilje. Smaken er rik, men halen er ikke lenger enn den må være.
Tor Anders
Litt ram lukt i starten, deretter kommer innslag av frukt. Litt stikkende smak, svakt innslag av sitrus, forholdsvis lang ettersmak, et godt kjøp til denne prisen.
Arnstein
Mørk gylden. Relativt svak lukt, syrlig. Smaken er rik, mineralsk og med innslag av eplekjerne. Blir litt bitter etter hvert. Relativ lang, men svak ettersmak. Absolutt en fin cognac - et spennende alternativ.Dette utvalget sto på bordet da ICC hadde sitt første møte i 2003. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Jon Bertelsen Symphonie XO Roc de Bagatelle Planat Réserve Extra Vieille Orchestra

Møteoversikt