Julebord lørdag 16. november 2002

Møtested: Hjemme hos Arnstein
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Årets andre høydepunkt var nådd da ICC's medlemmer møtte opp i Haugvegen i anledning Julebordet 2002. Forventningene var store, både når det gjaldt mat og drikke. For å ta det viktigste først; julebordets cognacer:

Etter å ha foretatt prøvesmaking av disse utsøkte julebordscognacer, var det klart for et storslått julebordmåltid - planlagt, kokkelert og tilrettelagt av komitéen for matservering, ledet av Kjetil. Menyen:

  1. Fisk og skalldyr i hvitvinssaus servert i terteskjell. Hvitvin: La Monestière 2000.
  2. Fransk paté med Cumberland saus. Hvitvin: La Monestière 2000.
  3. Grillet breiflabb m/hvitvinssaus, mandelpoteter, brokkoli, asparges og babygulrøtter. Hvitvin: Turckheim Tokay Pinot Gris Reserve 2000.
  4. Is-sorbé med Pineau de Charente á la Engan
  5. Helstekt ytrefilet av rådyr m/röstipoteter, viltsaus, ripsgele, brekkbønner og babygulrøtter. Rødvin: Penfolds Rawson's Retreat Shiraz Cabernet Sauvignon 2001.
  6. Fransk ost med Cumberland saus. Rødvin: Vigneto Casotto del Merlo Recioto 2000.
  7. Moccafromasj á la Arnstein. Kaffe.

Så mye god mat, med tilhørende godt tilpasset drikke, kan ta pusten fra noen og enhver. Derfor var det enkelte som foretrakk en strekk på sofaen, mens andre entret verandaen for å bidra med sine klokkeklare stemmer i fremførelsen av ICC's tradisjonelle julebordssang; O helga natt!

Vurdering


Braastad Château de Triac (Réserve de la famille)
Kolbjørn
Klar, dyp, gyllen farge. Rik og kompleks duft, sødmefylt - ikke spesielt kraftig - dette må være ranchio!. Krydderpreget. Fyldig, rund og kompleks smak som varer svært lenge. Typisk Grande Champagne - elegant.
Kjetil
En lys og klar cognac med en sødmefylt og fruktig duft med en anelse trepreg. Et behagelig og mykt anslag som er svakt voksende. Smaken er kompleks med lite tydelige smaker. Ettersmaken er middels lang, men skjemmes av å være litt besk helt på slutten.
Frank
Lukten er kompleks; fruktig, banan, vanilje, blomster. Mild og god. Smak: Meget godt og tiltalende anslag, ikke for sterkt, ikke for mildt. Fylt av sødme, en aning aprikos, tørket frukt. Forholdsvis lang ettersmak som går over mot krydder. En meget god cognac.
Joar
Ganske lys gul farge og veldig klar. Det er vanskelig å si hva man lukter, bortsett fra at det lukter godt! Mild og moderat med innslag av treverk. Fruktig. Stikker litt når du lar den rulle i munnen, men plutselig får du følelsen av at den fyller hele deg. Moderat lengde. Mineralsk og ikke så fyldig som jeg hadde forventet meg av en såpass dyr cognac, men absolutt en positiv opplevelse.
Tor Anders
Lys på farge. Lukt: Myk, behagelig, uten sterkt karakter, dempet, men fyldig. Litt mindre fylde og kompleksitet i smaken enn forventet, ettersmak som er relativt kort. En cognac klart over gjennomsnittet, men kanskje ingen smaksopplevelse som står helt i forhold til prisen.
Arnstein
Lys, gylden og ren. Avstemt lukt av sødme og blomster. Den har et mildt anslag, har fatpreg, smak av krydder, floral. Altså kompleks. Smaken har moderat lengde og er litt stram på slutten. Uten tvil en god, moden cognac.


J. Normandin-Mercier Grande Champagne Réserve
Kolbjørn
Klar, mellomgyllen farge. Noe kraftigere duft enn Triac, kompleksitet - noe banan, vanilje og krydder - eik. Kraftig og fyldig smak - svært langvarig - mye eik. Nyyyydelig!
Kjetil
En mørk brun og klar cognac med en markert lukt med innslag av krydder og blomster. Anslaget er mildt og behagelig, men vokser lenge. Tydelig kryddersmak. Ettersmaken er lang og behagelig for ganen. En typisk Normandin-Mercier.
Frank
Har en lukt som er sammensatt, vanskelig å beskrive. Så tiltalende at den må oppleves. Her kjennes kryddersmaken allerede fra begynnelsen av. Et godt anslag, så forsvinner smaken nesten helt før den kommer sterkt og godt tilbake og ligger lenge i munnhulen. Absolutt en av de beste cognacene jeg har smakt.
Joar
Rødlig klar farge. Floral og kompleks. Veldig god lukt. Innslag av aprikos? Jevn og lang smak. En aning tørr/snerpete smak helt mot slutten. En veldig god cognac som jeg uten tvil vil betegne som en av mine absolutte favoritter.
Tor Anders
Mørk og klar farge, god, rund, fyldig lukt. Kompleks og stor smaksopplevelse, en lang og jevn ettersmak. Absolutt en cognac helt i toppen av det vi hittil har smakt.
Arnstein
Fargen er medium gylden og klar. Har en kompleks, søtlig lukt med blomsterpreg og en anelse eple. Smaken er fyldig og fruktig og den varer lenge! Dette er en kvalitetscognac!

Julebord krever julebordscognac. Litt dyrere - for smakens skyld.
Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Braastad Château de Triac J. Normandin-Mercier Grande Champagne Réserve

Neste møte: 25. januar hos Kolbjørn.

Tilbake til møteoversikt